Вести - архива

Kobson

IP: 3.238.250.73, N/A

2010


ЖЕЛИМО ВАМ ПУНО "КЛИКОВА" У НОВОЈ ГОДИНИ


Зашто више немамо приступ HINARIју?

Од ове, 2011. године више немамо приступ HINARI базама података. То је последица развоја наше земље, и преласком Србије у групу средње развијених земаља према подацима Светске банке. Свестска здравствена организација (WHO) је 2002. године покренула HINARI с идејом да се земљама у развоју омогући приступ (скупој) научној литератури. Институције у Србији су од почетка биле укључене у HINARI, и све плаћања су реализована преко КоБСОНа. У WHO сматрају да средње развијене земље могу (и треба) да издвајају средства за претплату научних часописа. Ово правило се односи на све земље, и није га могуће изменити.

Укидање сервиса HINARI може се надокнадити коришћењем Medscape сервиса. Medscape је део WebMD Health Professional мреже који омогућава интегрисано (или појединачно) претраживање више различитих портала (у Open Access режиму) из области медицине: Medscape, MedscapeCME, eMedicine, Drugs и Medline. Преко овог сервиса доступно је преко 125 медицинских часописа и уџбеника.

(објављено 20.12.2010.)

Кутак за библиотекаре

WebJunction - он-лине платформа намењена библиотекарима, на којој се могу наћи многи бесплатни ресурси из области библиотечког менаџмента, технологија и сервиса. Преко WebJunction портала можете се прикључити многобројним он-лине догађајима, курсевима и дискусијама.

(објављено 29.12.2010.)

Зашто нам је неопходан отворени приступ?

Свако ко се бави истраживачким радом у последњих десет година приметио је значајне промене у приступу научној литератури. Пре само десет година једини начин приступа литератури био је физички одлазак у библиотеку, док данас научници читају скоро искључиво електронска издања. Каква је улога слободног приступа информацијама прочитајте на страницама Данаса.
(објављено 25.12.2010.)

Science Direct, SCOPUS - обавештење

Услед унапређивања платформе, Elsevier најављује сметње у приступу сервисима ScienceDirect, Scopus, Hub i Journals Consult 28. децембра - уторак. Несметан приступ очекује се већ сутрадан, стога молимо кориснике за разумевање и стрпљење.

(објављено 28.12.2010.)

Унапређење сервиса Наши у WoS

На основу предлога наших корисника сервис Наши у WоS је унапређен следећим функционалностима:
(1) када се са листе истраживача добијене претраживањем по презимену изабере одређено презиме и име, приказаће се само радови тог истраживача. До сада су се приказивали сви аутори који су у свом презимену и имену садржали изабрану ниску слова.
(2) омогућено је посебно издвајање само радова типа Article и Review. Издвајање се обавља или преко странице за претраживање Наши у WоS, или избором на врху већ приказаних радова.
(објављено 19.11.2010.)

Унапређење ЕлеЧас сервиса

У резултатима претраживања ЕлеЧас базе истакнуте су иконице (линкови) издавача (тамно зелена боја води ка мултидисциплинарном, светло зелена ка дисциплинарном сервису). Овакав начин наглашавања јасно издваја линкове ка часописима доступним директно преко издавача (до текућег броја) од линкова ка агрегаторима (преко којих су часописи доступни са ембаргом или периодом закашњења од три месеца до годину дана). Стога, приликом избора линка, првенствено треба бирати зелену иконицу, која води до најновијих свезака часописа.
(објављено 09.11.2010.)

SciVerse Hub

Elsevier је поставио нову платформу SciVerse Hub која омогућава обједињено претраживање свих њихових база података: ScienceDirect, Scopus, SciTopics Beta, као и веб садржаја преко Scirus-a. На тај начин омогућено је истовремено претраживање преко 410 милиона научних термина, као и претраживање не само садржаја научних часописа, већ и личних веб страница истраживача, патената, институционалних репозиторијума и слично. Додатно добијени резултати су рангирани према релевантности и искључују дупликате.

Детаљније информације доступне су на: SciVerse Brochure и SciVerse Introduction Video
(објављено 22.10.2010.)

Open Access Week 2010

У току је Недеља Oтвореног приступа (Open Access Week, October 18-24), глобални догађај који пружа прилику да академске и истраживачке заједнице упознају корист и предности публиковања у режиму отвореног приступа.


Наши у WoS - додавање (исправка) радова

Последњих дана често стижу поруке са захтевима за додавање радова у Наши у WoS, као и за променом података. Стога понављамо услове за присуство рада у овом сервису:

  • рад мора бити реферисан у Web of Science
  • у раду мора бити наведена институција из Србије као афилијација аутора
  • рад мора бити објављен након 2000. године
Уколико постоји грешка у имену или презимену аутора, можете нам послати ISPRAVKU (постоји на крају сваког записа), и промена ће бити видљива у току дана.

Уколико је потребно променити неки други податак (нпр. класификацију рада), или је рад изостављен (а часопис у ком је објављен је реферисан у Web of Science) непоходно је обратити се издавачу WoS-а (детаљно упутство како се то реализује).
(објављено 08.10.2010.)

Subway Science


Subway Science је мапа Модерне науке, која представља шему најзначајнијх истраживача из области природних наука, при чему су области представљене као "Метро линије".
Кликом на име истраживача, отвара се његова страница у Википедији.

Едукације доктораната Филозофског и Технолошко-металуршког факултета у Београду

У понедељак, 20. децембра, на Филозофском факултету у Београду, и у четвртак, 23. децембра, на Технолошко-металуршком факултету у Београду, одржаће се едукације студената докторских студија. Едукације почињу у 10х и трају три школска часа. Предавачи су Александра Поповић, Сања Антонић и Стела Филипи-Матутиновић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".

(објављено 17.12.2010.)

Ажурирање сервиса Наши у WoS

Сервис Наши у WoS редовно се ажурира сваког понедељка (након ажурирања података у сервису Web of Science (WoS) - петком), стога није реално да рад буде видљив у WoS-у а да не буде преузет за наш сервис. Обзиром на чест захтев корисника да се њихов рад (одмах након публиковања у неком часопису) уврсти у сервис Наши у WoS, препорука је да се најпре изврши провера да ли је конкретни рад већ реферисан и видљив у Web of Science. Због обимног броја часописа и чланака који се уносе на недељном нивоу, уобичајено је да се у WoS-у свеске реферишу са извесном временском задршком.

(објављено 14.12.2010.)

Фестивал науке

Четврти Фестивал науке одржава се 3.-5. децембра у Београду. На њему ће учествовати око 300 научника из 38 домаћих научних и универзитетских институција, као и бројни гости из иностранства. Садржај је разнолик (мале лабораторије, забавне радионице за децу, занимљиве изложбе, филмови) стога Вас позивамо да поведете и најмлађе.
(објављено 02.12.2010.)

ProQuest Central

Омогућен је пробни период ProQuest Central бази, који ће трајати од 11.11.2010. - 10.01.2011. године. База покрива преко 160 научних дисциплина, садржи преко 11.000 наслова (око 8.000 у пуном тексту) научних часописа, магазина, књига, новина, извештаја и видео записа. Сервису је могуће једнако приступати преко Академске мреже као и преко Удаљеног приступа КоБСОН страници.

(објављено 29.11.2010.)

Како пронаћи DOI број чланка

Обзиром на чест захтев од стране уредништава часописа да референце наведене у попису коришћене литературе буду опремљене DOI бројем, КоБСОН је прилагодио CrossRef апликацију која омогућава проналажење DOI бројева. Једноставним копирањем референце (или дела референце) у "текст бокс", посредством CrossRef система добија се референца опремљена DOI бројем.

(објављено 11.11.2010.)

Важно обавештење

Услед унапређивања платформе, Elsevier најављује сметње у приступу сервисима ScienceDirect, Scopus, Hub i Journals Consult, 7. новембра (недеља; 08-12ч) и 13. новембра (субота; 14-20ч).
(објављено 03.11.2010.)

Важно обавештење

Протеклих неколико дана настали су проблеми у приступу ProQuest сервису. Интензивно се ради на њиховом отклањању.
(објављено 11.11.2010.)

INIS - International nuclear information system

База података INIS је водећа светска референтна база података за научну литературу о мирољубивом коришћењу нуклеарне науке и технологије. Од скора, приступ овој бази је потпуно слободан. (Више о INIS бази података)
(објављено 26.10.2010.)

Важно обавештење

Привремено је укинут приступ сервису American Physical Society преко RCUB-овог proxy сервера 147.91.1.41 јер је неко од корисника неовлашћено преузео неумерено велики број чланaка. Овакве злоупотребе се не кажњавају новчано већ укидањем приступа. Обзиром да смо у 2010 години (маја месеца) имали исту ситуацију, молимо несавесне колеге да користе сервисе у складу са правилима, јер на овај начин угрожавају кориснике из целокупне истраживачке заједнице Србије. Уколико се установи да је прекршај начињен од стране истог корисника, сносиће одговарајуће консеквенце.

(објављено 14.09.2010)

Elsevier

Elsevier најављује да ће у августу 2010, ScienceDirect, Scopus и циљани веб садржаји са Scirus-а бити интегрисани у оквиру једне платформе - SciVerse.
(објављено 18.08.2010)

NDLTD - Networked Digital Library of Theses and Dissertations

NDLTD - Репозиторијум дигитализованих теза и дисертација је међународна иницијатива посвећена промовисању, стварању, употреби, ширењу и одржавању електронских магистарских и докторских дисертација (eTDS). Од скора, NDLTD омогућава и повезивање кандидата који траже ментора за релевантну област, и оних који су заинтересовани за менторство. Овај сервис доступан је на: ETD (Електронске тезе и дисертације).

Позивамо све Факултете у Србији који имају јавно доступне докторске дисертације у електронској форми, да нам мејлом пошаљу линкове, како бисмо их поставилии на КоБСОН сајт (погледати пример Математичког факултета Универзитета у Београду).
(објављено 16.08.2010.)

Зашто су нам потребни истраживачи

Brian Cox (University of Manchester) u TED Talks предавању објашњава Зашто су нам потребни истраживачи. Предавање је одржано на TEDSalon London, у априлу 2010. Занимљиво излагање од томе како се наука вођена радозналошћу исплати, како јача иновације и развија свест о нашем постојању. Постоји и title на српском језику (изабрати View subtitles, и онда Serbian).


Петогодишњи (5-year) Импакт фактор

У ЕлеЧас базу података постављени су подаци о петогодишњем Импакт Фактору (IF5) часописа. Подаци о IF5 постоје за 2007 и 2008 годину (јер су само за те две године и израчунати). Детаљније

(објављено 19.3.2010)

Важно обавештење

У суботу, 28. августа, од 12.30-20.30х, биће онемогућен приступ сервисима Science Direct и Scopus, због, већ најављеног, интегрисања нове платформе.
(објављено 24.08.2010)

Важно обавештење

Током викенда биће онемогућен приступ сервису Wiley InterScience због промене њихове платформе.
(објављено 06.08.2010)

Проблеми са приступом, 3. јул-5. јул, 2010

Због радова на климатизацији сервер сале, сви сервери у Народној библиотеци Србије ће бити недоступни почев од суботе 03. јула од 07. сати до понедељка 05. јула у 07. сати.

Зато смо КоБСОН сервер изместили на "резервни положај". КоБСОН страницама се приступа на уобичајени начин. Очекујемо да ће сервер бити све време доступан, али нешто спорији.
(објављено 01.07.2010)

Усвојене листе домаћих научних часописа за 2010. годину

Јуна месеца 2010. године у Министарству за науку утврђена је категоризација домаћих научних часописа.
(објављено 29.06.2010.)

Импакт фактори за 2009. годину

Објављени су импакт фактори за 2009. Издвајамо резултате за наше часописе:

Naslov2006200720082009
Acta Veterinaria - Beograd0.0810.1430.1670.179
Archives of Biological Sciences0.238
Hemijska industrija0.117
Internat Journal of Electrochemical Sciences2.175
Journal of Mining and Metallurgy: Section B0.548
Journal of the Serbian Chemical Society0.4230.5360.6110.820
MATCH-Commun Math Computer Chemistry2.0002.5803.5003.217
Psihologija0.082
Science of Sintering0.2250.4810.4120.486
Thermal Science0.407

Сви часописи који су почели да се реферишу 2007. године добили су ове године први импакт фактор.

У Journal Citation Report-у налази се 9155 различитих наслова часописа (10 "наших") подељених у 222 области. Уведена је нова област: Cell & Tissue Engineering, а неке су промениле име:

пре

сада

Agriculture, Soil Science Soil Science
Mathematics, Miscellaneous Mathematics, Interdisciplinary Applications
Geosciences, InterdisciplinaryGeosciences, Multidisciplinary
Dermatology & Venereal DiseasesDermatology
Computer Science, Software, Graphics, ProgrammingComputer Science, Software Engineering
(објављено 18.6.2010)

Импакт фактори за 2009

На страници издавача пише 'Coming June 2010'. Искуство из претходних година је следеће: JCR (Journal Citation Report) публикација у којој се објављују импакт фактори за 2008 објављен је 25. јуна 2009, JCR за 2007 објављен је 19. јуна 2008, JCR за 2006 објављен је 26. јуна 2007... Очекујемо да ће и ове године бити у другој половини јуна.
(објављено 15.06.2010)

DOI бројеви

DOI (Digital Object Identifier) означава јединствену алфанумеричку ниску додељену појединачном дигиталном објекту преко које се успоставља стална веза ка серверу на коме се дигитална копија налази. Повезивање мета-података о чланцима, DOI бројевима и веб адресама обавља се преко сервиса CrossRef.

Чланцима из часописа који излазе у Србији DOI бројеви се додељују у Народној библиотеци Србије (Центар за научне информације), а у оквиру система DoiSerbia, који од 2005. године финансира Министарство науке. Више о систему, као и листи часописа који су део овог система описано је на страници Наука у Србији->Часописи у Cross-Ref-у.
(објављено 11.06.2010)

Како променити податке у Web of Science

Захтев за корекцију података у сервису Web of Science упућује се директно издавачу - Thomson Reuters (Детаљно објашњење поступка промене података).
(објављено 01.06.2010)

Корекција ауторских имена у Наши у WoS

Сервис Наши у WoS је, ради ажурног и коректног навођења (и разрешења) имена аутора, опремљен новом опцијом - Исправка, која пружа могућност једноставног слања података (путем e-mail-а) о погрешно наведеним подацима.

(објављено 08.05.2010)

 

Унапређен сервис Наши у WoS

Сваком запису у сервису Наши у WoS, поред линка на број цитата у Web of Science, придружени су и линкови ка броју цитата у Сциндексу i SCOPUS-у. Такође, као велико унапређење сервиса, омогућено је експортовање комплетне листе радова једног аутора у један од два понуђена формата (TXT и Bib Tex).

(објављено 19.3.2010)

Могуће сметње у приступу КоБСОН сервисима

Услед радова на Академској мрежи Србије, приступ КоБСОН сервисима биће успорен, или онемогућен. Радови почињу око 12ч и није тачно прецизирано докле ће трајати.
(објављено 03.06.2010)

Важно обавештење

Пoново је омогућен приступ сервису American Physical Society преко РЦУБ-овог proxy сервера 147.91.1.41 који је био укинут због неовлашћеног преузимања неумерено великог броја чланка.
(objavljeno 02.06.2010)

Едукација доктораната Филозофског факултета у Београду

У среду, 02. јуна, на Филозофском факултету (Одељење: социологија) у Београду, одржаће се едукација студената докторских студија. Едукација почиње у 10h и траје три школска часа. Предавачи су Александра Поповић, Сања Антонић и Стела Филипи-Матутиновић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".
(објављено 31.5.2010)

Важно обавештење

Привремено је укинут приступ сервису American Physical Society преко РЦУБ-овог proxy сервера 147.91.1.41 јер је један од корисника неовлашћено преузео неумерено велики број чланка. Овакве злоупотребе се не кажњавају новчано већ укидањем приступа.
(objavljeno 28.05.2010)

American Chemical Society - решен проблем у приступу

Проблем у приступу је разрешен и сада се без проблема може приступати и комплетном садржају.
(објављено 28.04.2010)
Од данас је, на глобалном нивоу, онемогућен приступ садржајима у пуном тексту преко сервиса American Chemical Society. Молимо кориснике за разумевање и захваљујемо на стрпљењу.
(објављено 27.04.2010)

Едукација доктораната - стипендиста Министарства науке Републике Србије

Током маја месеца 2010. године биће одржан едукативни семинар о коришћењу КоБСОН сервиса намењен овогодишњим стипендистима Министарства науке. Термини су:

Београд 6. i 7. мај, Народна библиотека Србије, Електронска учионица, Скерлићева 1, Београд (почетак: 9.00)
Ниш 12. мај, Машински факултет, Иновациони центар за информационе технологије, VI спрат, Александра Медведева 14, Ниш (почетак: 10.00)
Нови_Сад 19. мај, Правни факултет, Електронска учионица (Крило Д, Мезанин), Трг Доситеја Обрадовића 1, Нови Сад (почетак: 9.30)


Стипендисти из Крагујевца и Косовске Митровице могу да изаберу њима најповољнију локацију.
(објављено 28.04.2010)

Важно обавештење

У петак, 23 априла, сервери Народне библиотеке Србије неће радити од 15-18h. Извињавамо се корисницима због немогућности приступа КоБСОН страници у том временском интервалу.
(објављено 23.4.2010)

Едукација доктораната Православног богословског факултета

У петак, 23. априла, на Православном богословском факултету у Београду, одржаће се едукација студената докторских студија. Едукација почиње у 10h и трајаће три школска часа. Предавачи су Александра Поповић, Сања Антонић и Стела Филипи-Матутиновић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".
(објављено 19.4.2010)

Едукација доктораната Медицинског факултета

У среду, 14. априла, на Медицинском факултету у Београду, одржаће се едукација студената докторских студија. Едукација почиње у 14:30h и трајаће три школска часа. Предавачи су Александра Поповић, Сања Антонић и Стела Филипи-Матутиновић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".
(објављено 13.4.2010)

Удаљени приступ КоБСОН сајту

Корисници који већ имају отворен лични налог (proxy) за приступ "од куће", а који је важио на старој верзији сајта, не треба да отварају нови. На новом сајту треба да одаберу ставку УДАЉЕНИ ПРИСТУП (горњи десни угао екрана), и да користе своје постојеће корисничко име и шифру.
(објављено 12.3.2010)

Обавештење

Током наредног викенда (13. и 14. март) сервери Народне библиотеке Србије неће радити услед радова на електричној инсталацији, стога ће приступ КоБСОН сервисима бити онемогућен. Молимо кориснике за разумевање и захваљујемо на стрпљењу.
(објављено 8.3. 2010)

Едукација доктораната Шумарског факултета

У среду, 10. марта, на Шумарском факултету у Београду, одржаће се едукација студената докторских студија. Едукација почиње у 13 часова и трајаће три школска часа. Предавачи су Александра Поповић, Сања Антонић и Стела Филипи-Матутиновић, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић".
(објављено 2.3.2010)

Занимљиве бројке из Web of Science

Од 1900. године укупно је индексиран 11.261 часопис и из њих 46.100.000 чланака са припадајућих 727.549.189 цитираних референци. Додатно, индексирано је и 5.700.000 чланака из Proceedings-a.
Истраживачи из Србије су прошле (2009) године објавили више од 4.000 чланака у Web of Science.
Више о Web of Science.
(objavljeno 22.2.2010)

ASME Transaction Journals

Од данас можете користити још један сервис са on-line часописима - ASME Transaction Journals.
(Подешавање proxy сервера вашег Универзитета у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).
(објављено 11.02.2010)

Royal Society of Chemistry

Од данас можете користити још један сервис са on-line часописима - Royal Society of Chemistry (RSC).
(Подешавање proxy сервера вашег Универзитета у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).
(објављено 26.01.2010)

Сметње у приступу Science Direct сервису

Због рада на уређивању портала у току недеље могу се очекивати сметње у приступу, или онемогућен рад у сервису Science Direct.
(објављено 25.1.2010)

SciFinder

Обавештавамо Вас да ће Veli-Pekka Hyttinen (Regional Marketing Manager, SII for CAS) 27. јануара 2010. у 12 часова одржати презентацију о новим могућностима сервиса SciFinder:

  • Садржај SciFinder-а
  • SF WEB анализа, категоризација, сортирање
  • SF WEB новости - коментари, тагови, линкови
  • претраживање подструктура и реакција са примерима

Презентација ће се одржати у електронској читаоници Народне библиотеке Србијe (улаз из Скерлићеве 1).
(објављено 19.1.2010)

"Conference Proceedings" у сервису Наши у WoS

Од ове недеље сервис Наши у WoS обухвата и радове домаћих аутора који се реферишу у Web of Science у секцијама Conference Proceedings Citation Index- Science (CPCI-S) и Conference Proceedings Citation Index- Social Science & Humanities (CPCI-SSH) објављених од 2001. год. до данас. Придружено је око 3000 радова, још нису разрешена имена свих аутора, стога и даље важи договор да уколико приметите грешке у именима, молимо да нам корекцију пошаљете путем e-mail-a.
(објављено 18.1.2010)

Ovid

Од данас можете користити још један сервис са on-line часописима - Ovid.
(Подешавање proxy сервера вашег Универзитета у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).
(објављено 15.1.2010)