Indeksne baze

Scopus

SCOPUS

Izdavač: Elsevier

 

iz akademske institucije

 

udaljeni pristup

(podešavanje Proxy servera)

(o pristupu "od kuće")


Ova baza podataka daje mogućnost autorima da vide citiranost svojih radova, pomoću opcije Citation tracker (uputstvo, pdf na srpskom 997 k). Veoma je bitno da postoji mogućnost isključivanja samocitata pomoću opcije exclude autocitations. Podaci o citiranju određenog članka dati su i u EXCELL tabeli, koja pokazuje broj citata za dati članak za svaku godinu posebno, počevši od 1996, kao i ukupan broj citata.

Brzo pretraživanje

Najbrži pristup servisu iz akademske institucije. Ukoliko pretražujete izvan akademske mreže servis će Vas prepoznati kao "guest user", te Vam neće biti dostupni puni tekstovi. U tom slučaju koristite opciju udaljeni pristup.

Šta znači reč Scopus

izvor: wikipedia

  1. SCOPUS je baza apstrakata i citata iz naučnih i akademskih časopisa. U njoj je indeksirano više od 15.000 recenziranih časopisa iz prirodnih, tehničkih, medicinskih i društvenih nauka. Dostupna je na Internetu za sve one koji se pretplate (KoBSON je pretplaćen).
  2. Batoglava čaplja (Scopus umbretta) je ptica osrednje veličine (dužina 56cm, masa 470g). Oblik njene glave sa zakrivljenim kljunom i krestom na potiljku podseća na čekić (bat) i otud njeno ime.

Prijavljivanje novih časopisa za referisanje

Svake godine za evaluaciju se prijavi preko 1200 časopisa pri čemu je prolaznost oko 50%. Procedura selekcije časopisa za referisanje u Scopus-u podrazumeva dve faze. Prva faza je pre-evaluacija i traje oko nedelju dana nakon čega se uredništvu časopisa vraća informacija o tome šta je potrebno korigovati u časopisu da bi proces bio nastavljen. Nakon potrebnih ispravki časopis se šalje u drugu fazu - evaluaciju. Evaluacija traje oko godinu dana, nakon čega sledi informacija da li je časopis prihvaćen za referisanje u ovoj indeksnoj bazi.

Detaljne informacije o značaju, proceduri prijavljivanja i kriterijumima selekcije za referisanje časopisa u Scopus-u možete pročitati na sledećoj stranici Scopus content, u odeljku Content Policy and Selection je data forma za prijavu časopisa: Suggestion Form. Dodatne informacije: Scopus title evalution process and selection criteria.

Spisak časopisa koji izlaze u Srbiji i referisani su u Scopus-u. 


NOVO u Scopus-u

Scopus servis omogućio je preliminarnu proveru tehničkih i administrativnih kriterijuma kako bi se časopisima povećala šansa za prihvatanje u Scopus. Još jedan od razloga uvođenja preevalucaije časopisa je izbegavanje embargo perioda za prijavljivanje. Časopis može u svakom trenutku da odluči da nastavi sa svojom prijavom za refersinje u Scopus bazu, bez obzira na ishod preevaluacije.
Preevalucija takođe neće uticati na kranji ishod evaluacije određenog časopisa koju sprovodi nezavisni Savetodavni odbor - Content Selection Advisory Board (CSAB).

Link ka formi za prijavu časopisa.

Kontakt osoba za dodatne informacije:

Katarzyna Gaca-Zając PhD Eng
Senior Customer Consultant for Central and Eastern Europe
ELSEVIER | Research Solutions Sales
email: k.gaca-zajac@elsevier.com

U sledećem PDF-u mogu se pronaći odgovori na pitanja u vezi sa kriterijumima i procesom odabira časopisa za referisanje u Scopus bazi. Pitanja su postavljali urednici domaćih naučnih časopisa u okviru onlajn radionice održane u julu 2020. godine (informacije o radionici dostupne su na stranici Predavanja).

Zahtev za korekciju podataka u Scopus servisu

Scopus je 2004. godine uveo Scopus author identifier sa ciljem da grupiše na jednom mestu radove jednog autora. Prednosti ovog poduhvata su brojne jer omogućavaju veću vidljivost radova jednog autora, bez obzira na koji način bio citiran svi citati će biti pripisani istom autoru itd.

U Scopus indeksnoj bazi ažuriranje autorskih profila se vrši automatski. Iz tog razloga od izuzetnog značaja je da autori kontinuirano prate svoje profile u okviru ove baze i ukoliko uoče određene nepravilnosti obaveste izdavača servisa Scopus da izvrši korekcije ukoliko je potrebno.

U okviru autorskog profila postoji opcija Request author detail corrections kojom je autoru omogućena brza korekcija ličnih podataka kao i objedinjavanje više autorskih profila pod jednom listom. Detaljno uputstvo možete pronaći na sledećem linku.

Za sve ostale vrste korekcije podataka na stranici Scopus-a, u okviru Help and Contact opcije postoji on-line forma za izmenu podataka.