Индексне базе

Kobson

IP: 34.229.131.158, N/A

Scopus

SCOPUS

Издавач: Elsevier

из академске институције

 

удаљени приступ

(подешавање Proxy сервера)

(о приступу "од куће")


Ова база података даје могућност ауторима да виде цитираност својих радова, помоћу опције Citation tracker (упутство, pdf на српском 997 k). Vеома је битно да постоји могућност искључивања самоцитата помоћу опције exclude autocitations. Подаци о цитирању одређеног чланка дати су и у EXCEL табели, која показује број цитата за дати чланак за сваку годину посебно, почевши од 1996, као и укупан број цитата.

Брзо претраживање

Најбржи приступ сервису из академске институције. Уколико претражујете изван академске мреже сервис ће Вас препознати као "guest user", те Вам неће бити доступни пуни текстови. У том случају користите опцију удаљени приступ.

Шта значи реч Scopus

извор: wikipedia

  1. SCOPUS је база апстраката и цитата из научних и академских часописа. У њој је индексирано више од 15.000 рецензираних часописа из природних, техничких, медицинских и друштвених наука. Доступна је на Интернету за све оне који се претплате (КоБСОН је претплаћен).
  2. Батоглава чапља (Scopus umbretta) је птица осредње величине (дужина 56цм, маса 470г). Облик њене главе са закривљеним кљуном и крестом на потиљку подсећа на чекић (bat) и отуд њено име.

Пријављивање нових часописа за реферисање

Сваке године за евалуацију се пријави преко 1200 часописа при чему је пролазност око 50%. Процедура селекције часописа за реферисање у Scopus-у подразумева две фазе. Прва фаза је пре-евалуација и траје око недељу дана након чега се уредништву часописа враћа информација о томе шта је потребно кориговати у часопису да би процес био настављен. Након потребних исправки часопис се шаље у другу фазу - евалуацију. Евалуација траје око годину дана, након чега следи информација да ли је часопис прихваћен за реферисање у овој индексној бази.

Детаљне информације о значају, процедури пријављивања и критеријумима селекције за реферисање часописа у Scopus-у можете прочитати на следећој страници Scopus content, у одељку Content Policy and Selection је дата форма за пријаву часописа: Suggestion Form. Додатне информације: Scopus title evalution process and selection criteria.

Списак часописа који излазе у Србији и реферисани су у Scopus-u.

НОВО у Scopus-у


Scopus сервис омогућио је прелиминарну проверу техничких и административних критеријума како би се часописима повећала шанса за прихватање у Scopus. Још један од разлога увођења преевалуцаије часописа је избегавање ембарго периода за пријављивање. Часопис може у сваком тренутку да одлучи да настави са својом пријавом за реферсиње у Scopus базу, без обзира на исход преевалуације.
Преевалуција такође неће утицати на крањи исход евалуације одређеног часописа коју спроводи независни Саветодавни одбор - Content Selection Advisory Board (CSAB).

Линк ка форми за пријаву часописа.

Контакт особа за додатне информације: 

Katarzyna Gaca-Zając PhD Eng
Senior Customer Consultant for Central and Eastern Europe
ELSEVIER | Research Solutions Sales
email: k.gaca-zajac@elsevier.com

У следећем PDF-у могу се пронаћи одговори на питања у вези са критеријумима и процесом одабира часописа за реферисање у Scopus бази. Питања су постављали уредници домаћих научних часописа у оквиру онлајн радионице одржане у јулу 2020. године (информације о радионици доступне су на страници Предавања).

Захтев за корекцију података у Scopus сервису

Scopus је 2004. године увео Scopus author identifier са циљем да групише на једном месту радове једног аутора. Предности овог подухвата су бројне јер омогућавају већу видљивост радова једног аутора, без обзира на који начин био цитиран сви цитати ће бити приписани истом аутору итд.

У Scopus индексној бази ажурирање ауторских профила се врши аутоматски. Из тог разлога од изузетног значаја је да аутори континуирано прате своје профиле у оквиру ове базе и уколико уоче одређене неправилности обавесте издавача сервиса Scopus да изврши корекције уколико је потребно.

У оквиру ауторског профила постоји опција Request author detail corrections којом је аутору омогућена брза корекција личних података као и обједињавање више ауторских профила под једном листом. Детаљно упутство можете пронаћи на следећем линку.

За све остале врсте корекције података на страници Scopus-а, у оквиру Help and Contact опције постоји on-line форма за измену података.