Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Anketa o institucionalnom izdavaštvu u otvorenom pristupu

U okviru projekta DIAMAS pokrenuta je anketa koja ima za cilj prikupljanje podataka o institucionalnom izdavaštvu u otvorenom pristupu.

Poziv i anketa će uskoro biti poslati velikom broju izdavača iz Srbije.

Anketa se nalazi na sledećoj adresi, a pregled pitanja može se videti ovde.

Anketa je složena i obimna. U želji da pomogne izdavačima da što potpunije i u što većem broju odgovore na anketu, međunarodni konzorcijum EIFL organizuje, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i timom KoBSON-a, dvočasovni vebinar na srpskom jeziku.

Vebinar će se održati 7. aprila 2023. godine, s početkom u 11.00 časova, na Zoom-u.

Registracija je obavezna i forma se nalazi na sledećem linku.

Važne informacije u vezi vebinara: pročitajte sledeće uputstvo!

Pozivamo vas da dođete na vebinar i da u što većem broj odgovorite na anketu. Prikupljeni podaci će biti obrađeni i objavljeni, a poslužiće kao osnova za razvoj sistema podrške izdavačima publikacija u otvorenom pristupu (međunarodni centar za podršku, portal sa smernicama i materijalima, baza podataka o institucionalnom izdavaštvu i dr.). Posebna pažnja će biti posvećena onim izdavačima koji objavljuju u tzv. dijamantskom otvorenom pristupu, što je u Srbiji dominantan model u naučnom izdavaštvu.

Projekat DIAMAS će organizovati seriju sličnih vebinara na različitim jezicima. Ako želite, možete učestvovati i na tim vebinarima.

Više informacija možete naći na adresi: https://diamasproject.eu/survey-a-thon-series/

(objavljeno 29.03.2023.)

Besplatno publikovanje radova u OA časopisima izdavača IWA Publishing

Međunarodni konzorcijum EIFL (Electronic Information for Libraries), čiji smo član, potpisao je sporazum sa izdavačkom kućom IWA Publishing () koji sada omogućava istraživačima iz Srbije besplatno objavljivanje rada u Gold Open Access časopisima ovog izdavača (ukupno 15 časopisa, od toga 11 imaju IF). Sporazum važi do kraja 2023. godine. Sistem automatski prepoznaje autore iz Srbije na osnovu navedene afilijacije i nije potrebno uputiti nikakav dodatni zahtev nakon što je rad prihvaćen za objavu.

Lista časopisa se nalazi na sledećem linku.
Detaljnije informacije možete pronaći na stranici EIFL-a.

(objavljeno 14.03.2023.)

Elsevier serija vebinara

Predstavnici izdavača naučnih informacija Elsevier zakazali su nekoliko besplatnih vebinara u narednom periodu. Svi vebinari obrađuju veoma zanimljive teme i namenjeni su kako istraživačima, tako i bibliotekarima. Posebno bismo izdvojili i preporučili svim zainteresovanima da se registruju i prisustvuju sledećim vebinarima:

 • "Importance of research data management" koji je zakazan za utorak, 14. mart 2023. godine u 10 časova (link za registraciju)
 • "Predatory journals and how to avoid them" koji je zakazan za utorak, 28. mart 2023. godine u 10 časova (link za registraciju)
 • "Literature review with Scopus and SciVal" koji je zakazan za utorak, 25. april 2023. godine u 10 časova (link za registraciju)
 • "Effective literature search on Scopus and ScienceDirect - combining two high-quality sources for best results" koji je zakazan za utorak, 09. maj 2023. godine u 10 časova (link za registraciju)
 • "How to identify relevant topics and journals with Scopus and SciVal?" koji je zakazan za utorak, 16. maj 2023. godine u 10 časova (link za registraciju)
 • "Elsevier Author Workshop" koji je zakazan za utorak, 30. maj 2023. godine u 10 časova (link za registraciju)

Registracija je obavezna, i na zvaničnoj stranici Elsevier treninga se nalaze sve potrebne informacije.
Dodatno, na istoj stranici se mogu pogledati video materijali već održanih vebinara.

(objavljeno 07.03.2023.)

Časopis iz Srbije referisan u bazi Scopus

Domaći časopis Zbornik radova Vizantološkog instituta SANU (ISSN 0584-9888) počeo je da se referiše u bazi Scopus izdavača Elsevier.

Uredništvu čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenom časopisu.

(objavljeno 07.03.2023.)

Kolekcija EBSCO OpenDissertations

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo korisnike da je posredstvom EBSCO servisa dostupna kolekcija EBSCO OpenDissertations.

OpenDissertations je baza podataka otvorenog pristupa, napravljena da pomogne istraživačima u pronalaženju istorijskih i savremenih doktorskih disertacija, od početka 20. veka do danas. Stvorena je uz podršku H.W. Wilson fondacije, Kongregacijske biblioteke i arhiva u Bostonu, i trenutno ima evidenciju za više od 1.4 miliona elektronskih disertacija sa više od 320 univerziteta širom sveta. Ova baza podataka će nastaviti da raste kroz redovna ažuriranja i nova partnerstva sa institucijama.

Detaljnije informacije o pretrazi i link ka kolekciji dostupni su na KoBSON stranici Strane doktorske disertacije.

.

(objavljeno 18.01.2023.)

Kategorizacija domaćih naučnih časopisa za 2022. godinu

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je objavilo kategorizaciju domaćih naučnih časopisa za 2022. godinu.
Liste kategorizacija domaćih naučnih časopisa za period od 2012. do 2022. godine možete pogledati i na KoBSON stranici Kategorizacija domaćih časopisa.

(objavljeno 01.11.2022.)

Korekcija Impakt faktora za 2021.

Baza EleČas je ažurirana sa novim vrednostima Impakt Faktora (IF) i pozicijama časopisa.

Naslovi časopisa koji su dobili impakt faktor za 2021. godinu u oktobru 2022. godine, a bili su izostavljeni iz JCR-a objavljenog u julu 2022 i naslovi časopisa kod kojih je došlo do promene u vrednosti IF.

Vrednost IF časopisa koji izlaze u Srbiji nije se promenila.

(objavljeno 25.10.2022.)

Dostupna nova kolekcija eBook Open Access (OA) na EBSCOhost platformi

EBSCO kolekcija elektronskih knjiga sa otvorenim pristupom je rastuća kolekcija od preko 2.700 elektronskih knjiga sa otvorenim pristupom, od najvećih svetskih univerzitetskih izdavača. Zbirka je DRM-free (Digital rights management) i dostupna je za besplatno korišćenje na EBSCOhost platformi i preko EBSCO Discovery Service-a.

Kolekciji se može pristupiti na više načina:

putem menija Servisi -> Elektronski knjige -> EBSCO eBook -> Kolekcija eBook Open Access (OA) (uputstvo za odabir kolekcije)
putem Brze stranice -> EBSCO eBook -> Choose Databases -> eBook Open Access (OA) Collection

(objavljeno 11.08.2021.)

Problem slanja imejlova na yahoo, hotmail i gmail domene

Zbog čestih napada na imejl server Narodne biblioteke Srbije izvestan broj imejl servera nas je stavio na "blok" liste. Usled toga, naši imejlovi upućeni korisnicima sa navedenim nalozima, bivaju isporučeni u "Spam" foldere. Stoga preporučujemo svima koji su nam uputili imejlove sa navedenih domena da provere svoje Spam/Junk foldere u imejl sandučićima i ukoliko je naš imejl tamo otišao treba ga označiti kao "not spam".

Izvinjavamo se zbog nastalog tehničkog problema i dok se saniranje problema ne realizuje unapred vam se zahvaljujemo na razumevanju.

(objavljeno 26.02.2021.)

Rad istraživača iz Srbije povodom COVID-19 virusa

Sa velikim zadovoljstvom želimo da informišemo naučno-istraživačku zajednicu o radu povodom COVID-19 virusa. Rad je prihvaćen za štampu u Vojnotehničkom glasniku (ISSN 0042-8469), biće objavljen u svesci broj 2 i uskoro vidljiv i na stranici časopisa.
U radu je primenjen metod francuskog matematičara iz 1837. godine o broju zaraženih i u celosti ga možete pročitati na nekom od sledeća dva linka: link 1 i link 2.

Preporučujemo i:

 • zanimljivi video profesora Tom Britona, koji je u martu objavila Vetenskapens Hus,
 • Puškinovu pesmu iz 1827. godine, koju je napisao nalazeći se u karantinu zbog kolere.

(objavljeno 15.04.2020.)

COVID-19 – podaci i istraživanja

Kako bismo razumeli rizike koje sa sobom nosi pandemija COVID-19, važan, ako ne i najvažniji faktor su informacije koje dobijamo. One moraju biti pouzdane, precizne, a izvori verodostojni i lako proverljivi. Centar za promociju nauke (CPN) na svojoj veb stranici donosi obimnu bazu podataka i istraživanja koje je prikupila i sistematizovala naučna onlajn publikacija Our World in Data

Kompletan članak o tekućoj pandemiji možete pročitati na zvaničnoj stranici CPN-a - elementarium.cpn.rs.

(objavljeno 10.04.2020.)

Sigurnosna zaštita

Poštovani korisnici,
Povodom učestalih prijava korisnika ukazujemo vam na mogućnost pojave sledeće situacije:
Ukoliko vam je na računaru instalirana neka vrsta sertifikata za autentifikaciju (elektronski potpis i sl.), moguće je da vam se, prilikom dolaska na KoBSON stranicu, prikaže poruka kao na slici dole. U tom slučaju potrebno je da odaberete opciju "Cancel" kako biste nesmetano pristupili KoBSON stranici.

(objavljeno 26.03.2019.)

Obaveštenje uredništva časopisa Psihologija

Časopis Psihologija obaveštava javnost da su nepoznata lica registrovala veb sajt koji se lažno predstavlja kao sajt časopisa Psihologija. Ova lica takođe šalju mejlove naučnicima širom sveta lažno se predstavljajući kao urednik časopisa prof. dr Vladimir Hedrih i zamenik urednika prof. dr Vanja Ković (na sajtu navedeni kao Vladimir Hadrih i Vanja Kowić), obećavajući brzo publikovanje radova u zamenu za novac. Na svom sajtu koriste ISSN broj časopisa Psihologija, kopije arhive časopisa (koje svako može da preuzme, jer su Open Access) i kopirali su velike delove sadržaja sajta Psihologije.

Redakcija časopisa Psihologija, kao i Društvo psihologa Srbije preduzimaju sve raspoložive zakonske mere da se ovaj sajt zatvori i takve aktivnosti obustave. Međutim, dok se to ne desi molimo sve da imaju u vidu sledeće činjenice:

 • Jedina veb stranica časopisa Psihologija je ona na sajtu Društva psihologa Srbije - http://dps.org.rs/psihologija-journal, kojoj se može pristupiti i ukucavanjem domena časopisa – www.psihologijajournal.org.rs. Međutim stranica istog imena bez ".rs" ne pripada nama! Arhive objavljenih brojeva su hostovane na doiSerbia, na Scindeksu , ali i na više drugih servisa koji su sami preuzeli radove. Radovi u Psihologiji se objavljuju pod Creative Commons licencom, što znači da su slobodni za preuzimanje i prenošenje. Činjenica da se na sajtu nalaze radovi objavljeni u Psihologiji ne ukazuje da se radi o sajtu časopisa Psihologija.
 • Psihologija ne traži novac za objavljivanje radova, niti bilo šta naplaćuje u vezi objavljivanja rada u Psihologiji.
 • Psihologija izlazi na 3 meseca, a ne mesečno.
 • Radovi podneti za objavljivanje u Psihologiji prolaze višestepenu recenzentsku proceduru, koja traje koliko traje. Mejlovi u kojima se obećava objavljivanje rada u roku od 2 nedelje su lažni.
 • Konačno - radovi se u Psihologiju podnose isključivo preko online uređivačkog sistema Assistant - http://aseestant.ceon.rs/index.php/psi/login, nikako slanjem na bilo koju mejl adresu.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Psihologija
prof. dr Vladimir Hedrih

(objavljeno 29.01.2019.)

Neophodna podešavanja

Usled povećanog broja mejlova vezanih za sigurnosnu zaštitu na našem sajtu obaveštavamo korisnike da je problem nastao usled unapređenja portala inostranih izdavača na sigurniju verziju. Za prevazilaženje ovog problema neophodno je obrisati keš i istoriju iz memorije Internet pregledača kako bi se nesmetano pristupalo KoBSON servisima.
uputstvo za Mozilla Firefox
uputstvo za Google Chrome

(objavljeno 24.04.2018.)