Вести - архива

Kobson

IP: 3.237.31.191, N/A

2023

Web of Science вебинар посвећен новим индексима

ProQuest Dissertations и Theses Citation Index

У оквиру Web of Science (WoS) Core Collection су од прошлог месеца доступна два нова индекса: ProQuest Dissertations и Theses Citation Index. Тим поводом је за 27. септембар 2023. године у 14.00 часова по локалном времену заказан вебинар "Introducing the New ProQuest Dissertations & Theses Citation Index in the Web of Science", где ће сви заинтересовани моћи да чују повољности ове нове интеграције. Тренутно је доступно преко 5 милиона записа дисертација, од којих је преко 3 милиона записа директно повезано са пуним текстовима дисертација.

Детаљне информације о вебинару, као и линк за регистрацију (која је обавезна) доступни су на званичној страници издавача.

(објављено 18.09.2023.)

Вебинар у вези са електронским уређивањем часописа

Позивамо уреднике научних часописа да се пријаве на вебинар под називом "Discovering journal publishing platforms" које организује Royal Irish Academy. Вебинар ће се покрити теме у вези са три платформе отвореног кода и то: JanewayKotahi и Public Knowledge Project's Open Journal Systems (OJS), након чега ће бити времена за дискусију и постављање питања.

Вебинар је бесплатан и заказан је за данас у 16 часова по локалном времену.

Детаљи у вези са вебинаром као и линк за регистрацију се налазе на следећој страници.
Регистрација је у виду куповине карте која је беслатна, након чега ће сви регистровани добити имејл са купљеном картом за онлајн догађај.

(објављено 10.07.2023.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2022. годину

Данас је Clarivate Analytics у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (ИФ) часописа за 2023. годину. Услед новина у односу на прошлу годину и повременом прекиду у приказу/преузимању података обавештавамо кориснике да ће се ажурирање базе ЕлеЧас обавити у најскоријем могућем року.

Док се подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о ИФ могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Детаљи о новинама у JCR-у се налазе на следећој веб страници.

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 28.06.2023.)

Вебинар у вези са вештачком интелигенцијом и повезаним алатима и политикама при доношењу уређивачких одлука

SciELO (The Scientific Electronic Library Online) прославља ове године 25. година од покретања програма и тим поводом организује глобални форум у корист истраживачке комуникације у отвореној науци како би се повећала видљивост и научни, економски, технолошки, друштвени и културни утицај информација и научних сазнања.

Вебинар под називом "Artificial intelligence and associated tools and policies in editorial decision making" заказан је за четвртак, 29. јун у 14.30 часова по локалном времену. Теме које ће бити обрађене имају за циљ стицање јасноће о различитим питањима као што су уређивачке и издавачке политике, истраживачки процеси и плагијат.

Детаљне информације о теми семинара, као и линк за регистрацију (која је обавезна) доступни су у следећем PDF-у и на званичној страници догађаја.

(објављено 19.06.2023.)

Вебинар о отвореном научном издаваштву

Позивамо заинтресоване уреднике научних часописа да узму учешће у предстојећем вебинару под називом "Creating Community-Driven Pathways to Equitable Open Scholarly Publishing". Вебинар се организује у оквиру сарадње три Horizon пројекта: CRAFT-OADIAMAS и PALOMERA.

На вебинару ће учесници моћи да се упознају са сваким пројектом и њиховим појединачним циљевима. Након тога, дискусија ће се фокусирати на то како, упркос њиховим одвојеним фокусним областима, њихови напори раде ка широкој и заједничкој визији за отворенији и праведнији екосистем научног издаваштва.

Вебинар је заказан за уторак, 20. јун 2023. године, у 13:00 часова по локалном времену.

Регистрација је обавезна и може се извршити путем следећег линка.
Уколико нисте у могућности да присуствујете, предлажемо да се ипак региструјете како бисте добили снимак вебинара.

Детаљније информације се налазе на следећој страници

(објављено 13.06.2023.)

20 година DOAJ-а

Прво предавање

DOAJ (Directory of Open Access Journals) је основан 12. маја 2003. године, годину дана након прве нордијске конференције о научној комуникаицији, а на основу Иницијативе за отворени приступ покренуте у Будимпешти 2001. године. Тада је DOAJ окупио 300 наслова часописа са мисијом да повећа видљивост, приступачност, коришћење и утицај квалитетних, рецензираних научних часописа отвореног приступа на глобалном нивоу, без обзира на дисциплину, географију или језик. Данас, 20 година касније, DOAJ обухвата преко 19 хиљада наслова часописа.

Тим поводом организују три предавања која ће се одржати до краја године. Прво предавање је заказано за четвртак, 15. јун, у 15 часова на Zoom-у. Предавање је бесплатно и отворено за истраживаче, библиотекаре, особље за подршку истраживању, издаваче и све оне који су заинтересовани за отворени приступ!

Детаљне информације о теми предавања, као и линк за регистрацију (која је обавезна) доступни су на званичној страници DOAJ-а

(објављено 08.06.2023.)

Летња школа за истраживаче

CODATA (Committee on Data of the International Science Council (ISC)) у оквиру свог програма "CODATA/RDA Schools of Research Data Science", а у сарадњи са ICTP-ом (International Centre for Theoretical Physics), организује летњу школу у Трсту од 31. јула до 11. августа 2023. године

Летња школа је намењена истраживачима из свих научних области, а неке од тема које ће бити покривене укључују принципе и праксу управљања истраживачким подацима, ауторство у 21. веку, чување података, безбедност података, отворену науку итд. 

Пријава је отворена до 06. јуна, а детаљни подаци и форма за пријаву се налазе на следећој страници.

(објављено 01.06.2023.)

Летњи курс за докторанде и младе истраживаче

Са великим задовољством вас обавештавамо да Универзитетска библиотека у Марибору и ове године организује летњу школу отворене науке у септембру. Циљ овог једнонедељног курса под називом "University of Maribor Open Science Summer School" је да понуди докторандима и младим истраживачима прилику да уче и развијају вештине у областима управљања истраживачким подацима, отвореног приступа резултатима истраживања, коришћења отворене истраживачке инфраструктуре итд. Радионице ће водити домаћи и међународни стручњаци, а њихово похађање ће омогућити дубље разумевање наведених тема и увид у драгоцено практично искуство.

Курс ће се одржати у библиотеци Универзитета у Марибору, у Марибору, у периоду од 11. до 15. септембра 2023. године, и биће одржан на енглеском језику. Курс је бесплатан и полазницима који га успешно заврше биће додељена 3 ЕСПБ бода.

Пријава траје до 25. јуна, а број полазника је ограничен на 40. Све информације, програм и формулар за пријаву можете пронаћи на сајту курса.
За више информација контактирајте координаторку Брину Клеменчич (brina.klemencic@um.si).

(објављено 25.05.2023.)

За уредништва научних часописа - вебинар о уређивању Open Access часописа

Academy of Science South Africa (ASSAf) у сарадњи са Међународним конзорцијумом EIFL (Electronic Information for Libraries) још једном организују занимљиву и корисну серију вебинара на тему публиковања Open Access часописа.

Позивамо све заинтересоване да узму учешће у вебинару под називом "Tips on editorial processes" који је заказан за уторак, 30. мај у 10 часова по локалном времену. Вебинар је намењен уредницима и издавачима OA часописа, али и библиотекарима који им пружају подршку.

Регистрација је обавезна и налази се на следећем линку.
Детаљне информације доступне су у форми PDF документа.

(објављено 22.05.2023.)

Мај месец математике

Стварност очима великих података - јуче, данас, сутра

Центар за промоцију науке (ЦПН) 12. годину заредом организује научнопопуларни програм - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУфондацијом Нордеус и Друштвом математичара Србије.

Овогодишња тема је употреба огромне количине дигиталних података (Big Data) у свакодневном животу и најразличитијим областима науке и привреде, а коју ствара свака особа у дигиталном облику, од активности на друштвеним мрежама, при онлајн куповини, у саобраћају, до временских сензора и великих научних експеримената.

Манифестација ће бити отворена у недељу, 14. маја 2023., у Силосима на Дорћолу, где ће до 04. јуна бити одржавани свакодневни програми, као и изложба „Жене у STEM-у“, научне и животне приче жена пионира у науци, технологији, инжењерству и математици.

Детаљније информације о догађајима доступне су на званичној страници Мај месец математике М3, као и на фејсбук страници.

(објављено 12.05.2023.)

Web of Science вебинар посвећен ауторским профилима

Позивамо све заинтересоване да присуствују занимљивом и корисном предавању које организује издавач Clarivate Analytics под називом “Researcher Profiles in Web of Science”.

Тема о ауторским профилима је од великог значаја за ауторе који желе да среде своје профиле. Предавање ће пружити савете како да на најлакши начин изврше ажурирање ауторских профила у Web of Science-у у циљу боље видљивости радова.

Вебинар је заказан за уторак, 9. мај 2023. године у 11.00 часова по локалном времену.

Детаљи вебинара и регистрација се налазе на следећем линку.

(објављено 04.05.2023.)

Анкета о институционалном издаваштву у отвореном приступу

Рок за попуњавање је продужен до 10. маја, те ће се из тог разлога одржати трећи по реду консултативни вебинар, у понедељак, 8. маја 2023. године, с почетком у 10.00 часова, на Zoom-у.

Регистрација је обавезна и форма се налази на следећем линку.

Позивамо представнике издавача који још увек нису започели попуњавање анкете или имају потешкоћа са попуњавањем да се пријаве на вебинар.

***

У оквиру пројекта DIAMAS покренута је анкета која има за циљ прикупљање података о институционалном издаваштву у отвореном приступу.

Позив и анкета ће ускоро бити послати великом броју издавача из Србије.

Анкета се налази на следећој адреси, а преглед питања може се видети овде.

Анкета је сложена и обимна. У жељи да помогне издавачима да што потпуније и у што већем броју одговоре на анкету, међународни конзорцијум EIFL организује, у сарадњи са Народном библиотеком Србије и тимом КоБСОН-а, двочасовни вебинар на српском језику.

Вебинар ће се одржати 7. априла 2023. године, с почетком у 11.00 часова, на Zoom-у.

Регистрација је обавезна и форма се налази на следећем линку.

Важне информације у вези вебинара: прочитајте следеће упутство!

Позивамо вас да дођете на вебинар и да у што већем број одговорите на анкету. Прикупљени подаци ће бити обрађени и објављени, а послужиће као основа за развој система подршке издавачима публикација у отвореном приступу (међународни центар за подршку, портал са смерницама и материјалима, база података о институционалном издаваштву и др.). Посебна пажња ће бити посвећена оним издавачима који објављују у тзв. дијамантском отвореном приступу, што је у Србији доминантан модел у научном издаваштву.

**Снимак са вебинара одржаног у петак, 7. априла 2023. године, можете погледати ОВДЕ**

Пројекат DIAMAS ће организовати серију сличних вебинара на различитим језицима. Ако желите, можете учествовати и на тим вебинарима.

Више информација можете наћи на адреси: https://diamasproject.eu/survey-a-thon-series/

(објављено 28.04.2023.)

Шеснаести Фестивал науке

„Ново доба“ је овогодишњи слоган 16. Фестивала науке који се одржава у новом термину од 17. до 19. маја на Београдском сајму, у форми хуманитарне манифестације и бесплатно за све посетиоце. Фестивал ће се одржати у Хали 4 и биће отворен сваког дана од 10 до 18 часова.

Током протеклих петнаест година српски Фестивал науке нарастао је у највећи научни догађај у региону југоисточне Европе. Циљ Фестивала науке је да афирмише познате и промовише неафирмисане научнике са домаћих и страних простора, али и да подстиче интересовање за науку врло једноставном демонстрацијом чињенице колико је она сама по себи интересантна, инспиративна и надасве забавна.

Детаљније информације о програмима можете пронаћи на званичној веб страници Фестивала, као и на Facebook-у, Twitter-у и Youtube каналу.

(објављено 25.04.2023.)

Предавање о SciFinder-n и CAS сервисима

Обавештавамо вас да ће др Тетиана Христова, представница Америчког хемијског друштва, у четвртак 20. априла 2023. године с почетком у 13.30 часова одржати предавање корисницима SciFinder-n истраживачке платформе о новим садржајима и најкориснијим могућностима које ова платформа нуди. Сервиси који ће детаљно бити објашњени су:

- CAS Analytical Methods,
- CAS Formulus,
- ChemZent.

Предавање је на енглеском језику и одржаће се у Библиотеци Хемијског факултета Универзитета у Београду (Студентски трг 16) и слободно је за све заинтересоване истраживаче.

Присутнима ће бити обезбеђен сертификат о учешћу.

Више информација о предавању можете пронаћи на страници Хемијског факултета.

(објављено 18.04.2023.)

Анкета о институционалном издаваштву у отвореном приступу

*** НОВО ***

Други, консултативни, вебинар одржаће се у среду, 19. априла 2023. године, с почетком у 11.00 часова, на Zoom-у.

Регистрација је обавезна и форма се налази на следећем линку.

Позивамо представнике издавача који још увек нису започели попуњавање анкете или имају потешкоћа са попуњавањем да се пријаве на вебинар.

***

У оквиру пројекта DIAMAS покренута је анкета која има за циљ прикупљање података о институционалном издаваштву у отвореном приступу.

Позив и анкета ће ускоро бити послати великом броју издавача из Србије.

Анкета се налази на следећој адреси, а преглед питања може се видети овде.

Анкета је сложена и обимна. У жељи да помогне издавачима да што потпуније и у што већем броју одговоре на анкету, међународни конзорцијум EIFL организује, у сарадњи са Народном библиотеком Србије и тимом КоБСОН-а, двочасовни вебинар на српском језику.

Вебинар ће се одржати 7. априла 2023. године, с почетком у 11.00 часова, на Zoom-у.

Регистрација је обавезна и форма се налази на следећем линку.

Важне информације у вези вебинара: прочитајте следеће упутство!

Позивамо вас да дођете на вебинар и да у што већем број одговорите на анкету. Прикупљени подаци ће бити обрађени и објављени, а послужиће као основа за развој система подршке издавачима публикација у отвореном приступу (међународни центар за подршку, портал са смерницама и материјалима, база података о институционалном издаваштву и др.). Посебна пажња ће бити посвећена оним издавачима који објављују у тзв. дијамантском отвореном приступу, што је у Србији доминантан модел у научном издаваштву.

**Снимак са вебинара одржаног у петак, 7. априла 2023. године, можете погледати ОВДЕ**

Пројекат DIAMAS ће организовати серију сличних вебинара на различитим језицима. Ако желите, можете учествовати и на тим вебинарима.

Више информација можете наћи на адреси: https://diamasproject.eu/survey-a-thon-series/

(објављено 29.03.2023.)

Elsevier серија вебинара

Представници издавача научних информација Elsevier заказали су неколико бесплатних вебинара у наредном периоду. Сви вебинари обрађују веома занимљиве теме и намењени су како истраживачима, тако и библиотекарима. Посебно бисмо издвојили и препоручили свим заинтересованима да се региструју и присуствују следећим вебинарима:

  • "Importance of research data management" који је заказан за уторак, 14. март 2023. године у 10 часова (линк за регистрацију)
  • "Predatory journals and how to avoid them" који је заказан за уторак, 28. март 2023. године у 10 часова (линк за регистрацију)
  • "Literature review with Scopus and SciVal" који је заказан за уторак, 25. април 2023. године у 10 часова (линк за регистрацију)
  • "Effective literature search on Scopus and ScienceDirect - combining two high-quality sources for best results" који је заказан за уторак, 09. мај 2023. године у 10 часова (линк за регистрацију)
  • "How to identify relevant topics and journals with Scopus and SciVal?" који је заказан за уторак, 16. мај 2023. године у 10 часова (линк за регистрацију)
  • "Elsevier Author Workshop" који је заказан за уторак, 30. мај 2023. године у 10 часова (линк за регистрацију)

Регистрација је обавезна, и на званичној страници Elsevier тренинга се налазе све потребне информације.
Додатно, на истој страници се могу погледати видео материјали већ одржаних вебинара.

(објављено 07.03.2023.)

Часопис из Србије реферисан у бази Scopus

Домаћи часопис Зборник радова Византолошког института САНУ (ISSN 0584-9888) почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 07.03.2023.)

Часопис из Србије реферисан у бази Scopus

Домаћи часопис Историјски часопис (ISSN 0350-0802) почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 14.02.2023.)

Позив на HBZ CAS SciFinder-n Winter School

Са великим задовољоством вас обавештавамо да издавач Chemical Abstracts Service (CAS) у фебруару организује зимску школу за истраживаче. Уколико желите да побољшате своје истраживачке вештине коришћења CAS SciFinder-n сервиса, позивамо вас да узмете учешће у онлајн предавањима. Овогодишња школа се састоји од четири сесије (распоређене у четири дана) током недеље од 6. фебруара 2023. године.

Свака сесија у трајању од сат времена ће се одржати у 10.00 часова по локалном времену, и укључиваће презентацију уживо и питања и одговоре. Ако нисте у могућности да присуствујете јутарњој сесији, можете се регистровати да бисте погледали снимак оригиналне презентације у 16.00 часова, након чега ће уследити питања и одговори уживо.

За све полазнике издавач је обезбедио сертификат након одслушане сесије.  

Детаљи о темама сесија, као и линкови за регистрацију се налазе у ПДФ-у.

(објављено 24.01.2023.)

Ажурирање имејл сертификата

Обавештавамо кориснике да је у току ажурирање имејл сертификата. Услед тога нисмо у могућности да примамо и одговарамо на ваше поруке. 

Након завршеног ажурирања одговорићемо на све примљене имејлове, а истовремено молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико у току следеће недеље не добију одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен.

(објављено 20.01.2023.)

 

(објављено 04.01.2023.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће наc чак три корисника, и то са три различита универзитета - Економског факултета Универзитета у Нишу, Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и Стоматолошког факултета Универзитета у Београду. Сви добитници су се пријавили на нашу страницу тачно у поноћ. Честитамо :)

(објављено 04.01.2023.)