Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Позив на EBSCO радионицу

Поштовани истраживачи и библиотекари, ради унапређења претраге и коришћења EBSCO електронских књига, као и једноставнијег коришћења платформе за обједињену претрагу претплаћених сервиса – Ebsco Discovery Service, позивамо вас на радионицу „Електронски ресурси и побољшање квалитета научно-истраживачког рада“.

Презентација обухвата следеће теме:

  • Утицај база у пуном тексту на савремено истраживање
  • Претраживање на EBSCOhost платформи – подршка за библиотекаре, професоре и студенте
  • Интеграција електронских књига на EBSCOhost платформи
  • Ebsco Discovery System, претраживање свих доступних електронских ресурса са једне платформе.

Термин за библиотекаре:
понедељак, 22. мај 2017. године са почетком у 14 часова.
Термин за истраживаче:
среда, 24. мај 2017. године са почетком у 12 часова.

Предавања ће одржати Тамила Миркамалова, представница EBSCO информационог сервиса за тренинг и едукацију корисника, у Народној библиотеци Србије (електронска учионица 236).

Молимо вас да путем мејла (на адресу KoBSON@nb.rs) потврдите своје учешће.

(објављено 18.05.2017.)

Ново из IoP-а

Обавештавамо кориснике да је издавач IoP Publishing објавио у јануару ове године колекцију публикација које читаоцима пружају увод у актуелне теме из области физике. Колекција Physics World Discovery је бесплатна за читање и преузимање.

Следећа добра вест је да је е-књига под насловом Effective Science Communication аутора Sam Illingworth и Grant Allen доступна за читање и преузимање до понедељка, 15. 05. 2017. године. Више о самој књизи, као и линк за преузимање, можете пронаћи овде.

Три часописа која су почела да се објављују 2016. године су бесплатна за читање у овој години: Convergent Science Physical Oncology, Flexible and Printed Electronics, Quantum Science and Technology, док су још два нова часописа објављена ове године такође бесплатна за преглед: Journal of Physics Communications и Nano Futures.

Ово није све smile IoP је објавио два врло корисна водича на својој страници. Један је намењен младим истраживачима који тек почињу да пишу и објављују радове (Introductory guide for authors), а други представља упутство о ауторским правима и лиценцама у отвореном приступу (Introduction to copyright and licensing in an open access environment).

(објављено 12.05.2017.)

Обавештење

Поштовани корисници, већина издавача је прешла на нове "https" платформе. Услед великог броја мејлова везаних за сигурносну заштиту, саветујемо вас да пратите упутства са фотографије. Како бисте приступили свим претплаћеним садржајима, неопходно је прихватити наведена подешавања која се у највећем броју случајева јављају приликом приступа сервисима Scopus и Springer. 

(објављено 12.05.2017.)

Обавештење за уредништва научних часописа

По препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја обавештавамо уредништва да је КРАЈЊИ РОК ЗА ДОСТАВУ СВЕЗАКА у Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије (за период 2014-2016. године) 25. МАЈ 2017. Часописи који се не буду одазвали БИЋЕ СКИНУТИ СА ЛИСТЕ КАТЕГОРИСАНИХ ЧАСОПИСА.

Детаљне информације на страници Дигиталног репозиторијума Народне библиотеке Србије.

(објављено 11.05.2017.)

Мај месец математике - Математика моја шанса

Центар за промоцију науке шесту годину заредом организује научнопопуларни програм - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Овог маја манифестација је посвећена вероватноћи и носи назив "Математика, моја шанса". Циљ програма је приближавање и промоција математике у Србији.
Детаљније информације о догађајима доступне су на сајту Центра за промоцију науке, а програм је могуће преузети у PDF формату.

 

(објављено 05.05.2017.)

Обавештење из Emerald-а

Са великим задовољством обавештавамо кориснике да је издавачка кућа Emerald обезбедила, у наредна три месеца, бесплатан приступ најпопуларнијим радовима из 13 научних области. Идеја је да се на свака три месеца омогући бесплатан приступ за по три најпопуларнија рада из одређене области. На званичном сајту Emerald Group Publishing-а кликом на интернактивну мапу света могуће је погледати и која су два најчитанија рада у одређеном делу света. 

(објављено 24.04.2017.)

Обавештење поводом ажурирања базе Наши у WoS

Поштовани корисници, услед великог броја мејлова везаних за ажурирање ауторских имена у бази Наши у WoS, који нам пристижу понедељком и уторком, подсећамо вас да се база Наши у WoS aжурира понедељком. Због великог броја увезених радова и ауторских имена, понекад нисмо у могућности да их све уједначимо у истом дану (због обима послова понекад чак и до средине недеље).

Унапред захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 12.04.2017.)

Нови КоБСОН сајт

Услед многобројних похвала новог изгледа КоБСОН сајта, објављујемо прву пристиглу, а нашу корисницу награђујемо КоБСОН кишобраном.

Поштовани, срдачно Вам честитам покретање новог визуелно и садржајно унапредјеног web-site, најлепше хвала у име научне заједнице Војводине и Србије на Вашем раду и важном доприносу нашој науци.

Захваљујемо smile

(објављено 10.04.2017.)


Драги корисници, добро дошли на нови сајт КоБСОН-а. У складу са потребама научника и истраживача, нови сајт је кориснички оријентисан, информативан и прилагођен уређајима различитих резолуција - како десктоп и лаптоп рачунарима, тако таблетима и мобилним телефонима. 

Започните Вашу претрагу овде и сада.
Ваш КоБСОН тим smile

(објављено 05.04.2017.)

Објављена нова верзија сајта Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије

Обавештавамо кориснике да је објављена нова верзија сајта Дигитални репозиторијум Народне библиотеке Србије. Портал је унапређен новом ставком у менију - Кутак за уреднике, као резултат спроведеног пројекта "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia", подржаног од стране EIFL-а.  Кутак за уреднике је осмишљен као помоћ и скуп свих тема обрађених путем активности реализованих у оквиру пројекта. Неки од битних одељака су: Реферисање часописа у WoS-у, Scopus-у, СЦИндексу, ДОАЈу, CC лиценце, Open Journal System, Плагијаризам итд. Додатно ће бити постављени видео и материјали са одржаних предавања и радионица који ће бити доступни само ауторизованим корисницима (за преглед садржаја биће потребно корисничко име и шифра).

(објављено 25.01.2017.)