Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Novo iz Wiley-a

Izdavačka kuća Wiley Online Library istraživačima iz Srbije pruža mogućnost publikovanja radova bez troškova (APC) u časopisima u otvorenom pristupu (Gold Open Access). Sve što je potrebno je da prilikom slanja rada autori odaberu opciju da su iz "APC waiver country". 

Na stranici Wiley-a dostupne su detaljnije informacije kako iskoristiti mogućnost publikovanja rada bez troškova.

(objavljeno 06.12.2019.)

Trinaesti Festival nauke u Beogradu

„Razotkrivanje“ je ovogodišnji slogan 13. Festivala nauke koji se održava od 05. do 08. decembra 2019. godine u Beogradu. Tema Festivala je upravo razotkrivanje zabluda i mitova uz pomoć nauke i naučnih dostignuća, a u halama 3, 3a i 5 Beogradskog sajma biće predstavljene naučne postavke. Program je podeljen u više celina po tipovima, a najbrojniji posetioci su učenici osnovnih i srednjih škola.

Detaljnije informacije možete pronaći na zvaničnoj veb stranici Festivala, kao i na Facebook-uTwitter-u i Youtube kanalu.

(objavljeno 26.11.2019.)

Novo iz eIFL-a

Međunarodni konzorcijum eIFL (Electronic Information for Libraries), čiji smo član, je potpisao sporazum sa izdavačkom kućom Edward Elgar Publishing koji omogućava istraživačima iz Srbije popust u iznosu od 50% na troškove objavljivanja rada (APC) u otvorenom pristupu u časopisima ovog izdavača. Sporazum važi do kraja 2022. godine i odnosi se na, za sada, devet časopisa ovog izdavača koji nude opciju publikovanja u otvorenom pristupu (Hybrid OA).

Na stranici eIFL-a dostupne su detaljnije informacije kako iskoristiti popust prilikom publikovanja rada, kao i kompletna lista časopisa sa cenama objave rada.

(objavljeno 12.11.2019.)

Još jedan časopis iz Srbije referisan u bazi Scopus

Domaći časopisi The Teaching of Mathematics ISSN 1451-4966 počeo je da se referiše u bazi Scopus izdavača Elsevier.

Uredništvu čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenom časopisu.

(objavljeno 29.10.2019.)

Uspešno održan Seminar o recenziranju za istraživače

U Narodnoj biblioteci Srbije je 16. septembra 2019. godine Odeljenje za naučne informacije u saradnji sa Centrom za promociju nauke održalo uspešan Seminar u okviru međunarodne inicijative Nedelja recenziranja (Peer Review Week).
Tokom tročasovnog seminara predavači su govorili o temama u rasponu od toga kako dobro uraditi recenziju, preko etičkih aspekata recenziranja do epistemoloških aspekata pisanja i recenziranja naučnih radova i funkcionisanja specifičnih recenzentskih mreža i platformi kao što je Publons. Seminaru je prisustvovalo više od 130 učesnika.

Za sve one koji nisu bili u mogućnosti da prisustvuju Seminaru prezentacije sa predavanja su postavljene našoj stranici u odeljku Predavanja, a snimci ovog seminara održanog prošle godine u Novom Sadu dostupni su na stranici Centra za promociju nauke posvećenoj Seminaru o recenziranju.

Slike pogledajte na našoj fejsbuk stranici.

(objavljeno 18.09.2019.)

Unapređenje servisa ScienceDirect

Izdavači naučnih informacija se trude da svojim korisnicima obezbede apsolutni komfor u radu, a samim tim i da im olakšaju pronalaženje relevantnih informacija. Elsevier je svojim korisnicima omogućio dodatno unapređenje, a to je objašnjenje pojedinih pojmova. ScienceDirect pojmovnik (ScienceDirect Topics) je u slobodnom pristupu i trenutno je dostupan na više od 80.000 stranica u prirodnim i biomedicinskim naukama. U narednih nekoliko meseci proširiće se na nekoliko drugih naučnih oblasti.
Izborom relevantnog članka/poglavlja u knjizi, klikom na linkovani termin, otvara se pojmovnik koji sadrži izabrani i ciljani sadržaj iz Elsevier-ove kolekcije knjiga, enciklopedija i drugih dela, a koji najverodostojnije definiše izabrani termin. Pristup ovom sadržaju je besplatan, nije uslovljen pretplatom.
Izuzetno je koristan studentima i mladim istraživačima radi što lakšeg razumevanja naučne literature i termina u novim tematskim oblastima.
Detaljne informacije o ScienceDirect Topics-u, kao i primer upotrebe pojmovnika možete pročitati u okviru sledeće vesti na Elsevier-ovoj veb stranici.

(objavljeno 12.08.2019.)

Obezbeđen nov servis – CAB Abstracts

Obaveštavamo korisnike da je omogućen pristup CAB Abstracts bazi preko EBSCOhost-a.

CAB Abstracts u izdanju CABI Publishing, sadrži vrlo značajnu literaturu u kvalitetnim sažecima o istraživanju i dostignućima primenjenih nauka, uključujući i poljoprivredu, šumarstvo, ljudsku ishranu, veterinu i zaštitu životne sredine. Obuhvata preko 9,2 miliona zapisa, 449.000 članaka iz časopisa, radova sa konferencija i izveštaja.

Više informacija o ovoj stručnoj bazi podataka, možete naći na EBSCOhost veb stranici, a posredstvom KoBSON stranice do baze možete doći ili preko Brze stranice - Indeksne baze - CAB Abstracts ili preko menija Servisi - Indeksne baze - CAB Abstracts.

(objavljeno 28.05.2019.)

Sigurnosna zaštita

Poštovani korisnici,
Povodom učestalih prijava korisnika ukazujemo vam na mogućnost pojave sledeće situacije:
Ukoliko vam je na računaru instalirana neka vrsta sertifikata za autentifikaciju (elektronski potpis i sl.), moguće je da vam se, prilikom dolaska na KoBSON stranicu, prikaže poruka kao na slici dole. U tom slučaju potrebno je da odaberete opciju "Cancel" kako biste nesmetano pristupili KoBSON stranici.

(objavljeno 26.03.2019.)

Obaveštenje o promenama u podešavanju AMRES proxy servisa

Obaveštavamo korisnike proxy servera Univerziteta u Beogradu da će, usled puštanja u rad nove generacije proxy uređaja, od 1. marta 2019. godine serveri sa IP adresama 147.91.1.44 i 147.91.1.45 biti deaktivirani. Molimo korisnike da u svojim internet pretraživačima podese neke od postojećih IP adresa (147.91.1.41-147.91.1.43) kako bi imali neometan pristup KoBSON servisima. Uputstvo za podešavanje proxy servera možete pronaći na stranici Načini pristupa, a detaljnije informacije u vezi sa ovim promenama možete pronaći na stranicama AMRES-a.

(objavljeno 01.03.2019.)

Obaveštenje uredništva časopisa Psihologija

Časopis Psihologija obaveštava javnost da su nepoznata lica registrovala veb sajt koji se lažno predstavlja kao sajt časopisa Psihologija. Ova lica takođe šalju mejlove naučnicima širom sveta lažno se predstavljajući kao urednik časopisa prof. dr Vladimir Hedrih i zamenik urednika prof. dr Vanja Ković (na sajtu navedeni kao Vladimir Hadrih i Vanja Kowić), obećavajući brzo publikovanje radova u zamenu za novac. Na svom sajtu koriste ISSN broj časopisa Psihologija, kopije arhive časopisa (koje svako može da preuzme, jer su Open Access) i kopirali su velike delove sadržaja sajta Psihologije.

Redakcija časopisa Psihologija, kao i Društvo psihologa Srbije preduzimaju sve raspoložive zakonske mere da se ovaj sajt zatvori i takve aktivnosti obustave. Međutim, dok se to ne desi molimo sve da imaju u vidu sledeće činjenice:

  • Jedina veb stranica časopisa Psihologija je ona na sajtu Društva psihologa Srbije - http://dps.org.rs/psihologija-journal, kojoj se može pristupiti i ukucavanjem domena časopisa – www.psihologijajournal.org.rs. Međutim stranica istog imena bez ".rs" ne pripada nama! Arhive objavljenih brojeva su hostovane na doiSerbia, na Scindeksu , ali i na više drugih servisa koji su sami preuzeli radove. Radovi u Psihologiji se objavljuju pod Creative Commons licencom, što znači da su slobodni za preuzimanje i prenošenje. Činjenica da se na sajtu nalaze radovi objavljeni u Psihologiji ne ukazuje da se radi o sajtu časopisa Psihologija.
  • Psihologija ne traži novac za objavljivanje radova, niti bilo šta naplaćuje u vezi objavljivanja rada u Psihologiji.
  • Psihologija izlazi na 3 meseca, a ne mesečno.
  • Radovi podneti za objavljivanje u Psihologiji prolaze višestepenu recenzentsku proceduru, koja traje koliko traje. Mejlovi u kojima se obećava objavljivanje rada u roku od 2 nedelje su lažni.
  • Konačno - radovi se u Psihologiju podnose isključivo preko online uređivačkog sistema Assistant - http://aseestant.ceon.rs/index.php/psi/login, nikako slanjem na bilo koju mejl adresu.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Psihologija
prof. dr Vladimir Hedrih

(objavljeno 29.01.2019.)

Neophodna podešavanja

Usled povećanog broja mejlova vezanih za sigurnosnu zaštitu na našem sajtu obaveštavamo korisnike da je problem nastao usled unapređenja portala inostranih izdavača na sigurniju verziju. Za prevazilaženje ovog problema neophodno je obrisati keš i istoriju iz memorije Internet pregledača kako bi se nesmetano pristupalo KoBSON servisima.
uputstvo za Mozilla Firefox
uputstvo za Google Chrome

(objavljeno 24.04.2018.)