Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Нови сајт издавачке куће АCS Publications

Од 22. маја америчка издавачка кућа ACS Publications ће лансирати свој нови сајт. Поред промењеног изгледа, нови сајт требало би да допринесе лакшој претрази чланака помоћу једноставнијег и модернијег интерфејса. Главне новине тицаће се: једноставније навигације, побољшаног претраживања (доступности апстраката у претпрегледу кроз колекције чланака), видљиве метрике креиране за сваки појединачни чланак и дизајна прилагођеног мобилним и таблет уређајима. 

О променама на сајту ACS Publications-а можете се информисати на следећем линку или путем видеа.


(објављено 21.05.2019.)

 Обезбеђен нов сервис – CAB Abstracts

Обавештавамо кориснике да је омогућен приступ CAB Abstracts бази преко EBSCOhost-а. 

CAB Abstracts у издању CABI Publishing, садржи врло значајну литературу у квалитетним сажецима о истраживању и достигнућима примењених наука, укључујући и пољопривреду, шумарство, људску исхрану, ветерину и заштиту животне средине. Обухвата преко 9,2 милиона записа, 449.000 чланака из часописа, радова са конференција и извештаја.
У сврху промоције новог сервиса организују се радионице y току три дана и тиме ће бити покривен део институција којима ће база бити од изузетног значаја приликом научно-истраживачког рада. Планиран је наставак едукација на јесен када ће и остале институције бити укључене. За све полазнике обезбеђен је сертификат.

Овим поводом господин Мартин Колман из EBSCO информационих сервиса ће одржати предавање и тренинг рада у CAB Abstracts бази на EBSCOhost платформи:

  • у уторак, 21. маја – Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду
  • у среду, 22. маја – Ветеринарски факултет у Београду
  • у четвртак, 23. маја – Институт за кукуруз Земун Поље и Пољопривредни факултет у Београду

Више информација о овој стручној бази података, можете наћи на EBSCOhost веб страници, а посредством КоБСОН странице до базе можете доћи или преко Брзе странице - Индексне базе - CAB Abstracts или преко менија Сервиси - Индексне базе - CAB Abstracts.

(објављено 20.05.2019.)

Мај месец математике - Истражи координате

Центар за промоцију науке осму годину заредом организује научнопопуларни програм - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Овог маја манифестација је посвећена вези између математике и географије и носи назив "Истражи координате". Овогодишњој манифестацији претходио је конкурс Мапирање математике, на коме су изабрани најинспиративнији примери наставе математике, као и њени најмаштовитији наставници широм Србије. Циљ програма је приближавање и промоција математике у Србији.

Детаљније информације о догађајима доступне су на сајту Центра за промоцију науке, а програм је могуће преузети на следећем линку.

.

(објављено 06.05.2019.)

Миграција ResearcherID профила на Publons

Закључно са 15. априлом 2019. године, сви отворени ResearcherID профили научних истраживача ће бити премештени на сродну Publons платформу, како је наведено у заједничком саопштењу Publons-а и Web of Science сервиса. Ова промена је настала да би се ауторима омогућила лакша претрага и приступ њиховим радовима реферисаним у Web of Science бази.

У последњих неколико дана, на мејл адресе корисника ResearcherID-а требало је да је стигао линк са упутством како да се улогују на свој ResearcherID преко сајта Publons-а. Уколико се још увек нисте улоговали на Publons, о свим детаљима се можете информисати на следећем линку или путем видеа.

(објављено 15.04.2019.)

Часописи из Србије реферисани у бази Scopus

Домаћи часописи Journal of Graphic Engineering and Design ISSN 2217-379X и Историја 20. века ISSN 0352-3160 почели су да се реферишу у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништвима честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеним часописима.

(објављено 28.03.2019.)

Сигурносна заштита

Поштовани корисници,
Поводом учесталих пријава корисника указујемо вам на могућност појаве следеће ситуације:
Уколико вам је на рачунару инсталирана нека врста сертификата за аутентификацију (електронски потпис и сл.), могуће је да вам се, приликом доласка на КоБСОН страницу, прикаже порука као на слици доле. У том случају потребно је да одаберете опцију "Cancel" како бисте несметано приступили КоБСОН страници.

(објављено 26.03.2019.)

Србија постала 23. земља чланица ЦЕРН-а

Европска организација за нуклеарна истраживања, ЦЕРН, примила је протекле недеље Србију као своју 23. државу чланицу.
Као држава чланица ЦЕРН-а, Србија ће имати право гласања у Савету, ЦЕРН-овом телу које доноси најважније одлуке, и доприносиће буџету установе. Чланирана ће допринети могућностима за запошљавање у ЦЕРН-у, као и учешћу српске индустријие на ЦЕРН-овим тендерима. Више информација можете пронаћи на следећем линку.

(објављено 25.03.2019.)

На трагу “Плана С”

Нови извештај Института за научна истраживања из Филаделфије (The Institute for Scientific Information - ISI) бави се утицајем “Плана С” на савремено академско издаваштво, анализирајући промене које су настале захваљујући његовој примени. Овај план покренут је од стране асоцијације Наука Европе (Science Europe) 4. септембра 2018. године. Он представља иницијативу за глобално ширење отвореног приступа (Open Access), у циљу повећања доступности научних радова који настају у склопу јавно финансираних академских истраживања.

Основна новина “Плана С” односи се на заобилажење претплате која је углавном обавеза читаоца или библиотека. О резултатима истраживања, као и о многим другим темама (разликама између Open/Gold/Hybrid и Green Access-а, међусобној компатибилности сродних платформи попут репозиторијума за часописе у отвореном приступу – DOAJ) можете прочитати на сајту издавача Clarivate Analytis, а комплетан документ преузети на следећем линку.


  

(објављено 18.03.2019.)

Обавештење о променама у подешавању АМРЕС proxy сервиса

Обавештавамо кориснике proxy сервера Универзитета у Београду да ће, услед пуштања у рад нове генерације proxy уређаја, од 1. марта 2019. године сервери са IP адресама 147.91.1.44 и 147.91.1.45 бити деактивирани. Молимо кориснике да у својим интернет претраживачима подесе неке од постојећих IP адреса (147.91.1.41-147.91.1.43) како би имали неометан приступ КоБСОН сервисима. Упутство за подешавање proxy сервера можете пронаћи на страници Начини приступа, а детаљније информације у вези са овим променама можете пронаћи на страницама АМРЕС-а.

(објављено 01.03.2019.)

Обавештење уредништва часописа Психологија

Часопис Психологија обавештава јавност да су непозната лица регистровала веб сајт који се лажно представља као сајт часописа Психологија. Ова лица такође шаљу мејлове научницима широм света лажно се представљајући као уредник часописа проф. др Владимир Хедрих и заменик уредника проф. др Вања Ковић (на сајту наведени као Vladimir Hadrih и Vanja Kowić), обећавајући брзо публиковање радова у замену за новац. На свом сајту користе ISSN број часописа Психологија, копије архиве часописа (које свако може да преузме, јер су Open Access) и копирали су велике делове садржаја сајта Психологије.

Редакција часописа Психологија, као и Друштво психолога Србије предузимају све расположиве законске мере да се овај сајт затвори и такве активности обуставе. Међутим, док се то не деси молимо све да имају у виду следеће чињенице:

  • Једина веб страница часописа Психологија је она на сајту Друштва психолога Србије - http://dps.org.rs/psihologija-journal, којој се може приступити и укуцавањем домена часописа – www.psihologijajournal.org.rs. Међутим страница истог имена без ".rs" не припада нама! Архиве објављених бројева су хостоване на doiSerbia, на Сциндексу, али и на више других сервиса који су сами преузели радове. Радови у Психологији се објављују под Creative Commons лиценцом, што значи да су слободни за преузимање и преношење. Чињеница да се на сајту налазе радови објављени у Психологији не указује да се ради о сајту часописа Психологија.
  • Психологија не тражи новац за објављивање радова, нити било шта наплаћује у вези објављивања рада у Психологији.
  • Психологија излази на 3 месеца, а не месечно.
  • Радови поднети за објављивање у Психологији пролазе вишестепену рецензентску процедуру, која траје колико траје. Мејлови у којима се обећава објављивање рада у року од 2 недеље су лажни.
  • Коначно - радови се у Психологију подносе искључиво преко онлајн уређивачког система Аssistant - http://aseestant.ceon.rs/index.php/psi/login, никако слањем на било коју имејл адресу.

Главни и одговорни уредник часописа Психологија
проф. др Владимир Хедрих

(објављено 29.01.2019.)

Неопходна подешавања

Услед повећаног броја мејлова везаних за сигурносну заштиту на нашем сајту обавештавамо кориснике да је проблем настао услед унапређења портала иностраних издавача на сигурнију верзију. За превазилажење овог проблема неопходно је обрисати кеш и исторују из меморије Интернет прегледача како би се несметано приступало КоБСОН сервисима.
упутство за Mozilla Firefox
упутство за Google Chrome

(објављено 24.04.2018.)