Kobson

IP: 34.228.52.21, N/A

Како смо расли

Из историје КоБСОНа

Прва веб страница за обједињавање свих информација о научним часописима појавила се 12. октобра 2001. године, и у себи је садржала податке о доступним часописима у папирној форми (ИноЧас), и почетним активностима везаним за формирање конзорцијума. Заштитне боје КоБСОНа су тада одређене, и са мањим "искакањима" су се задржале до данас.

Нешто мало боље

Година 2002 се може сматрати нашом годином рођења. Те године смо први пут добили бужет од Министратсва за науку, постали смо чланица eIFL-а, запослили смо нове колеге и по први пут смо запослили програмера. То је и година када званично формирамо конзорцијум и постајемо препознатљиви под именом КоБСОН. Веб страница у новом руху појавила се 20. новембра 2002. године.

Кишобран сви препознају

Колеге који су 2002. били почетници у току 2003. почињу да производе идеје и да их реализују. Ту, 2003. годину поматићемо по томе што смо добили "озбиљан" буџет од Министарства, што смо купили "озбиљан" сервер, и што смо за дизајн веб странице ангажовали професионалног дизајнера. Највећи број наших корисника је први пут почео да користи КоБСОН у овој форми. Страница се појавила 11. децембра 2003.

Дизајн странице није мењан, само су унапређиване услуге. Значајна је и година 2005. када је омогућен удаљени приступ ("од куће"), што је допринело већој посећености и искоришћености. КоБСОН данас има групу пријатеља, а које користи приликом унапређивања својих услуга. Они су посебно допринели у формирању познате "зелено-плаве" табеле која приказује позиције часописа у оквиру научних дисциплина.

Шаренолика наука

Након шест година КоБСОН сајта у мирним, тегет зеленим нијансама, 14.09. 2009. године појавила се нова страница, потпуно другачијег изгледа и боја. Симбол КоБСОН-а и даље остаје већ добро познати КоБСОН кишобран, али лого, као и целокупан сајт, добијају нови дизајн. Осим модернизованог изгледа сајта, битно су унапређене његове перформансе и информативност: претрага самог сајта, пречице до нејчешће коришћених сервиса,  наранџасти мени (намењен новим корисницима) са често постављаним питањима и мултимедијалним упутствима за коришћење сајта. Задржана је чувена "зелено-плава" табела која приказује позиције часописа, усаглашена са изменама Правилника о вредновању. У корак са развојем друштвених мрежа и web 2.0 технологија, записи у сервисима Наши у WoS, DoiSerbia, вести и сл. опремљени су линковима за дељење садржаја (“Share this buttons”), и постављена је веза са нашим страницама на Facebook-у и Twitter-у. Велико унапређење представља сервис за обједињену претрагу свих претплаћених садржаја (EBSCO Discovery Service) који је имплементиран 2015. године. 


Ако Вас занима како су Ваше веб странице расле погледајте у WayBackMachine.