Kako smo rasli

Iz istorije KoBSONa

Prva veb stranica za objedinjavanje svih informacija o naučnim časopisima pojavila se 12. oktobra 2001. godine, i u sebi je sadržala podatke o dostupnim časopisima u papirnoj formi (InoČas), i početnim aktivnostima vezanim za formiranje konzorcijuma. Zaštitne boje KoBSONa su tada određene, i sa manjim "iskakanjima" su se zadržale do danas.

 

Nešto malo bolje

Godina 2002 se može smatrati našom godinom rođenja. Te godine smo prvi put dobili bužet od Ministratsva za nauku, postali smo članica eIFL-a, zaposlili smo nove kolege i po prvi put smo zaposlili programera. To je i godina kada zvanično formiramo konzorcijum i postajemo prepoznatljivi pod imenom KoBSON. Veb stranica u novom ruhu pojavila se 20. novembra 2002. godine.

Kišobran svi prepoznaju

Kolege koji su 2002. bili početnici u toku 2003. počinju da proizvode ideje i da ih realizuju. Tu, 2003. godinu pamtićemo po tome što smo dobili "ozbiljan" budžet od Ministarstva, što smo kupili "ozbiljan" server, i što smo za dizajn veb stranice angažovali profesionalnog dizajnera. Najveći broj naših korisnika je prvi put počeo da koristi KoBSON u ovoj formi. Stranica se pojavila 11. decembra 2003.

Dizajn stranice nije menjan, samo su unapređivane usluge. Značajna je i godina 2005. kada je omogućen udaljeni pristup ("od kuće"), što je doprinelo većoj posećenosti i iskorišćenosti. KoBSON danas ima grupu prijatelja, a koje koristi prilikom unapređivanja svojih usluga. Oni su posebno doprineli u formiranju poznate "zeleno-plave" tabele koja prikazuje pozicije časopisa u okviru naučnih disciplina.

Šarenolika nauka

 Nakon šest godina KoBSON sajta u mirnim, teget zelenim nijansama, 14.09. 2009. godine pojavila se nova stranica, potpuno drugačijeg izgleda i boja. Simbol KoBSON-a i dalje ostaje već dobro poznati KoBSON kišobran, ali logo, kao i celokupan sajt, dobijaju novi dizajn. Osim modernizovanog izgleda sajta, bitno su unapređene njegove performanse i informativnost: pretraga samog sajta, prečice do nejčešće korišćenih servisa,  narandžasti meni (namenjen novim korisnicima) sa često postavljanim pitanjima i multimedijalnim uputstvima za korišćenje sajta. Zadržana je čuvena "zeleno-plava" tabela koja prikazuje pozicije časopisa, usaglašena sa izmenama Pravilnika o vrednovanju. U korak sa razvojem društvenih mreža i web 2.0 tehnologija, zapisi u servisima Naši u WoS, DoiSerbia, vesti i sl. opremljeni su linkovima za deljenje sadržaja (“Share this buttons”), i postavljena je veza sa našim stranicama na Facebook-u i Twitteru. Veliko unapređenje predstavlja servis za objedinjenu pretragu svih pretplaćenih sadržaja (EBSCO Discovery Service) koji je implementiran 2015. godine. 

 

Ako Vas zanima kako su Vaše veb stranice rasle pogledajte u WayBackMachine.