Вести - архива

Kobson

IP: 34.229.131.158, N/A

2019

Кратак прекид на мрежи библиотеке

Обавештавамо кориснике да ће данас (23. децембра) у периоду између 12 и 13 часова доћи до прекида на мрежи услед рада на сигурности мреже. У овом периоду нећемо бити у могућности да примамо и шаљемо мејлове, а на све мејлове ћемо одговорити по успостављању рада мреже. Додатно молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико дуже од два радна дана не добију одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен.

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 23.12.2019.)

Категоризација домаћих научних часописа за 2019. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је објавило категоризацију домаћих научних часописа за 2019. годину.
Листе категоризација домаћих научних часописа за период од 2008. до 2019. године можете погледати и на КоБСОН страници Категоризација домаћих часописа

(објављено 16.12.2019.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача SAGE Publications

Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, потписао је уговор са издавачком кућом SAGE Publications који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 20% на трошкове објављивања рада (APC) u Gold Open Access часописима овог издавача.

Листа часописа се налази на следећем линку.
Детаљније информације можете пронаћи на страници eIFL-а и издавача SAGE Publications.

Обновљен је уговор са SAGE Publications издавачем. Више о томе прочитајте у следећој вести.

(објављено 16.12.2019.)

Обезбеђен приступ колекцији Food Science Source и е-књигама издавача Академска мисао

Обавештавамо кориснике да су посредством EBSCO сервиса доступне још две колекције: колекција Food Science Source и електронске књиге издавача Академска мисао.

Food Science Source je база пуног текста намењена истраживачима из области пољопривреде, биотехнологије, технологије прераде, сигурности и транспорта хране. Садржи преко 790 наслова научних часописа, 40-ак монографија, преко 130 научних магазина и техничке извештаје. Неке од тема које покрива ова колекција су: агробизнис, наука о храни и пићу, паковање хране, прерада хране, безбедност хране итд.

Колекцији се може приступити на више начина:

путем менија Сервиси -> Електронски часописи -> Food Science Source
путем менија Сервиси -> Електронски књиге -> Food Science Source
путем Брзе странице -> Food Science Source

Електронска издања књига издавача Академска мисао која су доступна преко EBSCO сервиса обухватају књиге из области природних и техничких наука. Комплетна листа доступних е-књига може се пронаћи на следећем линку.

Књигама се може приступити путем менија Сервиси -> Електронске књиге -> бирањем опције EBSCO eBook -> након чега је потребно укуцати у оквиру претраге неки од наслова е-књига. Књигама се такође може приступити и путем пречице ЕлеКњиге.

(објављено 15.12.2019.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача Walter De Gruyter

У сарадњи са међународним конзорцијумом EIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, КоБСОН је потписао уговор са издавачком кућом Walter de Gruyter који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 30% на трошкове објављивања рада (APC) у Open Access часописима овог издавача. Уговор важи до краја 2021. године за преко 400 часописа овог издавача који су у режиму отвореног приступа (Gold & Hybrid OA).

Листа часописа се налази на следећем линку.
Детаљније информације како искористити попуст приликом публиковања рада можете пронаћи на страници eIFL-а.

(објављено 10.12.2019.)

Бесплатно публиковање у ОА часописима Wiley издавача

Издавачка кућа Wiley Online Library истраживачима из Србије пружа могућност публиковања радова без трошкова (APC) у часописима у отвореном приступу (Gold Open Access). Све што је потребно је да приликом слања рада аутори одаберу опцију да су из "APC waiver country". 

Листа часописа се налази на следећем линку.
На страници Wiley-а доступне су детаљније информације како искористити могућност публиковања рада без трошкова. 

Промењени су услови за објављивање радова код Wiley издавача. Више о томе прочитајте у следећој вести.

(објављено 06.12.2019.)

Тринаести Фестивал науке у Београду

„Разоткривање“ је овогодишњи слоган 13. Фестивала науке који се одржава од 05. до 08. децембра 2019. године у Београду. Тема Фестивала је управо разоткривање заблуда и митова уз помоћ науке и научних достигнућа, а у халама 3, 3а и 5 Београдског сајма биће представљене научне поставке. Програм је подељен у више целина по типовима, а најбројнији посетиоци су ученици основних и средњих школа.

Детаљније информације можете пронаћи на званичној веб страници Фестивала, као и на Facebook-уTwitter-у и Youtube каналу.

(објављено 26.11.2019.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача Edward Elgar Publishing

Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, је потписао споразум са издавачком кућом Edward Elgar Publishing који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 50% на трошкове објављивања рада (APC) у отвореном приступу у часописима овог издавача. Споразум важи до краја 2022. године и односи се на, за сада, девет часописа овог издавача који нуде опцију публиковања у отвореном приступу (Hybrid OA).

Листа часописа се налази на следећем линку.
На страници eIFL-а доступне су детаљније информације како искористити попуст приликом публиковања рада.

(објављено 12.11.2019.)

Web of Science обавештење

Обавештавамо кориснике да је за сутра (05. новембра) планирано унапређење Web of Science платформе и да су могуће сметње у приступу, и то у периоду од 12:00 до 00:00 часова.

Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 04.11.2019.)

Вебинар: Google Scholar Indexing for OJS

Позивамо све заинтересоване да се пријаве на вебинар под називом "Google Scholar Indexing for OJS" у организацији EIFL-а. Вебинар је заказан за четвртак, 07. новембра 2019. у 16 часова. Кроз предавање заинтересовани ће моћи да се ближе упознају са функционисањем система индексирања Google Scholar-а, као и како решити уобичајне проблеме са OJS индексирањем.

Пријављивање се може извршити путем следећег линка, а додатне информације везане за вебинар доступне су на сајту EIFL-а.

(објављено 04.11.2019.)

Још један часопис из Србије реферисан у бази Scopus

Домаћи часописи The Teaching of Mathematics ISSN 1451-4966 почео је да се реферише у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 29.10.2019.)

Проблем са мејл сервером

Услед покушаја напада на мејл сервер Народне библиотеке Србије и његове заштите исти се повремено искључује и рестартује. Због тога нисмо у могућности да редовно примамо мејлове и на њих одговарамо. Након пуштања у рад сервера одговорићемо на све примљене мејлове, а истовремено молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико дуже од два радна дана не добију одговор, јер вероватно њихов захтев није ни примљен. Извињавамо се због насталог техничког проблема и захваљујемо се на разумевању.

(објављено 23.10.2019.)

Часопис из Србије реферисан у бази Scopus

Домаћи часопис Зборник радова Географског института "Јован Цвијић", САНУ ISSN 0350-7599 почео је да се реферишу у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 23.10.2019.)

Шта ради наука на Сајму књига?

Међународни сајам књига у Београду се ове године одржава по 64. пут, од 20. до 27. октобра. Центар за промоцију науке (ЦПН) и ове године излаже своја издања. Тема овогодишњег гостовања ЦПН-а на штанду у Хали 2а, на Сајму књига је научно новинарство, јер оно игра кључну улогу у посредовању између науке и друштва, што га чини једним од главних стубова научне комуникације.

ЦПН је припремио богат програм за све посетиоце – од промоције и разговора о темама из разноврсних научних области, трибина, представљања институција и нових издања, до међународних пројеката у којима је ЦПН један од партнера. Поред програма, а у складу са темом научно новинарства, Центар ће представити своје ново издање: књигу Мартина В. Англера Увод у научно новинарство. Најновији број часописа Елементи такође ће бити представљен на штанду, а посвећен је феномену светлости и науци о овом феномену – фотоници.

У овогодишњем Каталогу издања научноистраживачких организација, који ЦПН традиционално поклања свим посетиоцима штанда, нашао се низ занимљивих истраживања која су објављена у последњих годину дана у Србији.

Више о науци на Сајму књига

(објављено 18.10.2019.)

Open Access Week 2019

“Open for Whom? Equity in Open Knowledge” тема је 12. по реду међународне недеље отвореног приступа која ће трајати од 21.10. до 27.10.2019. године. Иако донатори, универзитети, издавачи и научници дају велики допринос отвореној науци, овогодишња тема још више наглашава њену важност и питање „отворено за кога?“. Како би отворено постало подразумевано неопходно је критичко и активно ангажовање институција. Организатор ове манифестације је SPARC (The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) - глобална коалиција посвећена отварању подразумеване вредности за истраживање и образовање.

Више информација налази се на званичном сајту манифестације www.openaccessweek.org, док на порталу OpenAIRE можете пронаћи листу организованих вебинара заказаних за целу недељу.

(објављено 18.10.2019.)

Корекција Импакт фактора за 2018.

Clarivate Analytics је извршио и публиковао исправке и допуне у својој бази Journal Citation Reports (JCR).

База ЕлеЧас је ажурирана са новим вредностима Импакт Фактора (ИФ) и позицијама часописа.

Наслови часописа који су добили импакт фактор за 2018. годину у октобру 2019. године, а били су изостављени из JCR-а објављеног у јуну 2019.

Вредност ИФ часописа који излазе у Србији није се променила.

(објављено 16.10.2019.)

КоБСОН тим на Сајму књига

И ове године, КоБСОН тим ће бити на Сајму књига. У понедељак (21. октобра), на штанду Центра за промоцију науке (Хала 2а) током целог дана моћи ћете да се упознате са свим услугама и сервисима које нудимо, а дружење са КоБСОН тимом и сарадницима биће организовано од 12 до 15 часова. За све време сајма, извори доступни кроз КоБСОН биће на располагању свим посетиоцима Центра за промоцију науке. Уколико још нисте отворили лични налог за удаљени приступ ("приступ од куће"), учините то у понедељак. Добро нам дошли!

(објављено 14.10.2019.)

Часопис Комуникација и култура online реферисан у Scopus-у

Домаћи часопис Комуникација и култура online (еISSN 2217-4257) почео је да се реферише у оквиру Scopus индексне базе издавача Elsevier.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 01.10.2019.)

Ноћ истраживача 2019.

Десета ноћ, кроз знање даје моћ!

Ноћ истраживача је манифестација промоције науке намењена знатижељним умовима свих узраста. Пре 14 година одржано је прво издање Ноћи истраживача у оквиру Марија Склодовска Кири програма под покровитељством Европске комисије, а у Србији се ова манифестација одржава десети пут. У градовима широм Србије љубитељи науке ће имати могућност да уживају у бројним активностима везаним за науку, а читав догађај ће бити зачињен специјалним изненађењима. Сви садржаји су, као и сваке године, бесплатни и прилагођени свима. Као увод у Ноћ истраживача, која своје јубиларно издање прославља у петак, 27. септембраЦентар за промоцију науке и Мрежа научних клубова широм Србије читаве седмице организују узбудљиве садржаје.
Детаљније информације о локацијама и програму ове манифестације можете прочитати на страници Ноћ истраживача 2019.

(објављено 23.09.2019.)

Успешно одржан Семинар о рецензирању за истраживаче

У Народној библиотеци Србије је 16. септембра 2019. године Oдељење за научне информације у сарадњи са Центром за промоцију науке одржало успешан Семинар у оквиру међународне иницијативе Недеља рецензирања (Peer Review Week).
Током трочасовног семинара предавачи су говорили о темама у распону од тога како добро урадити рецензију, преко етичких аспеката рецензирања до епистемолошких аспеката писања и рецензирања научних радова и функционисања специфичних рецензентских мрежа и платформи као што је Publons. Семинару је присуствовало више од 130 учесника.

За све оне који нису били у могућности да присуствују Семинару презентације са предавања су постављене нашој страници у одељку Предавања, а снимци овог семинара одржаног прошле године у Новом Саду доступни су на страници Центра за промоцију науке посвећеној Семинару о рецензирању.

Слике погледајте на нашој фејсбук страници.

(објављено 18.09.2019.)

Семинар о рецензирању за истраживаче

У сарадњи КоБСОН-а и Центра за промоцију науке одржаће се семинар о рецензирању за истраживаче 16. септембра, од 10 до 14 часова, у амфитеатру Народне библиотеке Србије (Скерлићева 1, Београд – улаз од Храма Светог Саве).

Семинар се организује у оквиру међународне иницијативе Недеља рецензирања (Peer Review Week 2019) који промовише рецензирање и његову кључну улогу у обезбеђивању квалитета научног и академског рада. Током овогодишње Недеље рецензирања (16-20. септембар), чија тема је „Квалитет рецензирања“, истакнуте научне институције, издавачи научних часописа и истраживачи из читавог света организоваће велики број предавања, семинара, вебинара и медијских иницијатива. КоБСОН и Центар за промоцију науке се придружују овој важној иницијативи кроз организовање Семинара о рецензирању за истраживаче.

Више информација у вези Семинара о рецензирању за истраживаче прочитајте на званичном сајту ЦПН-а.

Пријава је обавезна и сви заинтересовани истраживачи могу се пријавити на семинар путем електронске пријаве којој се може приступити преко следећег линка.
Број пријава је ограничен. Пријављивање траје од 10. до 13. септембра (до 14 часова).

Сви полазници семинара добиће електронски сертификат о учешћу.

(објављено 10.09.2019.)

Домаћи часописи реферисани у Scopus-у

У оквиру Scopus индексне базе издавача Elsevier за домаћи часопис Политикологија религије (ISSN 1820-659X) унета је архива од 2007. године.
Такође, још један домаћи научни часопис је почео да се реферише у овој бази - Специјална едукација и рехабилитација (ISSN 1452-7367).

Уредништвима оба часописа честитамо, као и ауторима који у њима објављују радове.

(објављено 03.09.2019.)

Унапређење сервиса ScienceDirect

Издавачи научних информација се труде да својим корисницима обезбеде апсолутни комфор у раду, а самим тим и да им олакшају проналажење релевантних информација. Elsevier је својим корисницима омогућио додатно унапређење, а то је објашњење појединих појмова. ScienceDirect појмовник (ScienceDirect Topics) је у слободном приступу и тренутно је доступан на више од 80.000 страница у природним и биомедицинским наукама. У наредних неколико месеци прошириће се на неколико других научних области.
Избором релевантног чланка/поглавља у књизи, кликом на линковани термин, отвара се појмовник који садржи изабрани и циљани садржај из Elsevier-ове колекције књига, енциклопедија и других дела, а који најверодостојније дефинише изабрани термин. Приступ овом садржају је бесплатан, није условљен претплатом.
Изузетно је користан студентима и младим истраживачима ради што лакшег разумевања научне литературе и термина у новим тематским областима.
Детаљне информације o ScienceDirect Topics-у, као и пример употребе појмовника можете прочитати у оквиру следеће вести на Elsevier-овој веб страници.

(објављено 12.08.2019.)

Кратак прекид у приступу сервису APA PsycNET

Услед рада на унапређењу платформе, APA Publishing (American Psychological Association) најављује кратак прекид у приступу сервису APA PsycNET. Радови су најављени за суботу, 27. јула, у периоду од 01:00 до 07:00 часова.
Издавач се унапред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу. 

(објављено 25.07.2019.)

Објављене корекције импакт фактора за 2018.

Clarivate Analytics је на својој страници објавио корекције импакт фактора за 2018. Постављена је листа часописа која ће се повремено ажурирати. Након закључивања обраде података и публиковања коначних листа на страници издавача, у Journal Citation Reports-u (JCR), ми ћемо ажурирати податке у ЕлеЧас-у.

Подаци публиковани на овој страници могу се сматрати званичним JCR подацима.

(објављено 15.07.2019.)

Дан науке

Дан науке у Србији обележава се 10. јула. Од 2010. године овај датум се обележава на дан рођења Николе Тесле.

Тим поводом ће у Научно-технолошком парку Београд, у 17 часова, свечано бити постављен рељеф са ликовима највећих домаћих научника. Детаљније о овом догађају можете прочитати овде.

Истог дана у 19 часова, Институт за физику у Београду, у Великој сали Студентског културног центра (СКЦ) организује трибину "Може ли наука да промени Србију". Детаљније о догађају и о учесницима трибине можете прочитати овде.

(објављено 08.07.2019.)

Обавештење поводом могућих прекида рада АМРЕС-а

Поштовани корисници, обавештавамо вас да су данас у периоду од 9 до 15 часова могући повремени прекиди у функционисању информационо-комуникационих сервиса АМРЕС-а због радова на одржавању мреже.

Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 02.07.2019.)

Обавештење поводом тренутног прекида рада АМРЕС-а

Поштовани корисници, обавештавамо вас да је данас у току преподнева дошло до прекида у приступу интернету из Академске мреже Србије (АМРЕС) услед проблема с енергетским напајањем. Будући да још увек није потврђено да је проблем решен, у току дана су могући повремени прекиди у функционисању информационо-комуникационих сервиса АМРЕС-а.

Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 27.06.2019.)

Импакт фактори за наше часописе у 2018. години

Наслов 2015 2016 2017 2018
Acta Veterinaria - Beograd 0.741 Title Suppr. 0.604 0.656
Applicable Analysis and Discrete Mathematics 0.787 0.762 0.887  0.967
Archives of Biological Sciences 0.367 0.352 0.648  0.554
Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly 0.617 0.664 0.944 0.806
Computer Science and Information Systems 0.623 0.837 0.613 0.620
Filomat 0.603 0.695 0.635 0.789
Genetika 0.308 0.351 0.392 0.459
Hemijska industrija 0.437 0.459 0.591 0.566
Int Journal of Electrochemical Science 1.692 1.469 1.369 1.284
Journal of Medical Biochemistry 0.742 1.148 1.378 2.000
Journal of Mining and Metallurgy: Sec B 1.239 0.804 1.400 0.859
Journal of the Serbian Chemical Society 0.970 0.822 0.797 0.828
MATCH-Comm Math Comp Chemistry 3.858 3.139 2.580 2.126
Nuclear Technology and Radiation Protection 0.372 0.620 0.429 0.614
Panoeconomicus 0.412 0.444 0.438 0.594
Processing and Application of Ceramics 0.944 1.070 1.152 0.976
Psihologija 0.474 0.333 0.396 0.545
Publications de l Institut Mathematique-Beograd Dropped ESCI ESCI ESCI
Science of Sintering 0.781 0.736 0.667 0.885
Serbian Astronomical Journal 0.429 0.529 0.840 0.833
Srpski arhiv za celokupno lekarstvo 0.277 0.253 0.300 0.299
Thermal Science 0.939 1.093 1.431 1.541
Vojnosanitetski pregled 0.355 0.367 0.405 0.272

 

Више о Journal Citation Report-у и импакт фактору.

(објављено 25.06.2019.)

Импакт фактор часописа за 2018. годину

Подаци о импакт фактору (ИФ) часописа за 2018. годину су преузети и објављени на нашем сајту. Након првобитног учитавања података могу се очекивати извесне корекције.
На сајту издавача публикована је и листа часописа за које ове године није израчунат ИФ. Разлог томе су неправилности у цитираности. Детаљно објашњење налази се на страници издавача Clarivate Analytics -> Title Suppressions.

Часописи које је Clarivate Analytics престао да реферише у WoS- у у претходних 12 месеци:

Arts & Humanities Citation Index (AHCI)
Science Citation Index Expanded (SCIe)
Social Sciences Citation Index (SSCI)

Неки часописи су задржали импакт фактор, али су променили наслов:

Листа часописа

или је промењен ISSN:

Листа часописа

Објављене су и три нове категорије:

- Quantum Science and Technology
- Development Studes
- Regional and Urban Planning

(објављено 25.06.2019.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2018. годину

 Јуче после подне Clarivate Analytics је у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (ИФ) часописа за 2018. годину. Обавештавамо кориснике да је у току преузимање и ажурирање базе ЕлеЧас и да ће подаци бити видљиви у понедељак.

Док се подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о ИФ и рангу часописа могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 21.06.2019.)

Позив на предавање "Предаторски издавачи и сличне појаве"

Позивамо све заинтересоване истраживаче да присуствују предавању "Предаторски издавачи и сличне појаве", које ће Милица Шевкушић, библиотекар Техничког института САНУ, одржати на Стоматолошком факултету у Београду. Предавање је заказано за понедељак, 24. јун 2019. године, са почетком у 11 часова, у малом амфитеатру Стоматолошког факултета (Ранкеова 4).
Улаз је слободан. Добро дошли.

(објављено 17.06.2019.)

Могуће сметње у приступу сервису Royal Society of Chemistry

Услед рада на унапређењу платформе, Royal Society of Chemistry најављује могуће сметње у приступу. Радови су најављени за викенд, 15. и 16. јун 2019., а издавач се унапред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу.
Корисници ће добити екран са следећим садржајем:

                          

(објављено 12.06.2019.)

Лајденово годишње рангирање универзитета

Центар за студије друштва и технологије Универзитета у Лајдену спроводи рангирање учинка великог броја светских универзитета на основу различитих библиометријских параметара. Први пут је, као један од критеријума, коришћена родна уравнотеженост не би ли се израчунало колики је удео радова женских аутора у укупном броју објављених научних радова од стране неког универзитета.

Према критеријуму родне избалансираности аутора научних радова на Лајденовој листи, Универзитет у Београду заузео је треће, а Универзитет у Новом Саду шесто место.

Детаљне резултате могуће је прочитати на сајту Центра за промоцију науке, као и на званичној страници Центра за студије друштва и технологије Универзитета у Лајдену.

(објављено 06.06.2019.)

Обезбеђен нов сервис – CAB Abstracts

Обавештавамо кориснике да је омогућен приступ CAB Abstracts бази преко EBSCOhost-а.

CAB Abstracts у издању CABI Publishing, садржи врло значајну литературу у квалитетним сажецима о истраживању и достигнућима примењених наука, укључујући и пољопривреду, шумарство, људску исхрану, ветерину и заштиту животне средине. Обухвата преко 9,2 милиона записа, 449.000 чланака из часописа, радова са конференција и извештаја.

Више информација о овој стручној бази података, можете наћи на EBSCOhost веб страници, а посредством КоБСОН странице до базе можете доћи или преко Брзе странице - Индексне базе - CAB Abstracts или преко менија Сервиси - Индексне базе - CAB Abstracts.

(објављено 28.05.2019.)

Нови сајт издавачке куће АCS Publications

Од 22. маја америчка издавачка кућа ACS Publications ће лансирати свој нови сајт. Поред промењеног изгледа, нови сајт требало би да допринесе лакшој претрази чланака помоћу једноставнијег и модернијег интерфејса. Главне новине тицаће се: једноставније навигације, побољшаног претраживања (доступности апстраката у претпрегледу кроз колекције чланака), видљиве метрике креиране за сваки појединачни чланак и дизајна прилагођеног мобилним и таблет уређајима. 

О променама на сајту ACS Publications-а можете се информисати на следећем линку или путем видеа.


(објављено 21.05.2019.)

 Обезбеђен нов сервис – CAB Abstracts

Обавештавамо кориснике да је омогућен приступ CAB Abstracts бази преко EBSCOhost-а. 

CAB Abstracts у издању CABI Publishing, садржи врло значајну литературу у квалитетним сажецима о истраживању и достигнућима примењених наука, укључујући и пољопривреду, шумарство, људску исхрану, ветерину и заштиту животне средине. Обухвата преко 9,2 милиона записа, 449.000 чланака из часописа, радова са конференција и извештаја.
У сврху промоције новог сервиса организују се радионице y току три дана и тиме ће бити покривен део институција којима ће база бити од изузетног значаја приликом научно-истраживачког рада. Планиран је наставак едукација на јесен када ће и остале институције бити укључене. За све полазнике обезбеђен је сертификат.

Овим поводом господин Мартин Колман из EBSCO информационих сервиса ће одржати предавање и тренинг рада у CAB Abstracts бази на EBSCOhost платформи:

  • у уторак, 21. маја – Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду
  • у среду, 22. маја – Ветеринарски факултет у Београду
  • у четвртак, 23. маја – Институт за кукуруз Земун Поље и Пољопривредни факултет у Београду

Више информација о овој стручној бази података, можете наћи на EBSCOhost веб страници, а посредством КоБСОН странице до базе можете доћи или преко Брзе странице - Индексне базе - CAB Abstracts или преко менија Сервиси - Индексне базе - CAB Abstracts.

(објављено 20.05.2019.)

Мај месец математике - Истражи координате

Центар за промоцију науке осму годину заредом организује научнопопуларни програм - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Овог маја манифестација је посвећена вези између математике и географије и носи назив "Истражи координате". Овогодишњој манифестацији претходио је конкурс Мапирање математике, на коме су изабрани најинспиративнији примери наставе математике, као и њени најмаштовитији наставници широм Србије. Циљ програма је приближавање и промоција математике у Србији.

Детаљније информације о догађајима доступне су на сајту Центра за промоцију науке, а програм је могуће преузети на следећем линку.

.

(објављено 06.05.2019.)

Web of Science обавештење

Обавештавамо кориснике да су у току дана (25. априла) могуће сметње у приступу Web of Science сервису услед рада на унапређењу платформе, и то у периоду од 10:00 до 22:00 часа.
Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 25.04.2019.)

Миграција ResearcherID профила на Publons

Закључно са 15. априлом 2019. године, сви отворени ResearcherID профили научних истраживача ће бити премештени на сродну Publons платформу, како је наведено у заједничком саопштењу Publons-а и Web of Science сервиса. Ова промена је настала да би се ауторима омогућила лакша претрага и приступ њиховим радовима реферисаним у Web of Science бази.

У последњих неколико дана, на мејл адресе корисника ResearcherID-а требало је да је стигао линк са упутством како да се улогују на свој ResearcherID преко сајта Publons-а. Уколико се још увек нисте улоговали на Publons, о свим детаљима се можете информисати на следећем линку или путем видеа.

(објављено 15.04.2019.)

Обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ поново се организује обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“. Током ове кратке обуке докторанди могу да се информишу о форми докторске дисертације у складу са упутствима Универзитета о Београду, депоновању у Дигитални репозиторијум, видљивости дисертације на интернету и свим другим питањима у вези са процедуром припреме и предаје доктората.

Први наредни термин је у 11. априла 2019. године са почетком у 17 часова, а о одржавању обуке током осталих месеци заинтересовани ће моћи да се информишу на сајту Универзитетске библиотеке.
Пријављивање је обавезно и врши се путем онлајн формулара.
Детаље о месту и времену одржавања можете видети у програму.

(објављено 08.04.2019.)

Часописи из Србије реферисани у бази Scopus

Домаћи часописи Journal of Graphic Engineering and Design ISSN 2217-379X и Историја 20. века ISSN 0352-3160 почели су да се реферишу у бази Scopus издавача Elsevier.

Уредништвима честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеним часописима.

(објављено 28.03.2019.)

Web of Science обавештење

Издавач Clarivate Analytics је најавио да ће услед рада на унапређењу платформе, у четвртак, 28. марта, у интервалу од 10:00-21:00 часова, приступ Web of Science сервису бити повремено онемогућен.
Унапред се захваљујемо корисницима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 27.03.2019.)

Србија постала 23. земља чланица ЦЕРН-а

Европска организација за нуклеарна истраживања, ЦЕРН, примила је протекле недеље Србију као своју 23. државу чланицу.
Као држава чланица ЦЕРН-а, Србија ће имати право гласања у Савету, ЦЕРН-овом телу које доноси најважније одлуке, и доприносиће буџету установе. Чланирана ће допринети могућностима за запошљавање у ЦЕРН-у, као и учешћу српске индустријие на ЦЕРН-овим тендерима. Више информација можете пронаћи на следећем линку.

(објављено 25.03.2019.)

На трагу “Плана С”

Нови извештај Института за научна истраживања из Филаделфије (The Institute for Scientific Information - ISI) бави се утицајем “Плана С” на савремено академско издаваштво, анализирајући промене које су настале захваљујући његовој примени. Овај план покренут је од стране асоцијације Наука Европе (Science Europe) 4. септембра 2018. године. Он представља иницијативу за глобално ширење отвореног приступа (Open Access), у циљу повећања доступности научних радова који настају у склопу јавно финансираних академских истраживања.

Основна новина “Плана С” односи се на заобилажење претплате која је углавном обавеза читаоца или библиотека. О резултатима истраживања, као и о многим другим темама (разликама између Open/Gold/Hybrid и Green Access-а, међусобној компатибилности сродних платформи попут репозиторијума за часописе у отвореном приступу – DOAJ) можете прочитати на сајту издавача Clarivate Analytis, а комплетан документ преузети на следећем линку.


  

(објављено 18.03.2019.)

Обавештење о променама у подешавању АМРЕС proxy сервиса

Обавештавамо кориснике proxy сервера Универзитета у Београду да ће, услед пуштања у рад нове генерације proxy уређаја, од 1. марта 2019. године сервери са IP адресама 147.91.1.44 и 147.91.1.45 бити деактивирани. Молимо кориснике да у својим интернет претраживачима подесе неке од постојећих IP адреса (147.91.1.41-147.91.1.43) како би имали неометан приступ КоБСОН сервисима. Упутство за подешавање proxy сервера можете пронаћи на страници Начини приступа, а детаљније информације у вези са овим променама можете пронаћи на страницама АМРЕС-а.

(објављено 01.03.2019.)

Недеља отвореног образовања 2019.

Недеља отвореног образовања (Оpen Education Week) представља глобалну манифестацију намењену подизању свести о бесплатном и отвореном образовању. Ове године се обележава од 4. до 8. марта у великом броју држава. Детаљније информације о самој манифестацији, слободном образовању и приступу информацијама, као и новим облицима умрежености можете прочитати на страници Оpen Education Week 2019.

(објављено 25.02.2019.)

Транспарентност процеса рецензирања у науци

У часопису Nature Communications недавно је објављен чланак који је настао као резултат вишегодишњег истраживања посвећеног теми јавног рецензирања (open peer review). У раду “The effect of publishing peer review reports on referee behavior in five scholarly journals”, ауторски тим се фокусирао на проблем транспарентнијег и одговорнијег процеса рецензирања, сарађујући са издавачима и научним часописима који су пристали да рецензије чланака њихових аутора учине јавно доступним.

За циљ истраживања постављено је откривање природе утицаја које “отворено” рецензирање може имати на оцене и понашање самих рецензената.
О примењивости и резултатима овог истраживања, као и последицама можете прочитати у интервјуу који је вођен са делом ауторског тима и објављен на следећем линку.

(објављено 13.02.2019.)

Поводом Дана жена у науци

У циљу постизања једнаког приступа и учешћа у науци, Генерална скупштина Уједињених нација је прогласила 11. фебруар Међународним даном жена у науци.

Unesco је извршио статистичку анализу броја жена које се баве науком, на глобалном и локалном нивоу. Податке можете пронаћи на Unesco-вом званичном сајту.

Честитка свим женама из Србије које се баве науком и доприносе светском проценту!

(објављено 11.02.2019.)

Обавештење уредништва часописа Психологија

Часопис Психологија обавештава јавност да су непозната лица регистровала веб сајт који се лажно представља као сајт часописа Психологија. Ова лица такође шаљу мејлове научницима широм света лажно се представљајући као уредник часописа проф. др Владимир Хедрих и заменик уредника проф. др Вања Ковић (на сајту наведени као Vladimir Hadrih и Vanja Kowić), обећавајући брзо публиковање радова у замену за новац. На свом сајту користе ISSN број часописа Психологија, копије архиве часописа (које свако може да преузме, јер су Open Access) и копирали су велике делове садржаја сајта Психологије.

Редакција часописа Психологија, као и Друштво психолога Србије предузимају све расположиве законске мере да се овај сајт затвори и такве активности обуставе. Међутим, док се то не деси молимо све да имају у виду следеће чињенице:

  • Једина веб страница часописа Психологија је она на сајту Друштва психолога Србије - http://dps.org.rs/psihologija-journal, којој се може приступити и укуцавањем домена часописа – www.psihologijajournal.org.rs. Међутим страница истог имена без ".rs" не припада нама! Архиве објављених бројева су хостоване на doiSerbia, на Сциндексу, али и на више других сервиса који су сами преузели радове. Радови у Психологији се објављују под Creative Commons лиценцом, што значи да су слободни за преузимање и преношење. Чињеница да се на сајту налазе радови објављени у Психологији не указује да се ради о сајту часописа Психологија.
  • Психологија не тражи новац за објављивање радова, нити било шта наплаћује у вези објављивања рада у Психологији.
  • Психологија излази на 3 месеца, а не месечно.
  • Радови поднети за објављивање у Психологији пролазе вишестепену рецензентску процедуру, која траје колико траје. Мејлови у којима се обећава објављивање рада у року од 2 недеље су лажни.
  • Коначно - радови се у Психологију подносе искључиво преко онлајн уређивачког система Аssistant - http://aseestant.ceon.rs/index.php/psi/login, никако слањем на било коју имејл адресу.

Главни и одговорни уредник часописа Психологија
проф. др Владимир Хедрих

(објављено 29.01.2019.)

Како открити који је часопис предаторски а који не?

На сајту Elsеvier-а је поводом недавно спроведеног истраживања о „предаторским научним часописима“ које су спровели новинари водећих медијских кућа Европе, Азије и Америке објављен интервју посвећен овој тематици. Представник Elsеvier-а др Philippe Terheggen бави се темама као што су: разликовање научних од псеудо-научних часописа, механизмима функционисања предаторских часописа (одсуства процеса рецензирања радова), као и облицима злоупотребе у науци. О овоме се више можете информисати на линку.

(објављено 25.01.2019.)

(објављено 16.01.2019.)

Вебинар о Researcher Academy платформи

Један од највећих светских издавача научних часописа Elsevier, у уторак 22. јануара, у 10:30 часова, одржаће онлајн вебинар под називом: “Researcher Academy: An introduction to e-learning resources for researchers”. Вебинар је посвећен Elsevier-овим ресурсима за онлајн учење и истраживање који су у слободном приступу – Researcher Academy. Сви заинтересовани научници, истраживачи и студенти који желе да присуствују овом вебинару, могу се регистровати путем линка.

(објављено 16.01.2019.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће наc корисник са Природно-математичког факултета у Београду који се на нашу страницу пријавио тачно у поноћ. Честитамо :)

(објављено 08.01.2019.)