Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Letnja škola za istraživače

CODATA (Committee on Data of the International Science Council (ISC)) u okviru svog programa "CODATA/RDA Schools of Research Data Science", a u saradnji sa ICTP-om (International Centre for Theoretical Physics), organizuje letnju školu u Trstu od 31. jula do 11. avgusta 2023. godine

Letnja škola je namenjena istraživačima iz svih naučnih oblasti, a neke od tema koje će biti pokrivene uključuju principe i praksu upravljanja istraživačkim podacima, autorstvo u 21. veku, čuvanje podataka, bezbednost podataka, otvorenu nauku itd. 

Prijava je otvorena do 06. juna, a detaljni podaci i forma za prijavu se nalaze na sledećoj stranici.

(objavljeno 01.06.2023.)

Letnji kurs za doktorande i mlade istraživače

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da Univerzitetska biblioteka u Mariboru i ove godine organizuje letnju školu otvorene nauke u septembru. Cilj ovog jednonedeljnog kursa pod nazivom "University of Maribor Open Science Summer School" je da ponudi doktorandima i mladim istraživačima priliku da uče i razvijaju veštine u oblastima upravljanja istraživačkim podacima, otvorenog pristupa rezultatima istraživanja, korišćenja otvorene istraživačke infrastrukture itd. Radionice će voditi domaći i međunarodni stručnjaci, a njihovo pohađanje će omogućiti dublje razumevanje navedenih tema i uvid u dragoceno praktično iskustvo.

Kurs će se održati u biblioteci Univerziteta u Mariboru, u Mariboru, u periodu od 11. do 15. septembra 2023. godine, i biće održan na engleskom jeziku. Kurs je besplatan i polaznicima koji ga uspešno završe biće dodeljena 3 ESPB boda.

Prijava traje do 25. juna, a broj polaznika je ograničen na 40. Sve informacije, program i formular za prijavu možete pronaći na sajtu kursa.
Za više informacija kontaktirajte koordinatorku Brinu Klemenčič (brina.klemencic@um.si).

(objavljeno 25.05.2023.)

Maj mesec matematike

Stvarnost očima velikih podataka - juče, danas, sutra

Centar za promociju nauke (CPN) 12. godinu zaredom organizuje naučnopopularni program - Maj mesec matematike, u saradnji sa Matematičkim institutom SANUfondacijom Nordeus i Društvom matematičara Srbije.

Ovogodišnja tema je upotreba ogromne količine digitalnih podataka (Big Data) u svakodnevnom životu i najrazličitijim oblastima nauke i privrede, a koju stvara svaka osoba u digitalnom obliku, od aktivnosti na društvenim mrežama, pri onlajn kupovini, u saobraćaju, do vremenskih senzora i velikih naučnih eksperimenata.

Manifestacija će biti otvorena u nedelju, 14. maja 2023., u Silosima na Dorćolu, gde će do 04. juna biti održavani svakodnevni programi, kao i izložba „Žene u STEM-u“, naučne i životne priče žena pionira u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Detaljnije informacije o događajima dostupne su na zvaničnoj stranici Maj mesec matematike M3, kao i na fejsbuk stranici.

(objavljeno 12.05.2023.)

Besplatno publikovanje radova u OA časopisima izdavača IWA Publishing

Međunarodni konzorcijum EIFL (Electronic Information for Libraries), čiji smo član, potpisao je sporazum sa izdavačkom kućom IWA Publishing () koji sada omogućava istraživačima iz Srbije besplatno objavljivanje rada u Gold Open Access časopisima ovog izdavača (ukupno 15 časopisa, od toga 11 imaju IF). Sporazum važi do kraja 2023. godine. Sistem automatski prepoznaje autore iz Srbije na osnovu navedene afilijacije i nije potrebno uputiti nikakav dodatni zahtev nakon što je rad prihvaćen za objavu.

Lista časopisa se nalazi na sledećem linku.
Detaljnije informacije možete pronaći na stranici EIFL-a.

(objavljeno 14.03.2023.)

Kolekcija EBSCO OpenDissertations

Sa velikim zadovoljstvom obaveštavamo korisnike da je posredstvom EBSCO servisa dostupna kolekcija EBSCO OpenDissertations.

OpenDissertations je baza podataka otvorenog pristupa, napravljena da pomogne istraživačima u pronalaženju istorijskih i savremenih doktorskih disertacija, od početka 20. veka do danas. Stvorena je uz podršku H.W. Wilson fondacije, Kongregacijske biblioteke i arhiva u Bostonu, i trenutno ima evidenciju za više od 1.4 miliona elektronskih disertacija sa više od 320 univerziteta širom sveta. Ova baza podataka će nastaviti da raste kroz redovna ažuriranja i nova partnerstva sa institucijama.

Detaljnije informacije o pretrazi i link ka kolekciji dostupni su na KoBSON stranici Strane doktorske disertacije.

.

(objavljeno 18.01.2023.)

Problem slanja imejlova na yahoo, hotmail i gmail domene

Zbog čestih napada na imejl server Narodne biblioteke Srbije izvestan broj imejl servera nas je stavio na "blok" liste. Usled toga, naši imejlovi upućeni korisnicima sa navedenim nalozima, bivaju isporučeni u "Spam" foldere. Stoga preporučujemo svima koji su nam uputili imejlove sa navedenih domena da provere svoje Spam/Junk foldere u imejl sandučićima i ukoliko je naš imejl tamo otišao treba ga označiti kao "not spam".

Izvinjavamo se zbog nastalog tehničkog problema i dok se saniranje problema ne realizuje unapred vam se zahvaljujemo na razumevanju.

(objavljeno 26.02.2021.)

Sigurnosna zaštita

Poštovani korisnici,
Povodom učestalih prijava korisnika ukazujemo vam na mogućnost pojave sledeće situacije:
Ukoliko vam je na računaru instalirana neka vrsta sertifikata za autentifikaciju (elektronski potpis i sl.), moguće je da vam se, prilikom dolaska na KoBSON stranicu, prikaže poruka kao na slici dole. U tom slučaju potrebno je da odaberete opciju "Cancel" kako biste nesmetano pristupili KoBSON stranici.

(objavljeno 26.03.2019.)

Neophodna podešavanja

Usled povećanog broja mejlova vezanih za sigurnosnu zaštitu na našem sajtu obaveštavamo korisnike da je problem nastao usled unapređenja portala inostranih izdavača na sigurniju verziju. Za prevazilaženje ovog problema neophodno je obrisati keš i istoriju iz memorije Internet pregledača kako bi se nesmetano pristupalo KoBSON servisima.
uputstvo za Mozilla Firefox
uputstvo za Google Chrome

(objavljeno 24.04.2018.)