Kobson

IP: 34.229.131.158, N/A

Open Access

Отворени приступ (Open Access)

Наука тежи да буде универзална тековина и да као таква буде подједнако доступна свима. Али стварност је веома далеко од овог идеала. За приступ научном знању, које се налази у врхунским светским часописима, потребан је пре свега новац који чак и најбогатије научне институције тешко обезбеђују. Као одговор на овакво стање и покушај да се резултати научних истраживања заиста учине доступним свим научницима, покренута је Open Access иницијатива. Основни циљ јесте да научни радови буду доступни у електронској форми без новчане надокнаде.

С обзиром на то да објављивање рада подразумева одређене материјалне трошкове, било је потребно осмислити систем финансирања часописа са отвореним приступом. Нашло се неколико решења: 1) трошкови постављања и одржавања рада се наплаћују од самих аутора или институција, или 2) фондације које подржавају часописе са отвореним приступом.

Данас је већ око 15% научних часописа у режиму отвореног приступа и њихов број стално расте, а 90% издавача дозвољава да аутори препринте прихваћене за објављивање у њиховим часописима поставе у дигиталне репозиторијуме својих институција или међународне тематске репозиторијуме као ArXiv (математика, физика, квантитативна биологија), PubMed (биомедицина), RePEc (економија), итд.

У издању ICTP (The Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics), 2008. године, публикована је интересантна књига о Open Access-у: "Science Dissemination using Open Access: A compendium of selected literature on Open Access", едитора Enriquea Canessa и Marca Zennaro.

Постоји одличан флајер за придруживање и подршку Open Access-у, као и страница на којој можете пронаћи 10 начина за помоћ и унапређење публиковања у Open Access режиму.

Највеће отворене архиве

Централни каталог дигиталних извора на Интернету доступан је на адреси http://www.oaister.org/ и садржи линкове до преко 30 милиона радова.

Каталог репозиторијума отвореног приступа ROAR (Registry of Open Access Repositories) где је обухваћене архиве отвореног приступа могуће претраживати по географској регији или типу садржаја (тезе, часописи, базе података).

OpenDOAR је директоријум који окупља преко 2900 академских репозиторијума у "Open access" режиму, из целог света. Осим листе репозиторијума, овај портал омогућава и претраживање њихових садржаја, као и претрагу самих репозиторијума по разним критеријумима (по државама, дисциплини, по типу докумената које реферишу). На страници "Statistical charts" постављени су статистички подаци о репозиторијумима, на основу великог броја критеријума (по научним областима, типу, језику, континентима). У овом директоријуму постоји линк до репозиторијума doiSebia (окупља 66 наслова домаћих научних часописа), који одржава Центар за научне информације Народне библиотеке Србије.

OAPEN (Open Access Publishing in European Networks) је иницијатива која развија и примењује модел Отвореног приступа публикацијама из области хуманистичких и друштвених наука. OAPEN Библиотека има за циљ да побољша видљивост и употребљивост високо квалитетних академских истраживања прикупљајући рецензиране публикације из Европе, публиковане у режиму Отвореног приступа. Окупља око 2000 наслова књига које се могу у целости преузети. Претраживање је омогућено према издавачу, области, наслову књиге или стандардним критеријумима претраге (претрага по имену аутора, речи из текста књиге и сл.).

Каталог часописа у режиму отвореног приступа DOAJ (Directory of Open Access Journals) који обухвата преко 17.000 часописа. Претраживање је омогућено према области, наслову или стандардним критеријумима претраге појединачних чланака (претрага по наслову, кључним речима, имену аутора и сл.). У овој бази доступно је преко 200 часописа из Србије (линк ка листи часописа).

OAPEN - Open Access Publishing in European Networks је покренуо сервис DOAB (Directory of Open Access Books). На њему су доступни линкови ка пуним текстовима за преко 3000 књига из свих области науке. Претраживање је омогућено по свим информацијама о тим публикацијама.

Medscape је део WebMD Health Professional мреже који омогућава интегрисано (или појединачно) претраживање више различитих портала (у Open Access режиму) из области медицине: Medscape, MedscapeCME, eMedicine, Drugs и Medline. Омогућен је приступ различитим садржајима: оригиналним стручним текстовима, укључујући прегледне чланке, часописе, стручне колумне, прегледе књига и др.; Конференцијама; селектираним дневним вестима из медицинске професије; бесплатну претплату на Medscape`s MedPulse: е-маил недељник који истиче шта се ново појавило у Medscape-у из Ваше специјалности; преко 125 медицинских часописа и уџбеника и др. Након једнократне, бесплатне регистрације, Medscape from WebMD аутоматски пружа персонализован и специјализован сајт који највише одговара регистрационом профилу.

The European Library (TEL) обезбеђује директан приступ до око 200 милиона проверених извора из 48 европских националних библиотека. У оквиру портала могу се пронаћи не само текстуални већ и велики број мултимедионалних садржаја. ТEL обезбеђује и изванредне алатке за претраживање и проналажење извора и истраживачима нуди опцију да пронађену грађу лако и брзо поделе са својим колегама. Регистрованим корисницима омогућено је преузимање сетова података који се могу користити у разне сврхе.

DART Europe је дигитални репозиторијум дисертарција одбрањених на преко 500 универзитета из 27 земаља Европе. Окупља преко 590 000 дисертација у отвореном приступу које су претраживе по различитим критеријумима.

Бесплатни online курсеви

Нови тренд у образовању јесу бесплатни online курсеви, који теже што већем броју истовремених слушаоца (десетине хиљада). Корисницима су, у отвореном приступу доступни аудио-видео записи већ одржаних курсева (OCW–Open Course Ware), или је дат распоред наступајућих, са утврђеним терминима одржавања предавања, распоредом, готовим материјалима који прате ток наставе, и који на крају, полазницима обезбеђују сертификат о положеном курсу (MOOC–Massive Open Online Courses и edX).

Претрага ОА садржаја

BASE  је један од највећих светских претраживача, посебно за академске веб ресурсе и регистрован је као OAI сервис провајдер. BASE обезбеђује више од 150 милиона докумената из више од 7.000 извора (преко 100 хиљада радова из Србије). Комплетним текстовима око 60% индексираних докумената можете приступити бесплатно.

Претраживање садржаја одвија се преко портала BASE-а, а може се вршити било основно било напредно претраживање (по наслову, аутору, ORCID-у, DOI броју итд.)

Кратко упутство за претрагу дато је у следећем PDF-у.

bioRxiv представља отворену базу података која окупља пуне текстове још увек необјављених радова (енг. preprint) из области природних наука. Основан је 2013. године од стране Cold Spring Harbor лабораторије (CSHL). Испирација за ову отворену архиву био је arXiv репозиторијум.

CORE је највећи агрегатор репозиторијума на свету (садржи податке о преко 135 милиона публикација). Прикупља податке из двадесетак репозиторијума из Србије. За разлику од других агрегатора, који преузимају само метаподатке, CORE преузима и пуни текст, ако је доступан у отвореном приступу.

Од јесени 2019. године CORE нуди додатак за интернет претраживаче: CORE Discovery. CORE Discovery једним делом финкционише исто као Unpaywall додатак, с том разликом да се примарно ослања на податке које је CORE прикупио из репозиторијума.

Кратко упутство за претрагу/инсталирање екстензије, као и више информација дати су у следећим PDF-овима: COREuputstvo.pdf и COREinfo.pdf.

Почетком године одржан је вебинар у вези CORE-а под називом „EIFL webinar: CORE free content discovery tools for libraries“ и цео снимак доступан је на EIFL YouTube каналу.

Препоручујемо и следећи чланак: P. Knoth and Z. Zdrahal. (2012). CORE: three access levels to underpin open access. D-Lib Magazine, 18 (11/12)

medRxiv представља отворену базу података која окупља пуне текстове још увек необјављених радова (енг. preprint) из области медицине. Основан је 2019. године од стране Cold Spring Harbor лабораторије (CSHL), Универзитета Јејл и БМЈ-а, глобалног издавача у области медицине.

Unpaywall представља отворену базу података од преко 26 милиона бесплатних научних чланака. Подаци се прикупљају из више од 50 хиљада издавача и репозиторијума, и могуће им је приступити на лак и брз начин.

Unpaywall нуди екстензију за прегледаче Google Chrome и Mozilla Firefox. Након успешног инсталирања, при сваком претраживању са десне стране екрана појавиће се зелени откључани катанац који указује на то да постоји бесплатна верзија у пуном тексту. Кликом на иконицу одлази се директно на страницу где можете погледати/преузети пуни текст рада. Уколико пуни текст није доступан појавиће се сива иконица. Unpaywall иконица такође мења боје у зависности од тога да ли је реч о зеленом или златном отвореном приступу (Green или Gold OA).

На следећим линковима се налази бесплатна екстензија Unpaywall-а, као кратко упутство у PDF облику.

Open Access Button је агрегатор  бесплатних научних чланака до којих се долази аутоматски или се траже од аутора уколико пун текст није доступан на мрежи. 

За разлику од Unpaywall-а претраживање Open Access Button-а се може вршити и на самој платформи (https://openaccessbutton.org/) и/или се може инсталирати екстензија у прегледачу. Након њеног инсталирања појавиће се иконица у горњем десном углу адресне траке прегледача.

На следећим линковима се налази бесплатна екстензија Open Access Button-а (за Google Chrome), као и кратко упутство у PDF облику.

OpenAIRE представља агрегатор отворених репозиторијума, архива и часописа у отворнеом приступу. У оквиру овог агрегатора могуће је претражити преко 20 репозиторијума из Србије. Претрага се врши на OpenAIRE порталу, а могуће ју је вршити на више начина: по типу репозиторијума, називу репозиторијума, наслову часописа, аутору рада, издавачу итд.

Поред претраге публикација, доступна је и претрага софтвера у отвореном приступу, пројеката, података о истраживањима (енг. research data) и сл.

Кратко упутство за претрагу је дато у следећем PDF-у.

Open Access у Србији

2018

25.09. Усвојен Правилник о спровођењу Платформе за отворену науку Министарства просвете, науке и технолошког развоја у Институту техничких наука САНУ. Овим Правилником дефинисана је стратегија за депоновање публикација у режиму отвореног приступа у складу са принципима тзв. зеленог отвореног приступа. На сајту Института техничких наука САНУ доступне су детаљније информације. 

09.07. Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије усвојило је Платформу за отворену науку која је намењена свим учесницима у научно-истраживачкој делатности и односи се на резултате истраживачких пројеката и програма финансираних у целини или делимично из буџета Републике Србије.

 

2017

15.03. Институт економских наука, Oкругли сто Перспективе развоја Центра података у друштвеним наукама у Србији

11.01. Народна библиотека Србије, радионица за уредништва научних часописа у ОА из Србије: Open Journal System - Инсталација система за издаваштво и менаџмент научних часописа, Зорица Јанковић, Институт за биолошка истраживања "Синиша Станковић" и Васо Манојловић, ИТНМС (PDF на српском, 4907 KB)

 

2016

28.12. Народна библиотека Србије, радионица за уредништва научних часописа у ОА из Србије: Open Journal System - Инсталација система за издаваштво и менаџмент научних часописа, Васо Манојловић, ИТНМС (PDF на српском, 3203 KB) 

09.12. Институт за ратарство, Нови Сад, Регулисање ауторских права – за научнике, Милица Шевкушић, Институт техничких наука САНУ (SlideShare)

08.11. Филолошки факултету Универзитета у Београду (Сала хероја), Отворена наука у програмима Horizon 2020 (програм скупа у ПДФ формату)

07.11. Народна библиотека Србије, радионица за уредништва научних часописа из Србије:

 • Елементи електронског часописа, Александра Кужет, Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије (PDF на српском, 3550 KB)
 • Највећи проблеми домаћих часописа идентификовани на основу анкете; значај редакцијске документације, Милица Шевкушић, Институт техничких наука САНУ (PDF на српском, 3898 KB)
 • Метаподаци у електронским часописима, Милица Шевкушић, Институт техничких наука САНУ
 • Библиометријски подаци, Милица Шевкушић, Институт техничких наука САНУ
 • Индексирање часописа у различитим базама података, Катарина Перић, Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије (PDF на српском, 2024 KB)

19.10. Народна библиотека Србије, предавање уредништвима научних часописа из Србије:

 • Уводно предавање - Татјана Тимотијевић, начелник Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије (PDF на српском, 981 KB)
 • Thomson Reuters solutions for supporting the journal selection process and best research publication practices for research performance evaluation in Serbia, др Evangelia Lipitakis, Pre-Sales Solutions Consultant, Thomson Reuters (PDF на енглеском, 5336 KB)
 • Directory of Open Access Journals (DOAJ) - Пријава-аплицирање, др Енес Сукић, DOAJ Associate Editor (PDF на српском, 1193 KB)

04.10. Народна библиотека Србије, предавање уредништвима научних часописа из Србије:

 • Уводно предавање, Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ; национални координатор за отворени приступ при EIFL-у (PDF на српском, 550 KB)
 • To See and To Be Seen – Scopus Workshop for Journal Editors, Peter Porosz, Solution Manager Elsevier (PDF на енглеском, 4882 KB)

29.09. О наукометрији и алтметрији, Ана Ивковић, библиотекар Института за онкологију и радиологију (SlideShare презентација)

19.04. Народна библиотека Србије, презентација пројекта "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia" који ће се реализовати уз подршку међународног конзорцијума eIFL. Предавачи:

 • Уводно предавање - Татјана Тимотијевић, начелник Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије (PDF на српском)
 • Анализа издавачке политике и праксе часописа у отвореном приступу из Србије - Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ; национални координатор за отворени приступ при EIFL-у (PDF на српском, 626 KB)

07-11.03. Поводом обележавања Недеље отвореног образовања 2016., Универзитетска Библиотека "Светозар Марковић", Београд, Секција библиотекара и књижничара Заједнице института Србије и Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије (КоБСОН) организују предавања и радионице намењене студентима, докторандима, истраживачима, научницима, библиотекарима.

У понедељак 07. марта у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић", са почетком у 12 часова:
Тема: Улога универзитетске библиотеке у просецу креирања, похрањивања и повећања видљивости докторских дисертација, предавач: Драгана Столић (ПДФ на српском, 159 KB)
Тема: Различити типови садржаја и њихова видљивост у институционалним репозиторијумима, предавач: Милица Шевкушић (ПДФ на српском, 139 KB)

У среду 09. марта у Амфитеатру Народне библиотеке Србије, са почетком у 10 часова:
Тема: Нова парадигма: Отворени масовни онлајн курсеви, предавачи: Дејана Каваја Станишић, Оја Кринуловић, Миљана Тодоровић (ПДФ на српском, 8340 KB)

У четвртак 10. марта у Библиотеци Дома културе "Студентски град", са почетком у 17 часова:
Тема: Википедија – слободна интернет енциклопедија коју свако може да уређује: пројекат Вики‐библиотекар, предавач Александра Поповић (ПДФ на српском, 2295 KB)

У петак 11. марта у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић", са почетком у 13 часова:
Тема: Употреба нових медија у образовању уз помоћ алата у отвореном приступу, предавач Мирјана Нешић

Слике можете погледати на нашој фејсбук страници.
Програм предавања

 

2015.

16.09. Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”, Aspects of Open Access for research libraries: a view from UCL, Martin Moyle (PDF на енглеском)

 

2014.

17-18.12. Радионица у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе, Дирекције за електронску управу, Програма Уједињених нација за Развој (UNDP), Фондације отвореног знања (Open Knowledge Foundation) и Института за отворене податке (Open Data Institute) одржана у Аранђеловацу: "Унапређење развоја Србије путем отварања података", учесник Татјана Тимотијевић

15.12. Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Панел Creative Commons и отворене академске тенденције и праксе: Имплементација doiSerbia сервиса као пречица до отвореног приступа, Татјана Тимотијевић, (PDF на српском, 4,903 KB)

05.11. У сарадњи Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије и Викимедије Србије одржана је трибина: CREATIVE COMMONS – Креативност и друштво знања.

Програм трибине

 1. Ауторство и иновације у друштву знања, Невенка Антић, (PDF на српском, 136 Kb)
 2. Имплементација doiSerbia сервиса као пречица до отвореног приступа, Татјана Тимотијевић, (PDF на српском, 1,740 Kb)
 3. Тип садржаја и тип лиценце, Милица Шевкушић, (PDF на српском, 1,135 Kb)
 4. Водичи за научне области у служби отвореног приступа, Александра Поповић, Сања Антонић, Дејана Каваја Станишић, (PDF на српском, 4,230 Kb)
 5. Отворени Вики ГЛАМ – пројекат у Србији, Ивана Маџаревић, (PDF на српском, 1,063 Kb)
 6. Europeana Libraries и Europeana Newspapers – пројекти као пример отворености у култури: искуство Универзитетске библиотеке, др Стела Филипи Матутиновић, Наташа Дакић, Јелена Андоновски, (PDF на српском, 1,986 Kb)

29.10. Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Тезе и дисертације у отвореном приступу: време је за акцију!, Ирина Кучма (slideshare)

28.10. Састанак Секције библиотекара и књижничара ЗИС, Ауторска права и отворена наука, Стела Филипи Матутиновић, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ (PDF на српском)

22-24.10. Недеља отвореног приступа  (OA – Open Access) на Универзитету у Београду 22 - 24. октобар 2014. У Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" су одржана предавања поводом "Међународне недеље отвореног приступа". Програм манифестације можете погледати на веб сајту Универзитетске библиотеке.

02.10. Музеј науке и технике, Београд, Creative Commons лиценце - креативност и друштво знања:

 • Ауторство и иновације у друштву знања, Creative Commons Serbia, Викимедија Србије
 • Europeana libraries i Europeana newspapers: пројекти као пример отворености у култури: искуство Универзитетске библиотеке, др Стела Филипи Матутиновић, Наташа Дакић, Јелена Андоновски, Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”
 • Тип садржаја и тип лиценце, Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ; национални координатор за отворени приступ при EIFL-у (SlideShare)

25.06. Галерија Петра Добровића, Београд, Creative Commons лиценце - креативност и друштво знања:

 • Ауторство и иновације у друштву знања, Creative Commons Serbia, Викимедија Србије
 • Europeana libraries i Europeana newspapers: пројекти као пример отворености у култури: искуство Универзитетске библиотеке, др Стела Филипи Матутиновић, Наташа Дакић, Јелена Андоновски, Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”
 • Тип садржаја и тип лиценце, Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ; национални координатор за отворени приступ при EIFL-у (SlideShare)

 

2013.

Недеља отвореног приступа (OA – Open Access) на Универзитету у Београду 21 - 25. октобар 2013. У Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић" су одржана предавања која се тичу промоције принципа отвореног приступа научним информацијама:

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић": Open Access Week: OA Datasets, Биљана Косановић, КоБСОН (презентација)

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић": Open Access Week: Реформа ауторског права и правне иновације Creative Commons, Невенка Антић, Creative Commons

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић": Open Access Week: Предаторски часописи, др Стела Филипи Матутиновић, Универзитетска библиотека

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић": Open Access Week: Е-тезе Универзитета у Београду, др Драгана Столић, Универзитетска библиотека

26.09. Галерије-Легата Милице Зорић и Родољуба Чолаковића, Партнерски програм Гугл књиге као канал промовисања музејских издања, Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ; национални координатор за отворени приступ при EIFL-у (PDF на српском)

 

2012.

Недеља отвореног приступа (OA – Open Access) на Универзитету у Београду 22 - 28. октобар 2012.
У организацији Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' и партнерских институција од 22. до 28. октобра 2012. године на Универзитету у Београду у оквиру Међународне недеље отвореног приступа (ОА Week) организован је низ активности на промоцији принципа отвореног приступа научним информацијама. Програм

2011.

Новембра месеца Београдски универзитет се својом одлуком придружио групи од 340 универзитета и научних установа у свету и потписао Берлинску декларацију о отвореном приступу. Овом декларацијом подржава се тежња да се резултати научноистраживачког рада учине бесплатно доступним читавој научној заједници.

У складу са потписивањем Декларације, Универзитет у Београду је на својим страницама објавио текст: Отворени приступ научном знању, у коме препоручује својим наставницима, истраживачима, сарадницима и студентима да када год је то могуће објављују своје радове у часописима са отвореним приступом.

2009.

Недеља отвореног приступа (OA – Open Access) обележена је трибином на Медицинском факултету Београдског Универзитета где су одржана шест предавања о “Отварању и померању граница” у научном информисању:

1. Ивковић, Ана: Друштвена мрежа као извор научних информација
2. Вучић,Ведран: RSS feed агрегатори као извори информација
3. Здравковић, Вера: Корисник и отворени приступ
4. Здравковић, Зоран: Информациона доступност. RSS и SNS информациона платформа
5. Антонић, Сања: Цитатни индекс и будућност цитатног индекса
6. Арбутина, Нада: Где почиње пут науке?

 

2008. 

Недеља отвореног приступа (OA – Open Access) обележена је целодневном радионицом везаном за отворени приступ информацијама и историјат отворене комуникације. Радионицу је одржао Вучић Ведран у интернационалној школи AngloAmerican School у Београду. Предавач гост била је Ивковић Ана која је одржала предавање на тему: Medical library - new challenges.


2005.

Семинар о цитатним индексима отвореног приступа (предавања) и објављено неколико радова:

 1. Покрет за отворене архиве (OAI), чланак (Мазић Богољуб), Инфотека, вол. 6, бр. 3, стр. 197-204, 2005 (pdf на српском, 877 K)
 2. Институционални репозиторији, отворени приступ и вредновање истраживања, чланак (van der Vart Lilian), Инфотека, вол. 7, бр. 1-2, стр. 19-26, 2006 (pdf на српском и енглеском, 439 K)
 3. Активности OSI и eIFL-а на промоцији отвореног приступа научним комуникацијама, чланак (Hageman Melisa), Инфотека, вол. 7, бр. 1-2, стр. 27-32, 2006 (pdf на српском и енглеском, 252 K)

Више о промоцији Отвореног приступа у Србији можете прочитати на страници ЦЕОН-а.

2003.

Отворени приступ архивама научних и стручних радова - од идеје до реализације (предавања)