Добродошли у КоБСОН

повећај фонт смањи фонт

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Научна комуникација за истраживаче

КоБСОН и Центар за промоцију науке (ЦПН) организовали су семинар под називом „Научна комуникација за истраживаче” 23. и 24. марта на Институту за водопривреду „Јарослав Черни”.

23. марта у 12 часова Татјана Тимотијевић, начелница одељења за научне информације Народне библиотеке Србије, одржаће предавање о КоБСОН-у, коришћењу података и доступности информација, као и о публикацији Увод у објављивање научних публикација. Уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке, Иван Умељић, представиће издања ЦПН-а намењена докторандима и истраживачима, Научна комуникација, Докторати у прози: илустроване приче и Одравњивање.

24. марта у 13 часова Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ, одржаће предавање о профилима истраживача, док ће  Драгана Столић, библиотекар Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић”, одржати предавање о цитатним базама.

(објављено 23.03.2017.)

Недеља отвореног образовања 2017.

Недеља отвореног образовања (Open Education Week) представља глобалну манифестацију намењену подизању свести о бесплатном и отвореном образовњу. Ове године се обележава од 27. до 31. марта у великом броју држава. Детаљније информације о самој манифестацији, о слободном образовању и о томе зашто је оно важно можете прочитати на страници Open Education Week 2017.

(објављено 23.03.2017.)

Домаћи часопис International Journal of Cognitive Research in Science, Engineering and Education / IJCRSEE реферисан у Scopus-у

Домаћи часопис International Journal of Cognitive Research in Science, Engineering and Education / IJCRSEE ISSN 2334-847X почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier. Унети су сви бројеви публиковани од 2013. године.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 13.03.2017.)

Семинари о научној комуникацији и научним информацијама

КоБСОН и Центар за промоцију науке (ЦПН) организовали су низ семинара под називом „Семинари о научној комуникацији и научним информацијама“ за младе истраживаче у Универзитетским библиотекама широм Србије. Први семинар је одржан 24. фебруара у Новом Саду, а наредна два семинара 1. марта у Нишу и 2. марта у Крагујевцу.
Семинари су организовани у циљу да заинтересоване истраживаче упуте у процесе објављивања научних резултата као и да представе нова издања ЦПН-а. Предавачи на семинарима били су Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије и Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке, заједно са гостима.
Од публикација представљена је књига „Увод у објављивање научних публикација“ чије је српско издање објавио Центар за промоцију науке у току Сајма књига 2016. године, а крајем године је објавио и бесплатно онлајн издање у отвореном приступу, и још три издања Центра за промоцију науке: књига „Научна комуникација“ Пјера Ласла, „Одравњивање“ Ника Сузениса, први докторат у стрипу, као и тзв. експеримент у научној комуникацији, књига „Докторати у прози: Илустроване приче“.

Термин одржавања семинара у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ биће накнадно објављен.

Фотографије можете погледати на нашој фејсбук страници.

(објављено 03.03.2017.)

Изложба "Србија у Хоризонту"

У Галерији науке и технике САНУ, Центар за промоцију науке (ЦПН), организује изложбу "Србија у Хоризонту". Поставка намењена докторандима и младим истраживачима биће представљена у петак, 3. марта са почетком у 13:30 часова. Поред организатора, посетиоцима ће се обратити и Јан Смитс, генерални директор европске комисије задужен за науку.

Детаљан програм

(објављено 02.03.2017.)

Избрисана Билова листа

Скрећемо пажњу истраживачима да је нестао комплетан садржај са популарног интернет сајта који пописује потенцијалне предаторске часописе и издаваче. Џефри Бил, библиотекар са Универзитета Колорадо у Денверу, не наводи због чега су његове објаве и листе уклоњене.

Више о овој теми можете прочитати на следећем линку Центра за промоцију науке.

(објављено 01.03.2017.)

185. рођендан Народне библиотеке Србије

КоБСОН тим са колегама, сарадницима и добитником награде „Јанко Шафарик“.

Честитамо нашем драгом колеги Милораду Вучковићу на награди за изузетан допринос, развој и модернизацију библиотечко-информационог система. smile

Више фотографија можете погледати на нашој фејсбук страници.

(објављено 28.02.2017.)

Нова публикација Центра за промоцију науке

Центар за промоцију науке (ЦПН) је објавио нову публикацију - књигу "Докторати у прози: илустроване приче". Овај јединствени експеримент из научне комуникације настао је са јасном намером да се у јавности отвори тема доктората и истовремено потражи одговор на питање: За кога се пише докторат? Књигу чини 11 оригиналних есеја и илустрација, инспирисаних темама 11 докторских дисертација одбрањених у Србији у последњих пет година.
Уредници књиге и аутори свих 11 есеја су Никола Здравковић, помоћник уредника часописа Елементи и Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке. Књигу је уметнички опремила Милена Савић, арт директорка часописа Елементи.
Међу изабраним докторатима налазе се истраживање друштвених мрежа методама физике комплексних система, студија генетичке основе Паркинсонове болести у Србији, као и друге теме из области јавних финансија, развојне психологије, етике, компјутерске дијагностике, прехрамбене технологије, енергетике, правне историје, урбанизма и типографије.

Промоција књиге ће се се одржати у четвртак, 2. фебруара, у 15 часова у ЕУ инфо центру - Facebook догађај.
Прочитајте ко су истраживачи чији су докторати инспирисали ово издање Илустроване приче о докторатима.

Погледајте промотивни видeо за књигу “Докторати у прози: илустрованe причe” 

(објављено 01.02.2017.)

Објављена нова верзија сајта Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије

Обавештавамо кориснике да је објављена нова верзија сајта Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије. Портал је унапређен новом ставком у менију - Кутак за уреднике, као резултат спроведеног пројекта "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia", подржаног од стране EIFL-а.  Кутак за уреднике је осмишљен као помоћ и скуп свих тема обрађених путем активности реализованих у оквиру пројекта. Неки од битних одељака су: Реферисање часописа у WoS-у, Scopus-у, СЦИндексу, ДОАЈу, CC лиценце, Open Journal System, Плагијаризам итд. Додатно ће бити постављени видео и материјали са одржаних предавања и радионица који ће бити доступни само ауторизованим корисницима (за преглед садржаја биће потребно корисничко име и шифра).

(објављено 25.01.2017.)

Бесплатно интернет издање „Увод у објављивање научних публикација“

Центар за промоцију науке (ЦПН) објавио је бесплатно интернет издање „Увод у објављивање научних публикација“ Андреаса Екснера с циљем да помогне младим истраживачима у процесу објављивања научних резултата.
Публикација се налази на адреси nauka.cpn.rs и у целости је у отвореном приступу. Намењена је пре свега докторандима и младим истраживачима и представља незаменљиви водич у свет научног издаваштва. Предност интернет издања у односу на штампано је и у потпуности интегрисан индекс појмова, чиме је навигација књигом лака и брза.
Оригинално издање објавио је један од највећих светских издвача - Springer Nature. У оквиру публикације дају се одговори на честа питања као што су: како се вреднује учинак истраживача? Како функционише „отворени приступ“? Колико кошта? Како функционишу највеће цитатне базе?

Рецензију превода на српски језик вршиле су Татјана Тимотијевић, начелник Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије и национални координатор КоБСОН конзорцијума, као и др Невена Буђевац, доцент на Учитељском факултету у Београду и помоћник уредника међународног часописа European Journal of Psychology of Education. Стручну редакцију превода урадила је Милица Шевкушић, председник Секције библиотекара и књижњичара Заједнице института Србије и национални координатор за отворени приступ.

„Увод у објављивање научних публикација“ је део едиције „Научна комуникација“, која за циљ има подршку ширењу научних идеја и резултата у Србији, а претходно издање у овој едицији била је „Научна комуникација“ Пјера Ласла.

Детаље везане за интернет издање публикације прочитајте на званичном вебсајту ЦПН-а.

(објављено 08.12.2016.)

Измене на КоБСОН порталу у складу са новим Правилником о вредновању

Обавештавамо кориснике да су према инструкцијама Министарства науке, а на основу Правилника о поступку и начину вредновања, и квантитативном исказивању научноистраживачких резултата истраживача, "Сл. гласник РС", бр. 24/2016, извршене потребне измене и допуне на КоБСОН страници.

Измене које су извршене у бази ЕлеЧас односе се на нов начин категоризације научних часописа у односу на вредност ИФ и ранг у Journal Citation Reports (JCR) бази.

С обзиром да је новим Правилником предвиђена и категоризација часописа на основу реферисања у оквиру сервиса SJR - SCImago Journal & Country Rank, на КоБСОН порталу оформљена је нова страница, у оквиру одељка Можда вам затреба - Вредновање - SJR - SCImago, на којој се налазе значајне информације у вези SJR - SCImago сервиса, табела часописа из Србије реферисаних у SJR - SCImago, као и комплетне листе часописа реферисаних у овој бази од 1999. године. 

(објављено 11.07.2016.)

Полагање свезака у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије

Услед честих питања и недоумица обавештавамо уредништва домаћих научних часописа да су, независно од успостављене сарадње са појединим невладиним организацијама, и даље у обавези да полажу свеске својих часописа у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије (у складу са препоруком Министарства просвете, науке и технолошког развоја).

Детаљније информације на страници Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије

(објављено 27.08.2015.)

КоБСОН пројекат је подржан од стране Министарства науке Републике Србије