Вести - архива

Kobson

IP: 3.237.31.191, N/A

2011

 
У НОВОЈ ГОДИНИ ЖЕЛИМО ВАМ УСПЕШАН РАД И МНОГО ЦИТАТА


(објављено 30.12.2011.)

Обновљена претплата за ProQuest часописе

Обновљена је претплата за ProQuest сервис. У 2012. години преко овог портала доступно нам је преко 10 000 наслова часописа из свих научних области.
(Подешавање proxy сервера Универзитета у Београду у Internet Browser-y. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).

(објављено 29.12.2011.)

Приступ КоБСОН-у изван територије Републике Србије

Комплетним садржајима КоБСОН сервиса моћи ће да се приступа изван територије Србије посредством VPN-a (Virtual Private Network). Ову услугу омогућио је АМРЕС (Академска мрежа Србије). Право на коришћење имају сви запослени (и студенти) у институцијама које су чланице АМРЕС-а.

Детаљније информације

(објављено 08.12.2011.)

Project MUSE

Од данас можете користити још један сервис са on-line часописима - Project MUSE - Basic College Collection. Доступно је преко 130 часописа из области друштвених и хуманистичких наука ( ).
(Подешавање proxy сервера Универзитета у Београду у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).

(објављено 06.12.2011.)

Едукација докторанада и истраживача у Институту "Кирило Савић" у Београду

У уторак, 6. децембра 2011. одржаће се едукација истраживача и студената докторских студија. Едукација почиње у 10х и траје три школска часа. Предавачи су Александра Поповић, Драгана Столић и Дејана Каваја Станишић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".

(објављено 02.12.2011.)

Падам на памет...

...слоган је петог по реду Фестивала науке у Београду. Непрестане изложбе и експерименте, предавања и интервјуе, сценске шоу-програме, дечје радионице и још пуно тога вреди погледати на овогодишњем Фестивалу науке који се одржава 2+3+4 Децембра 2011.

(објављено 01.12.2011.)

Google: The Evolution of Search

Најпопуларнији светски претраживач Google је засигурно испунио своју мисију: "Organize the world’s information and make it universally accessible and useful." Недавно су објавили филм о томе како су развијали своје машине за претраживање.

(објављено 01.12.2011.)

Едукација специјализаната, мастера и докторанада на Медицинском факултету у Београду

Едукација специјализаната, мастера и докторанада на Медицинском факултету у Београду
У петак, 25. новембра 2011. одржаће се едукација специјализаната, студената мастер и докторских студија. Едукација почиње у 15х и траје три школска часа. Предавачи су Александра Поповић и Стела Филипи-Матутиновић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".

(објављено 22.11.2011.)

Могуће сметње у приступу КоБСОН сервисима

Због радова на конфигурисању активне рачунарске опреме у Рачунарском центру Народне библиотеке Србије, данас после 15х долазиће до повремених краткотрајних прекида у раду рачунарске мреже. Услед тога, могуће су и сметње у приступу КоБСОН садржајима.

(објављено 22.11.2011.)

Serbia-s KoBSON celebrates 10 years

Међународни конзорцијум eiFL (Electronic Information for Libraries), коме је КоБСОН приступио 2002. године, објавио је на својим страницама вест о прослави 10 година рада КоБСОН-а.

(објављено 15.11.2011.)

Едукација докторанада и истраживача на Технолошко-металуршком факултету у Београду

У среду, 16. новембра 2011. одржаће се едукација студената докторских студија. Едукација почиње у 10х и траје три школска часа. Предавачи су Александра Поповић, Сања Антонић и Дејана Каваја Станишић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".

(објављено 14.11.2011.)

Универзитет у Београду потписао Берлинску декларацију

Београдски универзитет данас се својом одлуком придружио групи од 340 универзитета и научних установа у свету и потписао Берлинску декларацију о отвореном приступу. Овом декларацијом подржава се тежња да се резултати научноистраживачког рада учине бесплатно доступним читавој научној заједници.
Текст Декларације је доступан на сајту Универзитета у Београду.

(објављено 11.11.2011.)

Отежан приступ КоБСОН сервисима

Тренутно је у прекиду примарни Интернет линк Академске мреже Србије. Целокупан Интернет саобраћај је преусмерен на секундарни линк, ка Телекому, што подразумева знатно спорији приступ Интернету.
Активно се ради на отклањању проблема.

(објављено 07.11.2011.)

Мултимедијални снимци са прославе 10 година рада КоБСОН-а

На сајт АМРЕС-а (Академска мрежа Србије) постављени су мултимедијални записи свих предавања одржаних на прослави 10 година рада КоБСОН-а.

  1. Биљана Косановић, Народна библиотека Србије: КоБСОН - 10 година (снимак)
  2. Endre Beky, Country Sales Manager for Eastern Europe, Elsevier: Scientific Technical and Medical (STM) journal publishing industry overview (снимак)
  3. Coen van der Krogt, Product Sales Manager, Elsevier: Evaluation and Promotion of Research Results (снимак)
  4. Dr Guillaume Rivalle, Product Specialist, Thomson Reuters: The Thomson Reuters data and its use in Research Evaluation (снимак)

(објављено 01.11.2011.)

Open Access Week 2011

Завршена је Недеља Отвореног приступа (Open Access Week, October 24-30), глобални догађај који пружа прилику да академске и истраживачке заједнице упознају корист и предности публиковања у режиму отвореног приступа. У оквиру секције "Open Access success stories" истакнут је сервис doiSerbia: Making Serbia’s scientific journals part of international scientific publishing: Interview with mr Biljana Kosanovic. Истовремено, EIFL (Electronic Information for Libraries) организује EIFL 2011 OPEN ACCESS WEEK PHOTO CONTEST где позива све заинтересоване да пошаљу фотографије које указују на активности које су у њиховим библиотекама спроведене поводом промоције Отвореног приступа.

(објављено 31.10.2011.)

Нови часописи у систему doiSerbia

Систему doiSerbia прикључени су нови наслови часописа. Тим поводом у Народној библиотеци Србије организован је састанак са уреништвима, како новоизабраних, тако и часописа који су већ у систему. Размењена су искуства али и предложене сугестије за унапређење сервиса. (Слике са овог састанка, као и са прославе поводом 10 година рада КоБСОН-а могу се видети на нашој страници на Facebook-у).

(објављено 28.10.2011.)

Ажурирање базе Наши у WoS

Последњих дана често стижу поруке са захтевима за додавање радова у Наши у WoS, као и за променом података. Стога понављамо услове за присуство рада у овом сервису:

• рад мора бити реферисан у Web of Science (WoS)
• у раду мора бити наведена институција из Србије као афилијација аутора
• рад мора бити објављен након 2000. године

Обзиром да сви корисници имају приступ WoS-у, препорука је да најпре сами провере да ли је њихов рад већ реферисан и видљив у бази, и уколико јесте, тек онда нама упуте захтев за уношење истог.
Сервис Наши у WoS редовно се ажурира сваког понедељка. С' друге стране, WoS реферише велики број часописа и за реално је очекивати да радови не могу у њему бити видљиви истог тренутка када су публиковани у редовној свесци часописа. Истовремено, не може се очекивати да рад, који је публикован у "on line first" режиму, може бити реферисан у WoS-у, пре него ли буде објављен у редовној свесци часописа.

(објављено 28.10.2011.)

Категоризација часописа (преузета са веб страница Министарства науке)

Услед уређивања портала, велики број страница на сајту Министарства просвете и науке још увек је у изради. Странице са усвојеним листама часописа (Категоризација домаћих научних часописа), за старија годишта, нису доступне. Док се линкови ка датим страницама не успоставе, листе часописа (које су благовремено преузете са сајта Министарства науке) могу се преузимати директно са нашег сервера, са странице: Категоризација часописа (преузета са веб страница Министарства науке).

(објављено 21.10.2011.)

Презентације са прославе 10 година рада КоБСОН-а

Обавештавамо кориснике да су презентације са прославе 10 година рада КоБСОН-а доступне на нашој страници: Обуке, предавања и презентације.

(објављено 19.10.2011.)

Прослава 10-огодишњце уживо

Обавештавамо све кориснике који нису у могућности да присуствују предавању поводом прославе 10 година рада КоБСОН-а да ће целокупан догађајмоћи ће да се прати преко live-streaming-а.

(објављено 14.10.2011.)

10 година КоБСОН-а

18. октобра 2011. године обележићемо 10 година рада КоБСОН-а. Тим поводом у Народној библиотеци Србије (Скерлићева 1) у уторак 18. октобра у 13.00 часова, представиће се два најпознатија светска произвођача цитатних база:

(1) Thomson Reuters (издавач Web of Science, Journal Citation Report и незаобилазних Sci листа) ће представити Book Citation Index и InCite; и
(2) Elsevier (издавач SCOPUS-a) који ће представити SciVal.

Након излагања биће омогућено постављање питања посебно у вези тачности и правовремености података у њиховим базама, као и о селекцији и евалуацији извора коју оба издавача спроводе.

Планирано је да се скуп заврши до 15.30 часова.

Користимо прилику и да Вас замолимо да попуните упитник доступан на овом линку. Попуњавање упитника захтева 10 минута.

 

(објављено 05.10.2011.)

Корекција Импакт фактора за 2010

База ЕлеЧас је ажурирана новим вредностима Импакт фактора и позицијама часописа. Корекција је извршена на основу исправки и допуна које је Thomson Reuters извршио и публиковао у својој бази Journal Citation Report (JCR). Издвајамо листу часописа чији је IF измењен или који су га сада по први пут добили.

(објављено 05.10.2011.)

Нови наслови доступни преко DOAJ портала

DOAJ (Directory of Open Access Journals) је значајно увећао своју колекцију. Преко овог портала омогућен је отворени приступ научним и стручним часописима чији број сада износи преко 7 000 наслова. Од укупног броја, 77 наслова је из Србије.
До краја недеље КоБСОН листа биће ажурирана новим насловима из DOAJ колекције.

 

(објављено 03.10.2011.)

Краткотрајне сметње у приступу Science Direct сервису

Привремено је приступ сервису оспособљен, али се најављују нови радови услед чега ће сервис бити недоступан у суботу, 10. септембра, са почетком у 13:30ч, у трајању од око 11 сати.

Услед техничких проблема на платформи Science Direct сервиса, дошло је немогућности приступа овом сервису. Издавач истог (Elsevier) се извињава корисницима, са молбом за разумевање, и обавештењем да се интензивно ради на превазилажењу проблема.<

(објављено 08.09.2011.)

Корекција ИФ-а за 2010

Thomson је на страници Journal Citation Reports (JCR) објавио у рубрици "Notes" листу часописа са исправкама/допунама Импакт фактора за 2010. годину за поједине часописе. У септембру се очекује да ће те податке ажурирати и у бази JCR, па ћемо и ми тада ажурирати Импакт факторе часописа у бази ЕлеЧас.

(објављено 26.08.2011.)

Корисни (и бесплатни) Reference Manager-и

Mendeley је веома користан Reference Manager и академска социјална мрежа помоћу које можете организовати ваше истраживање, аутоматски генерисати библиографију, успоставити сарадњу са другима на мрежи и открити најновија истраживања из ваше области.

CiteULike је бесплатан он-лине сервис који вам омогућава да чувате, организујете и "поделите" библиотеку ваших радова са другима. То омогућава да сазнате ко чита исту литературу као и ви, али и да пронађете релевантну литературу за ваше истраживање. Такође можете израдити и библиографију радова.

Детаљније на страници Reference Manager-и.

(објављено 04.08.2011.)

Категоризација часописа (преузета са веб страница Министарства просвете и науке)

Министарство просвете и науке утврдило је категоризацију домаћих научних часописа.
Објављене су листе часописа из следећих научних области:

naučna oblast lista
Физика листа
Хемија листа
Математика и механика листа
Медицина листа
Биологија листа
Геонауке и астрономија листа
Друштвене науке листа
Историја, археологија и етнологија листа
Књижевност и језик листа
Електроника и телекомуникације листа
Индустријски софтвер и информатика листа
Машинство листа
Саобраћај, урбанизам и грађевинарство листа
Енергетика, рударство и енергетска ефикасност листа
Материјали и хемијске технологије листа
Биотехнологија и агроиндустрија листа
Заштита и коришћење вода листа


Листе домаћих научних часописа из претходхих година (2006-2010) можете погледати на нашој страници Категоризација домаћих часописа.

(објављено 27.07.2011.)

Приступ Web of Science

Thomson Reuters је поставио нову платформу Web of Knowledge сервиса, чиме се и приступ мало изменио. Уколико Вам се приликом приласка сервису појави следећи текст:

Authentication Preference Selection
You have multiple authentication options available at your current location. Please choose which authentication method you would like to use for this session.
Click the "Remember this preference" checkbox if you want to automatically use the same option every time multiple are available.
- Token CGI Authentication
- IP Authentication
Remember this preference


Обавезно изаберите IP Authentication i Remember this preference.

(објављено 18.07.2011.)

Могући проблеми са приступом КоБСОНу 16.-17. јула 2011.

Због радова на електричној мрежи у Народној библиотеци Србије, постоји могућност отежаног приступа КоБСОНу у суботу, 16. и недељу, 17. јула 2011.
<

(објављено 15.07.2011.)

Занимљиви бројеви за Journal Citation Report 2010

Thomson, издавач Journal Citation Report-a, је уз издање за 2010. годину објавио и есеј о овој едицији. Преносимо најзанимљивије податке:

• укупно је обрађено 49.000.000 референци који потичу из радова у часописима и зборницима радова објављених 2010. године;
• имапкт фактор је израчунат за 10.196 наслова (8.005 у Science Edition, 2.678 у Social Science Edition; 487 часописа је класификовано у обе едиције);
• уведене су две нове дисциплине: Primary Health Care i Cultural Studies;
• чак 1.075 часописа је добило свој први импакт фактор (међу њима и 8 часописа из Србије).

(објављено 03.07.2011.)

Импакт фактори за 2010. годину

Објављени су импакт фактори за 2010. Ажурирали смо податке новим вредностима. Издвајамо резултате за наше часописе:

Наслов ИФ
Acta Veterinaria - Beograd
Applicable Analysis and Discrete Mathematics
Archives of Biological Sciences
Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly
Computer Science and Information Systems
Filomat
Hemijska industrija
Int Journal of Electrochemical Science
Journal of Mining and Metallurgy: Section B
Journal of the Serbian Chemical Society
MATCH-Commun Math Computer Chemistry
Nuclear Technology and Radiation Protection
Panoeconomicus
Psihologija
Science of Sintering
Srpski arhiv za celokupno lekarstvo
Thermal Science
Vojnosanitetski pregled

 

Сви часописи који су почели да се реферишу 2008. године добили су ове године први импакт фактор.

(објављено 30.06.2011.)

Отежан приступ КоБСОН сервисима

Добили смо информацију од колега из HUNGARNET-а да је у квару картица на рутеру у Сегедину. Тренутно се ради на отклањају квара и очекује се да ће радови бити завршени око 12ч. До тада ће сав Интернет саобраћај бити преусмерен на секундарни линк ка Телекому, што подразумева отежан рад.

(објављено 30.06.2011.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2010 годину

Данас су публиковани подаци о Импакт фактору (ИФ) часописа за 2010. годину. Подаци су преузети и објављени на нашем сајту. Након првобитног учитавања података могу се очекивати извесне корекције.

(објављено 29.06.2011.)

Када ће бити публикован Импакт фактор за 2010?

Претходних неколико дана примили смо неколико е-маилова са питањем о датуму објављивања импакт фактора (ИФ). У претходних неколико година ИФ је објављиван око двадесетог јуна, али ове године касни. На сајту издавача (Thomson Reuters) објављено је да ће ИФ часописа за 2010 бити публикован у лето 2011 (а лето је тек почело). Будите уверени да ћемо истог дана када ИФ буде публикован, вест о томе објавити на нашој страници.

(објављено 27.06.2011.)

Отежан приступ КоБСОН сервисима

Тренутно је у прекиду примарни Интернет линк Академске мреже Србије. Целокупан Интернет саобраћај је преусмерен на секундарни линк, ка Телекому, што подразумева отежан Интернет саобраћај.
Активно се ради на отклањању проблема.<

(објављено 15.06.2011.)

Предавање "From paper to screen: Reflection on the changing interface of reading"

Anne Mangen, Ph.D., The Redaing Center, University of Stavanger, Norway, одржаће предавање "From paper to screen: Reflection on the changing interface of reading" путем видео снимка 11. јуна у суботу у 11 часова у Сали за седнице Филолошког факултета, Студентски трг 3, Београд. Након предавања је предвиђено време за дискусију.

(објављено 10.06.2011.)

Едукација доктораната и истраживача у Археолошком институту у Београду

У уторак, 07. јуна, у Археолошком институту у Београду одржаће се едукација студената докторских студија. Едукација почиње у 10ч и траје три школска часа. Предавачи су Александра Поповић и Стела Филипи-Матутиновић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".

(објављено 06.06.2011.)

Укинут приступ ProQuest сервису

Након пробног периода (који је трајао до 10.01.2011. год.) за ProQuest Central базу, није обновљена претплата за исту. Тренутно немамо приступ часописима преко овог сервиса.

(објављено 25.05.2011.)

ПОНОВО РАДИ PubMed

Приступ сајту www.ncbi.nlm.nih.gov (National Center for Biotechnology, у оквиру ког је и PubMed) је блокиран од стране администратора сајта за опсег адреса proxy сервера из Србије: 147.91.1.41 - 147.91.1.45. Разлог ове блокаде је напад који је вршен на ове proxy сервере, односно неки корисник АМРЕС-а је сакупљао информације преко скрипта чиме је угрозио функционисање система самог сајта, а АМРЕС довео на 'black' листу и онемогућио осталим корисницима приступ.


Док се овај проблем не реши, а на коме интензивно раде колеге из АМРЕС-а, корисницима препоручујемо једну од две могућности:
(1) из подешавања вашег Internet browsera искључите proxy сервер
(2) користите Medline преко EBSCO сервиса

(објављено 17.05.2011.)

Едукација стипендиста Министарства науке

Обавештавамо полазнике курса да су термини 26. и 27. мај попуњени, и да се од сада одлучују искључиво за термине 3. и 6. јун.

(објављено 17.05.2011.)

Едукација доктораната Правног факултета у Београду

У уторак, 17. маја 2011., на Правном факултету у Београду, одржаће се едукација студената докторских студија. Едукација почиње у 17 h и траје три школска часа. Предавачи су Стела Филипи-Матутиновић, Сања Антонић и Александра Поповић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".

(објављено 13.05.2011.)

Часописи Synfacts, Synlett и Synthesis

Од данас можете приступати пуним текстовима радова објављених у часописима:

(Подешавање proxy сервера Вашег Универзитета у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).

(објављено 09.05.2011.)

Ажурирање података о импакт фактору

Thomson Reuters је ажурирао вредности импакт фактора за 2009. Попис часописа код којих је дошло до промене, као и разлог промене, може се прочитати у саопштењу издавача Journal Citation Report-a (JCR) . Од 2009. године уведено је и праћење аутоцитираности на нивоу часописа, као и искључивање часописа из JCR који имају неумерено велики број аутоцитата (одељак Title Suppressions на страницама Thomson Retursa).

У циљу тачних информација о импакт фактору на страницама КоБСОН-а, данас су подаци ажурирани (за 2009). Вредности импакт фактора за 2010. биће објављене крајем јуна месеца.
<

(објављено 04.05.2011.)

Отежан приступ КоБСОН сервисима

Тренутно је у прекиду оптички линк између Новог Сада и Суботице.
Целокупан Интернет саобраћај је преусмерен на секундарни линк, ка Телекому, што подразумева отежан Интернет саобраћај.
За сада узрок прекида није познат, али се активно ради на откривању проблема.

(објављено 06.04.2011.)

Gmail motion

Опробајте се у новој Google апликацији - напишите е-маил Вашим телом:-))))))))

(објављено 01.04.2011.)

Нова платформа Web of Knowledge сервиса

Thomson Reuters је поставио нову платформу Web of Knowledge сервиса која ће у јулу месецу у потпуности заменити текућу. Сервис је унапређен многобројним алатима који кориснику омогућавају лакше и напредније претраживање, анализу и обраду добијених резултата претраге (Discover the new Web of Knowledge).

(објављено 29.03.2011.)

Промоција КоБСОН-а на манифестацији "Михајло Пупин Touching the hot spots of life"

У оквиру манифестације "Михајло Пупин Touching the hot spots of life", од 14. априла до 14. маја, у Библиотеци града Београда, биће организована поставка "Моћ знања", на којој ће бити представљена три програма: Кобсон, као будућност чувања и преношења знања, Еуропеана, као један од путева интеграција, које обједињују све европске баштине у базу будућности, Дигитална библиотека Михајла Идворског Пупина.

(објављено 24.03.2011.)

Science Direct, SCOPUS - обавештење

Услед унапређивања платформе, Elsevier најављује сметње у приступу сервисима ScienceDirect, Scopus, Hub i Journals Consult od 14 h 26. фебруара - 2 h 27. фебруара. Молимо кориснике за разумевање и стрпљење.

(објављено 25.02.2011.)

Како доставити Лиценцу за Удаљени приступ?

Последња два месеца свакодневно добијамо велики број захтева за Удаљени приступ, које шаљу директно истраживачи, а што је противно успостављеном систему. Стога Вас молимо да захтев (попуњену Лиценцу за удаљени приступ) предате библиотекару институције у којој сте запослени (са изузетком корисника из Косовске Митровице који Лиценцу могу доставити на начин који им највише одговара). Како се приликом подношења захтева за приступ КоБСОН сервисима не захтева никаква потврда о запослењу, библиотекар је тај који гарантује да је корисник заиста запослен у одређеној институцији. Библиотекар ће Ваш захтев проследити нама путем е-маила, и налог ће бити отворен истог дана. Истовремено ће Вам бити упућен и е-маил са подацима о додељеном корисничком имену и лозинки, као и кратко упутство за коришћење сервиса.

Посетите свог библиотекара, јер он сигурно зна да Вам помогне.

(објављено 14.02.2011.)

Отежан приступ КоБСОН сервисима

Због кварова на електричној мрежи АМРЕС-а (Академска мрежа Србије) настали су проблеми са напајањем појединих уређаја. Услед тога, због прерасподеле оптерећења, врши се селективно гашење уређаја. Екипа ЕДБ-а је на терену, али уколико квар потраје постоји могућност да ће одређени сервиси отежано функционисати. Самим тим, биће отежан и приступ КоБСОН садржајима.

(објављено 14.02.2011.)

Часопис Nature

Од данас можете приступати пуним текстовима радова објављених у часопису Nature.

(Подешавање proxy сервера Универзитета у Београду или Новом Саду у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).

 

(објављено 09.02.2011.)

Часопис Seed Science and Technology

Од данас можете приступати пуним текстовима радова објављених у часопису Seed Science and Technology у периоду од 2003-2011.

(Подешавање proxy сервера Универзитета у Београду у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).

(објављено 03.02.2011.)

Приступ новој EBSCO платформи

Последњих дана често стижу поруке о сметњама у приступу EBSCO сервисима. Разлог томе је постављање нове платформе која системски захтева новије верзије Browsera (верзије 7.0 или новије, како Internet Explorera тако и Mozille). Стога је потребно, ради превазилажења проблема, инсталирати новије верзије Browsera (које су бесплатне).

(објављено 03.02.2011.)

Часопис International Journal of Radiation Oncology Biology Physics

Од данас можете приступати пуним текстовима радова објављених у часопису International Journal of Radiation Oncology Biology Physics у периоду од 1995-2011. До данас су нам били доступни пуни текстови радова до 2006.

(Подешавање proxy сервера Универзитета у Београду у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).

(објављено 28.01.2011.)

Занимљивости

Иако је 1. јануар једини дан у години када мање од 1000 грађана Србије користи наше сервисе, њих 12 је користило КоБСОН у првом сату Нове године, а првој корисници (из Ниша) послаћемо наш кишобран. Да стипендисти докторанти читају и уче и када нису на факултетима и институтима показује и бројка од 13103 удаљена приступа која су реализована током 2010. године.

(објављено 18.01.2011.)