Dobrodošli u KoBSON

povećaj font smanji font

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

EBSCO e-knjige

Obaveštavamo korisnike da je EBSCO u okviru kolekcije eBook Academic Subscription Collection dodao preko 5 hiljada novih naslova elektronskih knjiga.

Podsećamo da je pretragu kolekcije moguće izršiti na nekoliko načina: osnovna pretraga preko polja za pretragu, napredna pretraga na osnovu imena autora, naslova, jezika i slično, i na osnovu kategorije, odnosno predmeta. Takođe pretragu je moguće izvršiti preko servisa EleKnjige na KoBSON portalu.

(objavljeno 19.05.2016.)

Najcitiranije publikacije prema Google Scholar-u

Profesor Eliot Grin (LSE - London School of Economics and Political Science), izdvojio je najcitiranije publikacije u oblasti društvenih nauka, formirajući pri tome listu od 25 knjiga kao i 10 članaka iz naučnih časopisa. Liste sadrže samo one publikacije koje imaju više od 20 hiljada citata. Autor kaže da je "došlo do povećanja fokusa na citatima kao merila akademske produktivnosti u poslednjih nekoliko godina, delimično zbog lakoće pristupa podacima iz Google Scholar-a, koji je pokrenut 2004. godine."
Ceo članak i liste najcitiranijih publikacija možete pročitati na blogu LSE.

(objavljeno 19.05.2016.)

Saveti urednika za objavljivanje radova u naučnim časopisima

Urednik časopisa Technological Forecasting & Social Change izdavača Springer, Fred Filips, nudi korisne savete koji se odnose na sadržaj radova, biranje časopisa, stil pisanja itd., a sve proističe iz ličnog iskustva koje je stekao u svom dugogodišnjem radu.
Publishing In An International Scholarly Journal: Tips From An Editor je naziv članka, i ovi saveti mogu uveliko pomoći istraživačima čiji maternji jezik nije engleski.

(objavljeno 17.05.2016.)

Maj mesec matematike – Lica matematike

Maj mesec matematike (M3), peta po redu nacionalna naučnopopularna manifestacija posvećena matematici u organizaciji Centra za promociju nauke (CPN) i Matematičkog instituta SANU, trajaće od 12. do 31. maja 2016. godine. Ovogodišnja tema je Lica matematike. CPN je putem konkursa namenjenog svim nastavnicima i profesorima širom Srbije izabrao deset Lica matematike koja imaju dobru praksu u svojoj nastavi i koja će javnosti predstaviti interesantne matematičke metode kroz neformalno obrazovanje. Lica matematike će tokom manifestacije deci, studentima, nastavnicima i ostalim zainteresovanim posetiocima prikazati dobre primere iz svoje prakse i zanimljive matematičke ideje. Uz hodajuća lica matematike tokom maja će biti popularizovana i Lica matematike putem grafita sa licima poznatih matematičara na zidovima nastajuće mreže Naučnih klubova, koji se otvaraju širom Srbije. Otvaranje je 12. maja u 10.45 na Studentskom trgu.

Program možete videti na sajtu manifestacije m3.cpn.rs.

(objavljeno 09.05.2016.)

Rad našeg kolege o saradnji istraživača republika bivše Jugoslavije

Bibliometrijska analiza radova i saradnje između istraživača republika bivše Jugoslavije u periodu 1970-2014 se može pronaći u radu koji je objavljen u časopisu Scientometrics: Analysis of scientific productivity and cooperation in the republics of former Yugoslavia before, during and after the Yugoslav wars (Dragan Ivanović, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu).

Analiza uključuje 223.135 naučnih radova indeksiranih u bazi Web of Science (WoS) izdavača Thomson Reuters. Analizirani su produktivnost i stepen saradnje između istraživača bivših Jugoslovenskih republika u četiri različita perioda: pre Jugoslovenskog rata (1970-1990), u dekadi u vreme rata (1991-1999), u prvoj dekadi nakon rata (2000-2009), i u poslednjih pet godina analiziranih podataka (2010-2014).

Istraživanje je pokazalo da je građanski Jugoslovenski rat u različitom stepenu uticao na produktivnost i naučnu kooperaciju u republikama bivše Jugoslavije. Rat i socijalna kriza su najviše uticali na naučnu delatnost u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dok su najmanje uticali na naučnu delatnost u Sloveniji i Makedoniji, koje su i bile najmanje pogođene ratom.

U poslednjem analiziranom periodu (2010-2014), analiza je pokazala da produktivnost i naučna saradnja ponovo liči na onu pre Jugoslovenskih ratova, odnosno da je Srbija povratila lidersku poziciju u broju naučnih radova i količini naučne saradnje među zemljama bivše Jugoslavije.

(objavljeno 09.05.2016.)

Domaći časopis Processing and Application of Ceramics referisan u WoS-u

Od protekle nedelje još jedan domaći časopis Processing and Application of Ceramics ISSN 1820-6131 počeo je da se referiše u bazi Web of Science (WoS) izdavača Thomson Reuters u okviru kolekcija: Science Citation Index Expanded (SCIE), Current Contents/Physical, Chemical & Earth Sciences, Current Contents/Engineering, Computing & Technology. Uneti su svi brojevi publikovani od 2013. godine (sveska 7, broj 1).

Uredništvu čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenom časopisu.

(objavljeno 01.03.2016.)

Korišćenje nove platforme Journal Citation Reports-a

Usled čestih pitanja korisnika obaveštavamo vas da je nakon izmene platforme Journal Citation Reports-a (JCR) došlo do izmena u načinu pristupa. Naime, za pristup JCR platformi potrebno je izvršiti besplatnu registraciju na Web of Science (WoS) portalu. U nastavku se nalazi kratko uputstvo za korišćenje JCR-a preko nove platforme.

(objavljeno 29.02.2016.)

Nova lista časopisa na Web of Science servisu - Emerging Sources Citation Index (ESCI)

Usled čestih pitanja korisnika obaveštavamo vas da se u bazi Web of Science referiše dodatna lista časopisa Emerging Sources Citation Index (ESCI). ESCI lista privremeno okuplja časopise čiji proces evaluacije je još uvek u toku. To je dakle lista časopisa koji su prošli samo prvi korak evaluacije i još nisu uključeni na SCI liste (SCIe, SSCI, AHCI). Pojedini časopisi se u nekom trenutku evaluacije isključuju sa ove liste sa formulacijom "Dropped", a neki novi se dodaju. Radovi iz ovih časopisa se ne uključuju u servis Naši u WoS. Tek nakon što časopis prođe kompletan proces evalucije i bude priključen nekoj od SCI lista, radovi publikovani u njemu biće preuzeti i vidljivi u Naši u WoS.

Lista časopisa referisanih na ESCI listi

(objavljeno 19.02.2016.)

CPN u saradnji sa KoBSON-om u osnivanju Naučnih klubova

Centar za promociju nauke (CPN) je pokrenuo prvi Naučni klub u Beogradu, koji je radio od 2013. do 2015. godine. Predstavljen je kao mesto u kome svi zainteresovani za nauku i tehnologiju imaju priliku da se upoznaju, razmenjuju iskustva, diskutuju o naučnim temama i tako proširuju znanja i vidike.

U misiji obilaska dvanaest gradova u Srbiji u kojima će se pri Regionalnim centrima za stručno usavršavanje ove godine otvoriti Naučni klub, pridružio se i KoBSON u cilju popularizacije nauke i približavanju naučnih tema pojedincima. Otvaranje naučnih klubova je pokrenuto u Leskovcu, Čačku, Užicu, Nišu, Knjaževcu, Kragujevcu, Smederevu, Kruševcu, Kikindi, Novom Pazaru, Kanjiži i Šapcu. Tačan datum svečanog otvaranja Naučnog kluba u svakog gradu možete pogledati na zvaničnoj stranici CPN-a.

Slike održanih predavanja pogledajte na našoj fejsbuk stranici.

 

(objavljeno 08.02.2016.)

KoBSON među 50 najboljih...

PC Press je i ove godine objavio listu 50 najboljih srpskih sajtova. Naš sajt se našao među 5 najboljih u kategoriji Baza znanja. Pročitajte vest o tome na stranici PC Press-a, i pogledajte listu nagrađenih sajtova - PC Press top50 2015. Slike sa dodele priznanja možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

Zahvaljujemo korisnicima na ukazanom poverenju i podršci.

(objavljeno 05.02.2016.)

Obuka doktoranada: oblikovanje doktorske disertacije

Od oktobra 2015. godine u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ organizuje se redovna obuka doktoranada posvećena oblikovanju doktorske disertacije u skladu sa uputstvima Univerziteta u Beogradu. Najmanje dva puta mesečno zainteresovani će moći da dobiju informacije o elementima koje disertacija treba da sadrži, vidljivosti disertacije na evropskim i svetskim portalima i dr. Prijavljivanje je obavezno, a detalje o mestu i vremenu održavanja u narednim mesecima videti u programu.

(objavljeno 02.11.2015.)

Polaganje svezaka u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije

Usled čestih pitanja i nedoumica obaveštavamo uredništva domaćih naučnih časopisa da su, nezavisno od uspostavljene saradnje sa pojedinim nevladinim organizacijama, i dalje u obavezi da polažu sveske svojih časopisa u Digitalni repozitorijum Narodne biblioteke Srbije (u skladu sa preporukom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja).

Detaljnije informacije na stranici Digitalnog repozitorijuma Narodne biblioteke Srbije
(objavljeno 27.08.2015.)

KoBSON projekat je podržan od strane Ministarstva nauke Republike Srbije