Вести - архива

Kobson

IP: 3.238.250.73, N/A

2018

Најутицајнији научници на основу анализе цитираности

Сваке године преко 9 милиона истраживача објављује своје резултате истраживања у научним часописима којих, према неким проценама, има преко 2 милиона. Са таквом продуктивношћу вредновање научно-истраживачког рада представља изазов.

У последњем извештају издавача Clarivate Analytics “Highly Cited Researchers 2018” покривене су главне области науке представљајући истраживаче који у својим областима имају највишу цитираност у бази Web of Science.

Детаљније податке и комплетан извештај можете пронаћи на сајту Clarivate Analytics-а.

(објављено 06.12.2018.)

Данаести фестивак науке у Београду

„Земља будућности“ је овогодишњи слоган 12. Фестивала науке који се одржава од 29. новембра до 2. децембра 2018. године у Београду. У халама 3, 3а и 5 Београдског сајма биће представљене научне поставке. Програм је подељен у више целина по типовима, а најбројнији посетиоци су ученици основних и средњих школа.

Детаљније информације можете пронаћи на званичној веб страници Фестивала, као и на Facebook-у, Twitter-у и Youtube каналу.

(објављено 23.11.2018.)

Корекција Импакт фактора за 2017.

Clarivate Analytics је извршио и публиковао исправке и допуне у својој бази Journal Citation Reports (JCR).

База ЕлеЧас је ажурирана са новим вредностима Импакт Фактора (ИФ) и позицијама часописа.

Наслови часописа који су добили импакт фактор за 2017. годину у октобру 2018. године, а били су изостављени из JCR-а објављеног у јуну 2018.

Вредност ИФ часописа који излазе у Србији променила се за часопис Thermal Science (нова вредност ИФ је 1.433).

(објављено 07.11.2018.)

Позив на међународну радионицу "Focus on Open Science"

Велика међународна радионица под називом "Focus on Open Science: Open Science and the Management of A Cultural Change" биће одржана у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ 12. новембра од 10 до 16 часова. Водећи стручњаци представиће најновија достигнућа свакодневног развоја отворене науке у оквирима европског истраживачког простора. Ово је изузетна прилика да се са стручњацима „отворене науке“ директно комуницира ради што боље информисаности и примени овог концепта.

Више информација и регистрација за све заинтересоване је на линку, а број места је ограничен.

(објављено 01.11.2018.)

Обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ поново се организује обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“. Током ове кратке обуке докторанди могу да се информишу о форми докторске дисертације у складу са упутствима Универзитета о Београду, депоновању у Дигитални репозиторијум, видљивости дисертације на интернету и свим другим питањима у вези са процедуром припреме и предаје доктората.

Први наредни термин је 8. новембра 2018. године са почетком у 18 часова, а о одржавању обуке током осталих месеци заинтересовани ће моћи да се информишу на сајту Универзитетске библиотеке.
Пријављивање је обавезно и врши се путем онлајн формулара.
Детаље о месту и времену одржавања можете видети у програму.

(објављено 01.11.2018.)

Ново из Cambridge-a

Издавачка кућа Cambridge University Press покренула је нову серију публикација под називом "Cambridge Elements". Елементи су оригинална, концизна и рецензирана научна истраживања која пружају свеобухватну покривеност кључних тема у научним и уметничким дисциплинама.

Ова колекција тренутно обухвата преко 50 публикација којима се може приступити бесплатно до краја године.

Детаљније информације и сва издања из ове серије доступна су на линку.

(објављено 30.10.2018.)

Шта ради наука на Сајму књига?

Међународни сајам књига у Београду се ове године одржава по 63. пут, од 21. до 28. октобра. Центар за промоцију науке (ЦПН) и ове године излаже своја издања. Тема овогодишњег гостовања ЦПН-а на штанду у Хали 2а, на Сајму књига су мисаони елементи. Читав штанд ЦПН-а дизајниран је и опремљен у том духу.
ЦПН је припремио богат програм за све посетиоце – од промоције и разговора о темама из разноврсних научних области, трибина, представљања институција и нових издања, до међународних пројеката у којима је ЦПН један од партнера. Поред програма биће промовисан и најновији број часописа Елементи, као и ново издање ЦПН-а, књига „А шта ако… Сабрани мисаони експерименти у филозофији“.

У овогодишњем Каталогу издања научноистраживачких организација, који ЦПН традиционално поклања свим посетиоцима штанда, нашао се низ занимљивих истраживања која су објављена у последњих годину дана у Србији.

Више о науци на Сајму књига

(објављено 19.10.2018.)

КоБСОН тим на Сајму књига

И ове године, КоБСОН тим ће бити на Сајму књига. У понедељак (22. октобра), на штанду Центра за промоцију науке (Хала 2а) током целог дана моћи ћете да се упознате са свим услугама и сервисима које нудимо, а дружење са КоБСОН тимом и сарадницима биће организовано од 11 до 14 часова. За све време сајма, извори доступни кроз КоБСОН биће на располагању свим посетиоцима Центра за промоцију науке. Уколико још нисте отворили лични налог за удаљени приступ ("приступ од куће"), учините то у понедељак. Добро нам дошли!

(објављено 18.10.2018.)

Дани отворене науке

Дводневна конференција поводом упознавања истраживача са актуелним иницијативама и принципима отворене науке одржаће се 18. и 19. октобра у Београду. На две локације, у Научно-технолошком парку Звездара и у згради Ректората Универзитета у Београду одржаће се низ предавања, а целокупан програм доступан је на линку. Заинтересовани ће моћи да прате конференцију и уживо преко онлајн преноса.

Више информација и пријаве на сајту.

(објављено 15.10.2018.)

EIFL филм поводом Недеље отвореног приступа

Поводом Недеље отвореног приступа која ће почети 22. октобра, ЕIFL је представио документарни филм "Paywall: The Business of Scholarship". Тема филма је актуелна потреба за слободним приступом истраживању и цена академског издаваштва. Планирано је приказивање за младе истраживаче у преко 120 универзитета и научних институција широм света.
Кроз дугогодишњу сарадњу са EIFL-ом, филм је доступан за све заинтересоване на следећем линку.

(објављено 15.10.2018.)

Open Access Week 2018

“Designing Equitable Foundations for Open Knowledge” тема је једанаесте по реду међународне недеље отвореног приступа која ће трајати од 22.10. до 28.10.2018. године. Иако донатори, универзитети, издавачи и научници дају велики допринос отвореној науци, овогодишња тема још више наглашава њену важност. Како би отворено постало подразумевано неопходно је критичко и активно ангажовање институција. Организатор ове манифестације је SPARC (The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) - глобална коалиција посвећена отварању подразумеване вредности за истраживање и образовање.

Више информација налази се на званичном сајту манифестације www.openaccessweek.org, док на порталу OpenAIRE можете пронаћи листу организованих вебинара заказаних за целу недељу.

(објављено 15.10.2018.)

Нови термин Вики-маратона посвећен домаћим научним часописима

Пријава за нови тремин Вики-маратона, који је заказан за 03. октобар од 10 до 13 часова, је још увек у току.

Идеја је да представници часописа сами припреме текстове (пре свега на српском, а ако желе, и на другим језицима) о својим часописима и да их током радионице уз помоћ библиотекара који учествују у пројекту Вики-библиотекар поставе на Википедију. Пројекат Вики-библиотекар реализује Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду у сарадњи са Викимедијом Србије.

Услед ограниченог броја места (16 полазника) молимо редакције које желе да се укључе у ову акцију да обавезно пошаљу своју пријаву на адресу popovic@unilib.rs.

Током 2016. и 2017. године одржано је 5 успешних радионица за уреднике домаћих научних часописа и постављени су квалитетни чланци на Википедији на српском.

Детаљи места одржавања: Едукациони центар, други спрат, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Булевар краља Александра 71, Београд.

Контакт особа из Универзитетске библиотеке: Александра Поповић (e-mail: popovic@unilib.rs), телефон: 3370-160, начелник Сектора за научне информације и развој.

(објављено 26.09.2018.)

Ноћ истраживача 2018.

Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ!

Ноћ истраживача је манифестација промоције науке намењена знатижељним умовима свих узраста. Пре тринаест година одржано је прво издање Ноћи истраживача у оквиру Марија Склодовска Кири програма под покровитељством Европске комисије, а у Србији се ова манифестација одржава од 2010. године. Осма по реду Ноћ истраживача у Србији почеће у петак, 28. септембра, а наставиће се и у суботу. У градовима широм Србије љубитељи науке ће имати могућност да уживају у бројним активностима везаним за науку, а читав догађај ће бити зачињен специјалним изненађењима. Сви садржаји су, као и сваке године, бесплатни и прилагођени свима. Детаљније информације о локацијама и програму ове манифестације можете прочитати на страници Ноћ истраживача 2018.

(објављено 20.09.2018.)

Нови термин Вики-маратона посвећен домаћим научним часописима

Услед великог интересовања обавештавамо представнике часописа да је термин 24. септембра попуњен. Нови тремин је заказан за 03. октобар, од 10 до 13 часова.

Идеја је да представници часописа сами припреме текстове (пре свега на српском, а ако желе, и на другим језицима) о својим часописима и да их током радионице уз помоћ библиотекара који учествују у пројекту Вики-библиотекар поставе на Википедију. Пројекат Вики-библиотекар реализује Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду у сарадњи са Викимедијом Србије.

Услед ограниченог броја места (16 полазника) молимо редакције које желе да се укључе у ову акцију да обавезно пошаљу своју пријаву на адресу popovic@unilib.rs

Током 2016. и 2017. године одржано је 5 успешних радионица за уреднике домаћих научних часописа и постављени су квалитетни чланци на Википедији на српском.

Детаљи места одржавања: Едукациони центар, други спрат, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Булевар краља Александра 71, Београд.

Контакт особа из Универзитетске библиотеке: Александра Поповић (e-mail: popovic@unilib.rs), телефон: 3370-160, начелник Сектора за научне информације и развој.

(објављено 19.09.2018.)

Вики-маратон посвећен домаћим научним часописима

У понедељак, 24. септембра, од 10 до 13 часова, у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић“ организује  се Википедијин уређивачки маратон посвећен домаћим научним часописима. Идеја је да представници часописа сами припреме текстове (пре свега на српском, а ако желе, и на другим језицима) о својим часописима и да их током радионице уз помоћ библиотекара који учествују у пројекту Вики-библиотекар поставе на Википедију.

Пројекат Вики-библиотекар реализује Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду у сарадњи са Викимедијом Србије.

Услед ограниченог броја места (16 полазника) молимо редакције које желе да се укључе у ову акцију да обавезно пошаљу своју пријаву на адресу popovic@unilib.rs

Током 2016. и 2017. године одржано је 5 успешних радионица за уреднике домаћих научних часописа и постављени су квалитетни чланци на Википедији на српском.

Детаљи места одржавања: Едукациони центар, други спрат, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Булевар краља Александра 71, Београд.

Контакт особа из Универзитетске библиотеке: Александра Поповић (email: popovic@unilib.rs), телефон: 3370-160, начелник Сектора за научне информације и развој.

(објављено 13.09.2018.)

Peer Review Week - Недеља процеса рецензије

Недеља процеса рецензије (#PeerRevWk18) представља глобални догађај чија је суштина истицање улоге поступка рецензије у очувању квалитета научног издаваштва. Ове године, од 10. до 15. септембра, одржава се четврта по реду Недеља процеса резенције.
Тема овогодишњег догађаја јесте различитост (#DiversityInReview), и истражује шта овај концепт представља различитим учесницима у процесу рецензије. Планирана дешавања су, поред радионица и састанака, и вебинари који ће се бавити разним темама везаних за поступак рецензије.
На званичном сајту можете пронаћи детаљне информације о теми, датуму и времену одржавања вебинара.

(објављено 07.09.2018.)

Oбавештење поводом рада Народне библиотеке Србије

Поштовани, oбавештавамо вас да Народна библиотека Србије неће бити отворена за кориснике и посетиоце до даљњег.

Благовремено ћемо вас обавестити о почетку рада са корисницима.

Захваљујемо вам на разумевању.

(објављено 03.09.2018.)

Попуст на трошкове публиковања радова у ОА часописима издавача Taylor & Francis

Међународни конзорцијум EIFL (Electronic Information for Libraries), чији смо члан, обновио је уговор са издавачком кућом Taylor & Francis који омогућава истраживачима из Србије попуст у износу од 50% на трошкове објављивања рада (APC) у Open Access часописима овог издавача. Овај уговор важи до краја 2023. године за преко 100 часописа овог издавача који су у режиму отвореног приступа.

Листа часописа се налази на следећем линку.
Детаљније информације можете пронаћи на страници eIFL-а и издавача Taylor & Francis.

 

(објављено 28.08.2018.)

Домаћи часопис Botanica Serbica реферисан у WoS-у

Од протекле недеље још један домаћи часопис Botanica Serbica ISSN 1821-2158 почео је да се реферише у бази Web of Science (WoS) издавача Clarivate Analytics у оквиру колекција: Science Citation Index Expanded (SCIE), Current Contents/Agriculture, Biology & Environmental Sciences.

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 27.08.2018.)

Шангајска листа за 2018. годину

Универзитет у Београду се ове године нашао међу 400 најбољих на престижној Шангајској листи. Ова листа нема формални карактер, али представља ствар престижа у вези са научно-истраживачким радом и утицајем на науку појединачних универзитета на светском нивоу. Сазнајте више на: The 2018 Academic Ranking of World Universities.

(објављено 15.08.2018.)

Обавештење поводом одржавања doiSerbia репозиторијума

Због редовног одржавања серверске инфраструктуре, приступ сајту доиСербиа биће онемогућен у наредних неколико сати.
Свим корисницима захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 14.08.2018.)

Објављене корекције импакт фактора за 2017.

Clarivate Analytics је на својој страници објавио корекције импакт фактора за 2017. Постављена је листа часописа која ће се повремено ажурирати. Након закључивања обраде података и публиковања коначних листа на страници издавача, у Journal Citation Reports-u (JCR), ми ћемо ажурирати податке у ЕлеЧас-у.

Подаци публиковани на овој страници могу се сматрати званичним JCR подацима.

(објављено 13.08.2018.)

Шангајска листа научних области

Рангирање универзитета по ужим научним областима спроведено је и ове године. Од укупно 54 научне области, колико обухвата класификација коју примењује ово истраживање, Универзитет у Београду је високо оцењен у 27 области што представља значајан раст у односу на прошлу годину. Осим Универзитета у Београду на престижној Шангајској листи по научним областима нашли су се и универзитети у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.
Основни критеријуми за рангирање су број објављених радова на SCI листи, цитираност радова, утицај на науку и утицај универзитета у региону.
Сазнајте више на: The 2018 Academic Ranking of World Universities.

(објављено 09.08.2018.)

Обавештење поводом одржавањa EBSCO e-book платформе

Поштовани корисници, од представника EBSCO базе добили смо информацију да је у току редовно одржавање EBSCO е-book платформе. Након завршеног одржавања, приступ ће бити омогућен.

Унапред захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 12.07.2018.)

Дан науке

Дан науке у Србији обележава се 10. јула. Од 2010. године овај датум се обележава на дан рођења Николе Тесле. Већ осму годину заредом Центар за промоцију науке (ЦПН) припрема разноврстан научно-популарни програм.

ЦПН сутра организује доделу признања у Ректорату Универзитета у Београду од 12 сати, затим робот маратон такмичарску трку и инжињерске игре од 14 сати у просторијама Научног клуба.

Детаљније информације и програм доступни су на ЦПН порталу.

(објављено 09.07.2018.)

Journal Citation Reports (JCR) вебинар

Позивамо све заинтересоване библиотекаре, уреднике часописа и истраживаче да се пријаве на вебинар под називом "Every journal has a story to tell: The JCR 2018 Release" у организацији издавача Clarivate Analytics. Вебинар је заказан за понедељак, 09. јул 2018. у 17 часова. Кроз једночасовно предавање, заинтересовани ће моћи да се ближе упознају са Journal Citation Reports (JCR) базом и начином израчунавања Импакт фактора (ИФ).

Сваке године објављују се милиони научних радова који садрже десетине милиона цитата. Како је питање ИФ-а и вредновања часописа препоручујемо да узмете учешћа у овом предавању. 

Пријављивање се може извршити путем линка.
Додатно препоручујемо и видео снимак на ову тему: Journal Citation Reports: Journal Profile Quick Tour

(објављено 05.07.2018.)

Импакт фактор часописа за 2017. годину

Подаци о импакт фактору (ИФ) часописа за 2017. годину су преузети и објављени на нашем сајту. Након првобитног учитавања података могу се очекивати извесне корекције.

На сајту издавача публикована је и листа часописа за које ове године није израчунат ИФ. Разлог томе су неправилности у цитираности. Детаљно објашњење налази се на страници издавача Clarivate Analytics -> Title Suppressions.

Часописи које је Clarivate Analytics престао да реферише у WoS-у у претходних 12 месеци:

Arts & Humanities Citation Index (AHCI)

Science Citation Index Expanded (SCIe)

Social Sciences Citation Index (SSCI)

Неки часописи су задржали импакт фактор, али су променили наслов:

Листа часописа


или је промењен ISSN:

Листа часописа

(објављено 28.06.2018.)

Импакт фактори за наше часописе у 2017. години

Наслов 2014 2015 2016 2017
Acta Veterinaria - Beograd 0.375 0.741 Title Suppr. 0.604
Applicable Analysis and Discrete Mathematics 0.860 0.787 0.762 0.887 
Archives of Biological Sciences 0.718 0.367 0.352 0.648 
Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly 0.892 0.617 0.664 0.944
Computer Science and Information Systems 0.477 0.623 0.837 0.613
Filomat 0.638 0.603 0.695 0.635
Genetika 0.347 0.308 0.351 0.392
Hemijska industrija 0.364 0.437 0.459 0.591
Int Journal of Electrochemical Science 1.500 1.692 1.469 1.369
Journal of Medical Biochemistry 1.045 0.742 1.148 1.378
Journal of Mining and Metallurgy: Sec B 0.832 1.239 0.804 1.400
Journal of the Serbian Chemical Society 0.871 0.970 0.822 0.797
MATCH-Comm Math Comp Chemistry 1.466 3.858 3.139 2.580
Nuclear Technology and Radiation Protection 0.560 0.372 0.620 0.429
Panoeconomicus 0.770 0.412 0.444 0.438
Processing and Application of Ceramics   0.944 1.070 1.152
Psihologija 0.232 0.474 0.333 0.396
Publications de l Institut Mathematique-Beograd 0.270 Dropped ESCI ESCI
Science of Sintering 0.575 0.781 0.736 0.667
Serbian Astronomical Journal 0.704 0.429 0.529 0.840
Srpski arhiv za celokupno lekarstvo 0.233 0.277 0.253 0.300
Thermal Science 1.222 0.939 1.093 1.431
Vojnosanitetski pregled 0.292 0.355 0.367 0.405

 

Више о Journal Citation Report-у и импакт фактору.

(објављено 28.06.2018.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2017. годину

 Јуче после подне Clarivate Analytics (некадашњи Thomson Reuters) је у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (ИФ) часописа за 2017. годину. Обавештавамо кориснике да је у току преузимање и ажурирање базе ЕлеЧас.

Док се подаци не преузму за базу ЕлеЧас, информације о ИФ и рангу часописа могу се погледати на страници JCR-а (Брза страница --> Индексне базе --> Web of Science --> Journal Citation Reports).

Унапред се захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 27.06.2018.)

Материјал са одржаног EIFL вебинара

EIFL вебинар о EndNote софтверу одржан је 13. јуна за библиотекаре и истраживаче. Кроз једночасовно предавање, заинтересовани су могли да се упознају са бесплатним онлајн софтвером EndNote који служи за организовање и креирање библиографија приликом писања есеја, мастер и докторских теза и научних чланака. Такође, једна од великих предности овог софтвера је провера у подударању података из више различитих извора како би се открила потенцијална могућност плагијаризма. За све оне који се нису благовремено регистровали и испратили вебинар, омогућено је његово праћење кроз видео материјал или презентацију.

(објављено 22.06.2018.)

Вебинар о EndNote софтверу

Позивамо све заинтересоване библиотекаре и истраживаче да се пријаве на EIFL вебинар који је заказан за среду, 13. јуна 2018. са почетком у 12 часова. Кроз једночасовно предавање, заинтересовани ће моћи да се упознају са бесплатним онлајн софтвером EndNote који служи за организовање и креирање библиографија приликом писања есеја, мастер и докторских теза и научних чланака. Такође, једна од великих предности овог софтвера је провера у подударању података из више различитих извора како би се открила потенцијална могућност плагијаризма.
Пријављивање се врши путем линка.

(објављено 11.06.2018.)

Савети за публиковање и рецензирање

Дугогодишњи сарадник и издавач на чије смо садржаје претплаћени, Royal Society of Chemistry, објавио јe корисна упутства за истраживаче и уреднике часописа.
У упутству за публиковање радова обухваћене су теме о избору часописа, упутству за ауторе, писању рада, провери и слању као и о оцени и промоцији рада.
Десет савета за уредништва часописа тичу се једне од најважнијих компоненти за објављивање неког рада - рецензије.
Више информација о овим темама могу се пронаћи на сајту издавача, на следећим линковима:

(објављено 08.06.2018.)

Позив на Elsevier eBooks предавање

Са великим задовољством вас позивамо да присуствујете предавању намењеном истраживачима, библиотекарима и студентима докторских студија. Тема предавања је Intro to ELSEVIER & eBooks које организујемо у сарадњи са истакнутим издавачем научних публикација Elsevier. Повод организовања предавања је представљање нове колекције претплаћених књига која обухвата преко пет хиљада наслова.

Књигама се може приступити на два начина:

Сервиси-->Електронске књиге-->Elsevier-->Science Direct

КоБСОН брза страница-->Електронске књиге-->Science Direct

Предавач је господин Павел Миласевиц, eBooks Solution Manager - Eastern Europe/Russia Elsevier. Предавање је заказано за 13. јун 2018. године са почетком у 11 часова (време трајања предавања је сат времена, након чега је предвиђено време за дискусију). Место одржавања је Амфитеатар Народне библиотеке Србије, Скерлићева 1, Београд (улаз са платоа Храма Светог Саве).

Предвиђено је да сви полазници добију сертификат о похађању Elsevier предавања.

Пријаву за учешће неопходно је да извршите путем следећег линка: пријава за предавање.
Молимо да што пре извршите пријаву и тиме потврдите долазак јер је број места ограничен.

(објављено 06.06.2018.)

Омогућен приступ Elsevier eBooks колекцији

Обавештавамо кориснике да је претплаћена колекција електронских књига водећег светског издавача научних публикација Elsevier. Колекција обухвата преко пет хиљада наслова који ће нам бити доступни годину дана. По истеку једногодишње претплате, као трајно власништво, задржаћемо најчешће коришћене наслове. Због ограниченог временског периода претплате препоручујемо корисницима максимално коришћење, претрагу и преузимање наслова од интереса. Књигама се може приступити на два начина:

Сервиси-->Електронске књиге-->Elsevier-->Science Direct

КоБСОН брза страница-->Електронске књиге-->Science Direct

(објављено 04.06.2018.)

Категоризација домаћих научних часописа за 2017. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је објавило категоризацију домаћих научних часописа за 2017. годину.
Листе категоризација домаћих научних часописа за период од 2006. до 2017. године можете погледати и на КоБСОН страници Категоризација домаћих часописа

(објављено 31.05.2018.)

Мај месец математике - Математика, проблем решен

Центар за промоцију науке седму годину заредом организује научнопопуларни програм - Мај месец математике, у сарадњи са Математичким институтом САНУ. Овог маја манифестација је посвећена алгоритмима и носи назив "Математика, проблем решен". Циљ програма је приближавање и промоција математике у Србији.
Детаљније информације о догађајима доступне су на сајту Центра за промоцију науке, а програм је могуће преузети у ПДФ формату.

(објављено 10.05.2018.)

Oxford вебинар

У сарадњи са издавачем Oxford University Press, у уторак, 8. маја у 11:00 сати биће одржан вебинар под називом „Introduction to Oxford Academic Journals platform“ за истраживаче и библиотекаре. Представница Oxford-а и специјалиста за едукацију научно-академског истраживања, Marzena Giers-Fidler, говориће о платформи и коришћењу Оxфорд колекције часописа.
Како основним и напредним начином претраге часописа доћи до жељених резултата, како сачувати упите претраге, упутства за ауторе, начини за пријаву радова, нека су од питања чије одговоре можете сазнати регистровањем на овај вебинар (програм).
Пријава је обавезна и по успешном регистровању (путем линка) заинтересовани полазници добиће све информације о пријављивању и логовању. 
Додатни савет - приликом пријаве унесите своје комерцијалне имејл адресе (gmail, yahoo и сл.) како би са сигурношћу добили обавештења о пријави.

(објављено 30.04.2018.)

Имејл КоБСОН сервер

Обавештавамо кориснике да поруке које су данас послате на имејл kobson@nb.rs и repozitorijum@nb.rs нису стигле као и да тренутно не постоји могућност слања са истих. Извињавамо се због насталог техничког проблема и надамо се да ћемо га у току сутрашњег дана решити. У сваком случају молимо кориснике да нам поново пошаљу своје захтеве уколико дуже од два радна дана не добију одговор.

(објављено 26.04.2018.)

Обавештење поводом тренутног прекида рада АМРЕС-а

Поштовани корисници, обавештавамо вас да су данас, 20.04.2018. године, у периоду од 08:30 до 14:00 часова планирани радови на одржавању електричних водова на ширем подручју општине Врачар, што ће за последицу имати прекид у електричном напајању АМРЕС централног чворишта. У поменутом временском интервалу информационо-комуникациони сервиси Академске мреже Србије (АМРЕС) неће бити доступни АМРЕС корисницима.

Унапред се захваљујемо на разумевању и стрпљењу.

(објављено 20.04.2018.)

Позив на EBSCO предавање

Поштовани библиотекари, позивамо вас на предавање које организујемо у сарадњи са EBSCO-ом у Народној библиотеци Србије (електронска учионица 236), у понедељак, 16. априла у 14 часова. Циљ предавања је представљање две нове колекције:

  •  American Antiquarian Archives Databases
  •  Audiobook Collection EBSCOhost

Поред представљања нових колекција, биће речи и о унапређењу претраге и коришћења EBSCO електронских књига, као и једноставнијег коришћења платформе за обједињену претрагу претплаћених сервиса - Ebsco Discovery Service.
Представник EBSCO информационог сервиса за тренинг и едукацију корисника, господин Мартин Колман, одржаће предавање у трајању од 90 минута.
Молимо вас да путем мејла (на адресу kobson@nb.rs) потврдите своје учешће.

(објављено 10.04.2018.)

Семинар о рецензирању у Нишу

У Свечаној сали Универзитета у Нишу, у петак 13. априла од 11 до 14 часова, одржаће се Семинар о рецензирању за истраживаче. Трочасовни семинар у коме ће учествовати пет предавача обухватиће теме у распону од тога како добро урадити рецензију, преко етичких аспеката рецензирања до епистемолошких аспеката писања и рецензирања научних радова као и функционисања специфичних рецензентских мрежа.
Сви заинтересовани истраживачи могу се пријавити на семинар путем електронске пријаве до 11. априла

Више информација о овој теми доступне су на сајту ЦПН-а.

(објављено 04.04.2018.)

Дан слободних докумената 2018.

У Библиотеци "Милутин Бојић", 28. марта обележен је Дан слободних докумената. Поводом овог догађаја, Одељењу за научне информације Народне библиотеке Србије, додељена је плакета за имплементацију Отворених Стандарда која је уручена начелници Одељења за научне информације, Татјани Тимотијевић. Након трибине "Зашто су нам потребни Отворени Стандарди?" уследила је пројекција филма "Revolution OS" редитеља Џеј Т.С. Мура из 2001. године који приказује развој Линукса и идеје Слободног и Отвореног софтвера.

(објављено 29.03.2018.)

Каталог база података за истраживања у области безбедности

Са великим задовољством обавештавамо кориснике да је Центар за примењену безбедност Факултета безбедности објавио приручник Каталог база података за истраживања у области безбедности. У публикацији је пружен преглед 124 релевантне базе података које обухватају показатеље који се посредно или непосредно односе на различите аспекте безбедности (конфликти, тероризам, криминал, заштита животне средине, миграције, економски развој, људска права итд.). Каталогу база података за истраживања у области безбедности могуће је приступити преко портала http://katalog.fb.bg.ac.rs. Каталог је доступан и у форми приручника на следећем линку.

За више информација пратите званичну Фејсбук страницу Центра за примењену безбедност.

(објављено 22.03.2018.)

Обезбеђен приступ колекцији American Antiquarian Archives

Обавештавамо кориснике да је од сада доступна колекција American Antiquarian Archives преко EBSCO сервиса.

American Antiquarian Archives је дигитална библиотека Američkog antikvarnog društva која документује живот људи из Америке од колонијалне ере кроз грађански рат и реконструкцију. Партнерством са Америчким антикварним друштвом, EBSCO пружа дигитални приступ најсвеобухватнојој збирци америчких часописа издатих од 1684. до 1912. године. Педесет тематских група укључују богат садржај дигитализованих страница америчких часописа који детаљно описују америчку историју и културу. Ове специјализоване колекције покривају рекламне, здравствене, женске теме, науку, историју ропства, индустрију и професије, верска питања, културу и уметност и још много тога.
Истраживачима су доступне мање колекције од по 87 наслова и веће са око 300 наслова. Колекцијама се може приступити на два начина:

(објављено 16.03.2018.)

Обавештење поводом ажурирања базе Наши у WoS

Поштовани корисници, услед великог броја мејлова везаних за ажурирање ауторских имена у бази Наши у WoS, који нам пристижу понедељком и уторком, подсећамо вас да се база Наши у WoS aжурира понедељком. Због великог броја увезених радова и ауторских имена, понекад нисмо у могућности да их све уједначимо у истом дану (због обима послова понекад чак и до средине недеље).

Унапред захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 06.03.2018.)

Недеља отвореног образовања 2018.

Недеља отвореног образовања (Open Education Week) представља глобалну манифестацију намењену подизању свести о бесплатном и отвореном образовњу. Ове године се обележава од 5. до 9. марта у великом броју држава. Детаљније информације о самој манифестацији, о слободном образовању и о томе зашто је оно важно можете прочитати на страници Open Education Week 2018

(објављено 01.03.2018.)

Омогућен приступ Wiley књигама

Услед великог интересовања за Wiley електронске књиге, успели смо да купимо 26 најтраженијих наслова (по статистикама одбијених приступа).
Књигама се може приступити путем менија Сервиси -> Електронске књиге -> бирањем опције Wiley из падајућег менија Сервиси. Књигама се такође може приступити и путем пречице ЕлеКњиге.

 

(објављено 28.02.2018.)

Обавештење поводом неопходних подешавања

Већина издавача је прешла на нове "https" платформе. Услед великог броја мејлова везаних за сигурносну заштиту, саветујемо вас да пратите упутства са PDF-а за Mozilla Firefox претраживач и са PDF-a за Google Chrome. Како бисте приступили свим претплаћеним садржајима, неопходно је прихватити наведена подешавања која се у највећем броју случајева јављају приликом приступа сервисима Scopus и Springer.

(објављено 26.02.2018.)

Обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“

У Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ поново се организује обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“. Током ове кратке обуке докторанди могу да се информишу о форми докторске дисертације у складу са упутствима Универзитета о Београду, депоновању у Дигитални репозиторијум, видљивости дисертације на интернету и свим другим питањима у вези са процедуром припреме и предаје доктората.

Први наредни термин је 21. фебруар 2018. године са почетком у 18 часова, а о одржавању обуке током осталих месеци заинтересовани ће моћи да се информишу на сајту Универзитетске библиотеке.
Пријављивање је обавезно и врши се путем онлајн формулара.
Детаље о месту и времену одржавања можете видети у програму.

(објављено 14.02.2018.)

Поводом Дана жена у науци

У циљу постизања једнаког приступа и учешћа у науци, Генерална скупштина Уједињених нација је прогласила 11. фебруар Међународним даном жена и девојака у науци. Тим поводом издавач IOP (Institute of Physics) својим корисницима нуди на раполагање три књиге које се могу преузети у целости. Наслови књига су следећи:

и доступни су за бесплатно преузимање само данас, 12. фебруара.

(објављено 12.02.2018.)

Бесплатна платформа за едукaцију истраживача

Издавач Elsevier је поново покренуо своју платформу за бесплатно онлајн учење. Портал  Researcher Academy служи за промовисање видео материја о различитим фазама истраживачког циклуса - од припреме истраживања, преко процеса објављивања до приказа његове утицајности. Вебинар под називом "How to turn your thesis into a publishable article" биће одржан 22. фебруара у циљу промоције унапређене платформе. Мноштво вебинара и садржаја могу бити од помоћи истраживачима који су изабрали пут целоживотног учења.
Преглед материјала на сајту је доступан претходном пријавом на портал.

(објављено 09.02.2018.)

Wiley - први издавач који захтева ORCID од аутора

Више од 500 Wiley часописа користи опцију ScholarOne Manuscripts за прихватање радова аутора. Наиме, ова опција омогућава ауторима да пошаљу свој захтев за предају радова, али само преко свог ORCID-а. ORCID је непрофитан начин помоћи за све истраживаче који обезбеђује јединствене идентификаторе разликујући их у данашњој, све конкурентнијој научној индустрији. На званичном сајту издавача приказана је скица предаје рада часопису као и предности које нуди ORCID. 

(објављено 24.01.2018.)

(објављено 09.01.2018.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобран рекламираће корисник који се на КоБСОН страницу пријавио минут после поноћи. Честитамо :)

(објављено 09.01.2018.)

Семинар о рецензирању у Новом Саду

У амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду, у петак 19. јануара од 10 до 13 часова, одржаће се Семинар о рецензирању за истраживаче. Трочасовни семинар у коме ће учествовати пет предавача обухватиће теме у распону од тога како добро урадити рецензију, преко етичких аспеката рецензирања до епистемолошких аспеката писања и рецензирања научних радова као и функционисања специфичних рецензентских мрежа.
Сви заинтересовани истраживачи могу се пријавити на семинар путем електронске пријаве којој се може приступити преко следећег линка:

http://konkursi.cpn.rs/seminar/

Више информација о овој теми доступне су на сајту ЦПН-а.

(објављено 08.01.2018.)

Web of Science вебинар

У сарадњи са издавачем Clarivate Analytics 18. децембра је одржан вебинар за истраживаче и библиотекаре о претраживању цитатне базе Web of Science. На питања како претражити најутицајније научне изворе на одређену тему, који су критеријуми за реферисање садржаја у овој бази, шта је ESCI листа, где пронаћи извештаје о цитираности аутора одговорио је предавач Јосеф Јилек,  представник Web of Science-а и специјалиста за едукацију научно-академског истраживања.
За све оне који се нису благовремено регистровали и испратили вебинар, омогућено је његово праћење кроз видео материјал и презентацију.

(објављено 04.01.2018.)