Вести - архива

Kobson

IP: 34.229.131.158, N/A

2014

Због радова на одржавању сервер сале онемогућен приступ КоБСОН садржајима

Због планираних радова на одржавању сервер сале, у недељу, 28.12., од 08:00-15:00 часова, сервери Народне библиотеке Србије неће функционисати. Самим тим, приступ КоБСОН порталу биће онемогућен.
Свим корисницима захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 26.12.2014.)

Панел CREATIVE COMMONS и отворене академске тенденције и праксе

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" у сарадњи са Одељењем за научне информације Народне библиотеке Србије и Викимедијом Србије, 15. децембра 2014. године, са почетком у 17 часова, организује панел под називом "CREATIVE COMMONS и отворене академске тенденције и праксе". Панел ће бити одржан на I спрату Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић", улица Булевар краља Александра бр. 71. Детаљније информације можете наћи у програму.

(објављено 09.12.2014.)

Реферисање часописа у Scopus-у

Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије кроз унапређење сарадње са Elsevier издавачем, а у циљу промоције и унапређења домаћих научних часописа, организовало је вебинар на тему "Процес евалуације часописа за реферисање у Scopus-у и шта је потребно да часопис унапреди да би овај процес прошао и био прихваћен у Scopus-у". Вебинар ће одржати представници Elsevier-a 11. децембра 2014. године, у 10 часова, а на учешће позвани су сви уредници домаћих часописа. Детаљније

(објављено 08.12.2014.)

EBSCO eBooks - Eфeктивнo прeтрaживaњe и учeњe

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" у сарадњи са Одељењем за научне информације Народне библиотеке Србије и EBSCO Information Services, организује предавање на тему "EBSCO еBooks - Ефективно претраживање и учење". Предавање ће одржати Pavel Synek Information Services тренер и члан тима за подршку у EBSCO, у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић", 09. децембра 2014. године, у термину од 12:30 до 14:00 часова. Детаљније информације о догађају можете прочитати на сајту Универзитетске библиотеке.

(објављено 03.12.2014.)

Wiley eКњиге

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" је у сарадњи са КоБСОН-ом и Wiley омогућила пробни период за приступ Wiley Online Library колекцијама електронских књига (16000 књига) и референсне литературе (преко 500 приручника), који ће трајати до 31.12.2014. године. Упутство о начину коришћења налази се на страници издавача. Приступ је омогућен са IP адреса Универзитета у Београду.

(објављено 01.12.2014.)

Презентација база података REAXYS и EMBASE

Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије у сарадњи са Elsevier-om, 12. децембра 2014. године, са почетком у 9 часова, организује презентацију база података Reaxys и Embase. Презентација ће бити одржана у Amfiteatru, Народне библиотеке Србије, улица Скерлићева бр. 1. (улаз са Светосавског платоа) Детаљније информације можете наћи у програму презентације. Добродошли!

(објављено 24.11.2014.)

Осми Фестивал науке у Београду

"Све је могуће" је овогодишњи слоган Фестивала науке који се одржава од 4. до 7. децембра у Београду. Млади научници ће кроз разне програме представити науку на сасвим једноставан и свима разумљив начин. Програм је подељен у шест целина, а доста садржаја намењено је и најмлађима.

Детаљније

(објављено 24.11.2014.)

Трибина Стање и перспективе науке у Србији

Српска академија наука и уметности у сарадњи са Заједницом института Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја, организује трибину на тему "Стање и перспективе науке у Србији". Трибина ће се одржати 4. новембра, у Свечаној Сали Академије, улица Кнез Михајлова број 35, са почетком у 10 часова. Детаљније у програму трибине.

(објављено 03.11.2014.)

Трибина CREATIVE COMMONS – Креативност и друштво знања

Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије у сарадњи са Викимедијом Србије, 05. новембра, са почетком у 12 часова, организује трибину под називом "Трибина CREATIVE COMMONS – Креативност и друштво знања". Трибина ће бити одржана у сали 235, Народне библиотеке Србије, улица Скерлићева бр. 1. Детаљније информације можете наћи у програму трибине. Број места је ограничен, стога вас молимо да се, закључно са 03. новембром, пријавите путем мејл адресе наведене у програму трибине. Добродошли!

(објављено 31.10.2014.)

Корекција Импакт фактора за 2013

Thomson Reuters је извршио и публиковао исправке и допуне у својој бази Journal Citation Reports (JCR) 28. октобра 2014. године (наслови часописа који су добили импакт фактор за 2013. годину у октобру 2014. године, а били су изостављени из Journal Citation Reports-а (JCR) објављеног у јулу 2014).

База ЕлеЧас је ажурирана са новим вредностима Импакт Фактора (ИФ) и позицијама часописа.

Вредност ИФ часописа који излазе у Србији није се променила.

(објављено 30.10.2014.)

КоБСОН тим на сајму књига

И ове године, КоБСОН тим ће бити на сајму књига. У суботу (01.новембра), на штанду Центра за промоцију науке моћи ћете да се упознате са свим услугама и сервисима које нудимо, као и да сазнате више о будућим плановима и активностима конзорцијума.
За све време сајма, извори доступни кроз КоБСОН биће на располагању свим посетиоцима Центра за промоцију науке. Уколико још нисте отворили лични налог за удаљени приступ ("приступ од куће"), учините то у суботу. Добродошли!

(објављено 29.10.2014.)

EBSCO eBooks

Омогућен је пробни период за приступ EBSCO колекцијама електронских књига: eBook Academic Collection (преко 132,000 књига) и eBook Business Collection (преко 12,000 књига), који ће трајати до 31.01.2015. године. Сервису је могуће приступати преко Академске мреже, као и преко Удаљеног приступа КоБСОН страници.

(објављено 27.10.2014.)

Тезе и дисертације - отворени приступ

Предавање "Тезе и дисертације у отвореном приступу: време је за акцију", намењено докторандима, истраживачима и библиотекарима, биће одржано у среду, 29.10.2014. године, у 11 часова, у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић". Предавање ће одржати Ирина Кучма, програмски менаџер у организацији EIFL (Electronic Information for Libraries). Детаљније информације о догађају можете прочитати на сајту Универзитетске библиотеке или фејсбук страници.

(објављено 27.10.2014.)

Успешно одржане Еlsevier радионице

Са великим задовољством вас обавештавамо да су најављене Еlsevier радионице успешно одржане у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу. За оне који нису били у могућности да присуствују, утиске преносимо путем слика са догађаја које су постављене на нашој фејсбук страници. Такође, путем следећег линка можете доћи до корисног Elsevier водича са саветима за припрему, објављивање и промовисање радова.

(објављено 24.10.2014.)

Недеља отвореног приступа

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", од 22.10. до 24.10.2014. године, трећи пут учествује у обележавању "Међународне недеље отвореног приступа". Сви догађаји у оквиру манифестације одржаће се на првом спрату у Свечаном холу. Програм манифестације можете погледати на веб сајту Универзитетске библиотеке.

(објављено 21.10.2014.)

Обавештење о одржавању симпозијума о вредновању науке

Симпозијум о вредновању науке ’’Методологија вредновања науке-регулатива и пракса’’, у организацији Академије медицинских наука Српског лекарског друства и Медицинског факултета Универзитета у Крагујевцу, одржаће се у среду, 22. октобра, с почетком у 9:30 часова, у просторијама СЛД, ул. Џорџа Вашингтона 19, у Београду.

До детаљнијих информација о програму симпозијума и електронске пријаве можете доћи кликом на линк. Учесници који немају лиценцу могу се пријавити мејлом на адресу bosama@bvcom.net. Котизација је 1000 динара.

(објављено 17.10.2014.)

Позив за учешће на Elsevier радионицама

У оквиру реализације КоБСОН програма и сталне едукације истраживача, у сарадњи са Централном библиотеком Универзитета у Новом Саду, Универзитетском библиотеком у Крагујевцу, Универзитетском библиотеком "Никола Тесла", Ниш организујемо ''Elsevier roadshow Serbia'' радионицу. Радионица је подељена у два дела - први, у трајању од сат времена, намењен је библиотекарима, други, у трајању од два сата, намењен је истраживачима.

Програм радионице

Датум и место одржавања:
21. октобар у Новом Саду (са почетком у 11h за библиотекаре, односно 12h за истраживаче) у Мултимедијалној сали III-15, Централне зграде Универзитета у Новом Саду, ул. Др Зорана Ђинђића бр. 1
22. октобар у Крагујевцу (са почетком у 11h за библиотекаре, односно 12h за истраживаче) Галерија Универзитетске библиотеке Улица слободе бб
23. октобар у Нишу (са почетком у 09h за библиотекаре, односно 10h за истраживаче), Велика сала Универзитета у Нишу, ул. Универзитетски трг бр. 2

Ваше присуство на радионици можете потврдити путем следећих форми:
Радионица у Новом Саду за библиотекаре
Радионица у Новом Саду за истраживаче

Радионица у Крагујевцу за библиотекаре
Радионица у Крагујевцу за истраживаче

Радионица у Нишу за библиотекаре
Радионица у Нишу за истраживаче

За детаљније информације можете нас контактирати путем mail-а.

(објављено 09.10.2014.)

Изазови коришћења електронских књига

Професор енглеске књижевности Универзитета у Сан Дијегу Петер Ц. Херман у свом чланку ’’Скривени трошкови е-књига у Универзитетским библиотекама’’ објашњава велику трансформацију са којом се библиотеке суочавају приликом куповине е-књига. Највећа промена налази се у губитку трајног власништва над купљеним књигама и ограничењима њиховог коришћења које намећу издавачи. Додатно, аутор у овом чланку испитује и успешност учења коришћењем само електронских извора.
Више о овој теми можете сазнати у самом чланку.

(објављено 02.10.2014.)

Ноћ истраживача 2014

Ноћ истраживача је једнодневна манифестација промоције науке намењена знатижељним умовима свих узраста која ће се ове године обележити 26. септембра. Обележава се сваке године последњег петка у септембру месецу у великом броју држава широм Европе, а у Србији ће се ове године одржати пети пут по реду.
Детаљније информације о локацијама и програму ове манифестације можете прочитати на страници Ноћ истраживача 2014.

(објављено 09.09.2014.)

Универзитет у Београду међу 400 најбољих на Шангајској листи за 2014. годину!

Објављена је Шангајска листа за 2014. годину на којој су рангиране академске институције из целог света. Универзитет у Београду се трећу годину за редом изборио за место на овој листи и задржао прошлогодишњу позицију међу 400 најбољих универзитета пошто је рангиран између 301. и 400. места. Универзитет у Београду се налази на листи 200 водећих из области физике и математике, пласирајући се између 151. и 200. места.
Сазнајте више на: The 2014 Academic Ranking of World Universities.

(објављено 22.08.2014.)

Предаторски часописи - опрез при публиковању радова

Постојање "предаторских" часописа је постало актуелна тема, како у научно истраживачкој заједници Србије, тако и у свету.
Тим поводом, у Министарству просвете и науке Републике Србије формирана је комисија која би на јесен требало да објави листу "предаторских часописа".
Подсећамо ауторе да при доношењу одлуке у ком часопису објавити рад провере његов статус у нашој бази EleČas, јер није редак случај да часописи на својим страницама публикују податак о IF иако га часопис заправо нема.
Такође препоручујемо да посетите и следеће стране:
1) Библиотекар и професор са Универзитета у Денверу (Колорадо) Џефри Бил, уз помоћ колега из целог света одржава листу сумњивих часописа и издавача у отвореном приступу. Билова листа потенцијалних, или заиста предаторских издавача публикована је на страници Scholarly Open Access.
2) На манифестацији одржаној поводом Недеље отвореног приступа, у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић", др Стела Филипи-Матутиновић је у свом излагању Ауторска права и отворена наука указала на постојање предаторских часописа, и дала корисне упуте како их препознати.

(објављено 19.08.2014.)

Могуће сметње приликом коришћења Emerald сервиса

Услед рада на унапређењу платформе, најављујемо могуће сметње приликом коришћења Emerald сервиса. Радови су најављени за суботу, 16.08.2014, а издавач се унапред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу. Регистрованим корисницима ће од сада корисничко име бити e-mail адреса коришћена приликом креирања налога.

(објављено 14.08.2014.)

Рад нашег колеге о истраживачкој заједници Србије

Библиометријска анализа радова истраживача из Србије у периоду 2006-2012 у часописима који се индексирају у Thomson Reuters SCI-EXPANDED бази података се може пронаћи у раду који је објављен у часопису Scientometrics: Independent publications from Serbia in the Science Citation Index Expanded: a bibliometric analysis (Драган Ивановић, Факултет техничких наука у Новом Саду).
Анализа укључује 14,293 радова са свим ауторима из Србије. Анализирана је дистрибуција ових радова по WoS категоријама, пo чaсописима, по нaучним институцијама са којих су аутори радова. Такође, анализирано је и који су истраживачи најпродуктивнији, као и који су то највише цитирани радови. Резултати анализа показују да је продуктивност истраживача из Србије значајна у поређењу са суседним земљама узимајући у обзир број истраживача у овим земљама, БДП и проценат БДП-а који се улаже у науку.

(објављено 08.08.2014.)

Могуће сметње у приступу сервису Wiley Online Library

Услед рада на унапређењу платформе, Wiley најављује могуће сметње у приступу сервису Wiley Online Library. Радови су најављени за суботу, 09.08.2014., а издавач се унапред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 07.08.2014.)

Објављене корекције импакт фактора за 2013.

Thomson Reuters (TR) је на својој страници објавио прве корекције импакт фактора. Постављена је листа часописа која ће се, до септембра, ажурирати на недељном нивоу. Након закључивања обраде података, и публиковања коначних листа на TR страници, у Journal Citation Reports-у (JCR), ми ћемо ажурирати податке у ЕлеЧас-у.

Подаци публиковани на овој страници могу се сматрати званичним JCR подацима.

(објављено 04.08.2014.)

Импакт фактори за наше часописе у 2013. години

Naslov 2009 2010 2011 2012 2013
Acta Veterinaria - Beograd 0.179 0.169 0.167 0.258 0.133
Applicable Analysis and Discrete Mathematics   0.645 0.754 0.887 0.708
Archives of Biological Sciences 0.238 0.356 0.360 0.791 0.607
Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly   0.580 0.610 0.533 0.659
Computer Science and Information Systems   0.324 0.625 0.549 0.575
Filomat   0.101 0.421 0.714 0.753
Genetika     0.440 0.372 0.492
Hemijska industrija 0.117 0.137 0.205 0.463 0.562
Int Journal of Electrochemical Science 2.175 2.808 3.729 Title Suppressions 1.956
Journal of Medical Biochemistry     0.610 1.084 0.721
Journal of Mining and Metallurgy: Sec B 0.548 1.294 1.317 1.435 1.135
Journal of the Serbian Chemical Society 0.820 0.725 0.879 0.912 0.889
MATCH-Comm Math Comp Chemistry 3.217 3.291 2.161 1.768 1.829
Nuclear Technology and Radiation Protection   0.706 1.159 1.000 Title Suppressions
Panoeconomicus   0.078 0.396 0.400 0.778
Psihologija 0.082 0.141 0.279 0.292 0.188
Publications de l Institut Mathematique-Beograd       0.195 0.152
Science of Sintering 0.486 0.403 0.274 0.278 0.444
Serbian Astronomical Journal         1.100
Srpski arhiv za celokupno lekarstvo   0.194 0.190 0.228 0.169
Thermal Science 0.407 0.706 0.779 0.838 0.962
Vojnosanitetski pregled   0.199 0.179 0.210 0.269

 

Више о Journal Citation Report-у и импакт фактору.

(објављено 30.07.2014.)

Ко колико публикује?

У часопису Research Trends објављен је чланак о томе колико се публикује у земљама у развоју: “The bibliometrics of the developing world”. Статистике указују на невероватне бројке: чак 40 посто објављених радова долази из неразвијених земаља, највише из Кине, а најпродуктивнији су истраживачи из области физичких наука.

(објављено 21.07.2014.)

Због радова на одржавању сервер сале онемогућен приступ КоБСОН садржајима

Због планираних радова на одржавању сервер сале, сутра, 12.07., од 16:00-18:00ч, сервери Народне библиотеке Србије неће функционисати. Самим тим, приступ КоБСОН порталу биће онемогућен.
Свим корисницима захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 11.07.2014.)

DoiSerbia PhD у Риги

Прошле недеље у Риги је одржана LIBER konferencija (43rd Annual Conference on ‘Research Libraries in the 2020 Information Landscape’) на којој смо представили наш сервис DoiSerbia PhD постер презентацијом: How we made e-thesis more visible?

Фотографије су доступне на нашим Facebook i Twitter страницама.

(објављено 07.07.2014.)

Због радова на мрежи онемогућен приступ КоБСОН садржајима

Због планираних радова на одржавању рачунарске мреже, сутра, 05.07., од 15:0-17:00ч, сервери Народне библиотеке Србије неће функционисати. Самим тим, приступ КоБСОН порталу биће онемогућен.
Свим корисницима захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 04.07.2014.)

Импакт фактори (за 2013. годину) ове године у јулу

Обавештавамо кориснике да ће подаци о импакт фактору и рангу часописа ове године бити објављени касније него обично. По досадашњој пракси, публиковани су у другој половини јуна. Ове године, најављује издавач (Thomson Reuters), биће у другој половини јула месеца.

(објављено 25.06.2014.)

Акција "КоБСОН skype" за библиотекаре

Ради унапређења сарадње између библиотекара, а у циљу пружања квалитетније услуге корисницима, покрећемо акцију "КоБСОН skype" за библиотекаре. Сваког последњег четвртка у месецу, тачно у подне, одржаваћемо конференције и састанке на различите теме. Прва, ванредна, одржаће се сутра, 19. јуна, у 12 часова. Тема састанка је "Како смо прошли у првом полугодишту, и шта даље...". Позивамо све заинтересоване колеге да нам се сутра придруже на Кобсон_sky (skype name).

(објављено 18.06.2014.)

Приступ Elsevier књигама

Приликом ажурирања статистичких података о коришћену сервиса жапажено је изузетно ниско
коришћење електронских књига доступних преко Елсевиер-а. Стога још једном подсећамо кориснике да преко овог портала могу приступити
колекцији од преко 2000 наслова е-књига.
Такође вас подсећамо да су књиге доступне и у ePub и Mobi формату што значајно олакшава њихово коришћење преко мобилних уређаја.<

(објављено 13.05.2014.)

Због нестанка струје онемогућен приступ КоБСОН садржајима

Због планираних радова на одржавању електричне мреже, сутра, 28.03., од 8:30-18:00h, сервери Рачунарског центра Универзитета у Београду (РЦУБ), неће функционисати. Самим тим, приступ КоБСОН порталу биће онемогућен.
Свим корисницима захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

 

(објављено 27.03.2014.)

Open Education Week 2014

Open Education Week манифестација обележава се од 10-15. марта у великом броју држава. Ове године Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" у Београду узеће учешће у обележавању Међународне Недеље слободног приступа образовању веома разноврсним програмом.
Детаљније информације о самој манифестацији, о слободном образовању, и о томе зашто је оно важно можете прочитати на страници Open Education Week 2014.

(објављено 07.03.2014.)

Ново у научним чланцима - како мотивисати читаоца

Аудио слајдови као додатак науцним радовима

Аудио слајдови представљају кратке видео поруке аутора уз радове достпне на ScienceDirect платформи. Оваква форма презентације даје могућност ауторима да својим речима, на врло директан начин, информишу колеге о свом истраживању. Ради се о потпуно новом приступу који користи савремену технологију како би корисници на лакши начин дошли до информација које су релевантне за њихово истраживање.

Креирање аудио слајда ни на један начин не утиче на сам процес рецензије и објављивања рада. Аутори добијају позивницу за креирање аудио слајда онда када је њихов рад већ прихваћен/објављен.

Како то изгледа у пракси погледајте у овом научном раду (аудио слајд је у десном делу екрана). Укључите звучнике.

(објављено 12.02.2014.)

Могуће сметње у приступу Science Direct и SCOPUS сервису

Услед рада на унапређењу платформе, Elsevier најављује могуће сметње у приступу SciVerse сервису (Science Direct, Scopus и др.). Радови су најављени за целу недељу, а издавач се уанпред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 05.02.2014.)

doiSerbiaPhD – додела DOI бројева докторским тезама

doiSerbiaPhD је национални портал докторских дисертација доступних у електронском формату. Свакој дисертацији је додељен DOI број чиме је повећана њихова видљивост. Овај портал садржи линкове ка пуном тексту дисертација које се налазе у универзитетским, институционалним и тематским репозиторијумима. Портал за сада окупља преко 500 теза, са тенденцијом сталног пораста и прикључивања нових.
Позивамо све наше докторе наука да своју тезу положе у дигитални репозиторијум библиотеке Универзитета на коме је теза одбрањена, или да се обрате свом библиотекару.

Упутство за депоновање докторских дисертација
Истовремено, све наше тезе аутоматски се преузимају и приказују на порталу европских дигиталних дисертација Dart Europe.

(објављено 28.01.2014.)

Нови формат е-књига

Услед све масовнијег коришћења електронских информација са мобилних уређаја, издавачи научних информација унапређују и прилагођвају своје платформе новим трендовима. У складу са набавком Elsevier архиве часописа и књига обавештавамо Вас да су њихови садржаји доступни за преузимање у ePub или Mobi формату, што омогућава њихово коришћење на свим "портабле" уређајима.
Уместо опције Download PDF потребно је кликнути на линк "More options" и изабрати један од понуђених формата за преузимање текста: ePub или Mobipocket.
Детаљније

(објављено 23.01.2014.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Обзиром да се прочула вест о награђивању првог корисника, ове године одлучили смо да наградимо и последњег корисника у старој години.
КоБСОН кишобранима ове године рекламираће нас корисник са Института за филозофију и друштвену теорију (последњи корисник у старој години) и кориснице са Географског и Електротехничког факултета у Београду које су се на нашу страницу пријавиле тачно у поноћ. Све честитке:)

(објављено 15.01.2014.)

Web of Science унапредио платформу

Током викенда Web of Science је унапредио своју платформу, која је сада знатно прегледнија и једноставнија за претрагу.
Издавач базе (Thomson Reuters) најављује могућност сметњи у приступу, у почетку, и захваљује на разумевању и стрпљењу.
Детаљније

(објављено 13.01.2014.)

 
У НОВОЈ ГОДИНИ ЖЕЛИМО ВАМ МНОГО СРЕЋЕ И УСПЕХА У РАДУ

 

(објављено 01.01.2014.)