Електронски часописи

Kobson

IP: 34.229.131.158, N/A

EBSCO

Брзо претраживање базе података на сервису EBSCO

Најбржи приступ сервису из академске институције. Уколико претражујете изван академске мреже сервис ће Вас препознати као "guest user", те Вам неће бити доступни пуни текстови. У том случају користите опцију удаљени приступ.

Research databasesОбједињена претрага свих доступних сервиса преко КоБСОН-а

Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

О сервису EBSCO Discovery

Коришћењем овог сервиса врши се обједињена претрага свих доступних сервиса преко КоБСОН-а.

Претрага се једноставно може вршити у оквиру форме за претрагу на почетној страници КоБСОН сајта, као и одабиром опције EBSCO Discovery Service на EBSCO платформи.

Основна претрага подразумева обједињену претрагу по кључним речима, наслову рада или аутору, док су у оквиру напредне претраге овог сервиса понуђене и друге опције које у великој мери могу олакшати процедуру претраге целокупне доступне научне литературе преко КоБСОН-а.

О сервису EBSCO

Агрегатори су произвођачи база података који реферишу часописе више издавача, чиме их чине доступним за обједињено претраживање. Њихова предност је и у томе што у себе укључују и часописе мањих издавача, који су једино на овај начин доступни.

Недостатак се огледа у томе што је за већину часописа пуни текст чланка доступан са временском задршком ("delay"). За неке наслове он износи свега 3 месеца, али има и наслова где је чак 24 месеца.

Преко EBSCO сервиса доступно је 10 база података које обухватају разне научне области:

Academic Search Premier
Ова мултидисциплинарна база обезбеђује пуне текстове за преко 4 6000 наслова часописа, укључујући око 3 900 рецензираних наслова. За преко 1 000 наслова, архива пуних текстова чланака доступна је за период од 1975 године. Такође, за 1 000 часописа омогућено је и претраживање цитиране литературе.
Business Source Premier
Business Source Premier је највише коришћена база из области бизниса, која обезбеђује пуне текстове чланака из преко 2 300 часописа, укључујући око 1 100 рецензираних наслова. Ова база података покрива пуне текстове радова са архивом од 1886 године, а претраживање цитиране литературе од 1998. Business Source Premier је супериорна у односу на конкурентске базе јер у пуном тексту покрива све дисциплине бизниса, укључујући маркетинг, менаџмент, MIS, POM, рачуноводство, финансије и економију. Ова база података ажурира се на дневном нивоу.
ERIC
ERIC ( Education Resource Information Center) – покрива област образовања, садржи преко 1,300,000 записа и линкове до преко 317,000 докумената у пуном тексту, са архивом од 1966 године.
Health Source - Consumer Edition
Ова база података је најбогатија колекција здравствених информација доступних у библиотекама широм света. Обухвата садржаје из разних области здравства, укључујући медицинске науке, науку о храни и исхрани, дечијој неги, спортској и општој медицини. Health Source: Consumer Edition обезбеђује приступ до 80 здравствених магазина, доступних у пуном тексту.
Health Source: Nursing/Academic Edition
Ова база података обезбеђује приступ до 550 научних часописа у пуном тексту, и обухвата различите области медицине. Health Source: Nursing/Academic Edition садржи и Lexi-PAL Drug Guide, који покрива 1,300 генерисаних листа лекова са преко 4 700 брендираних имена.
Library, Information Science & Technology Abstracts
Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA) индексира преко 500 базичних часописа, преко 50 приоритетних, и 125 одабраних часописа; затим књиге, извештаје о резултатима истраживања и протокола. Покрива област библиотекарства, класификације, каталогизације, библиометрију, on-line претраживање информација, управљање информацијама и др. Покривеност базе података протеже се уназад чак до средине ‘60-их.
MasterFILE Premier
Намењена искључиво јавним библиотекама, ова мултидисциплинарна база података омогућује приступ пуном тексту чланака из 1 700 општих публикација са архивом од 1975 године. Покривајући готово сваку област општег интереса, MasterFILE Premier такође садржи пуне текстове из 500 књига и преко 164 400 примарних извора докумената, као што је Image Collection са преко 502,000 фотографија, мапа и застава. Ова база података ажурира се на дневном нивоу.
MEDLINE
MEDLINE обезбеђује ауторитативне здравствене информације из области медицине, неге болесника, стоматологије, ветеринарске медицине, система здравствене заштите и многе друге. Креиран од стране National Library of Medicine, MEDLINE користи MeSH (Medical Subject Headings) хијерархијско индексирање, са одредницама и пододредницама које пружају невероватне могућности претраживања цитата из преко 4 800 биомедицинских часописа.
Regional Business News
Ова база података обезбеђује приступ свеобухватној литератури из области регионалног бизниса. Regional Business News покрива преко 80 регионалних публикација из област бизниса, покривајући сва градска и рурална подручја у Сједињеним Америчким државама.
GreenFILE
GreenFILE садржи информације о свим аспектима утицаја човека на животну околину. Њена колекција научних, владиних и наслова општег интереса, окупља садржаје на тему глобалног загревања, загађења, одрживе пољопривреде, обновљивих извора енергије, рециклажу и друго. База података обезбеђује приступ до преко 384 000 записа, као и пуни текст до 4 7000 записа који су у Open Access режиму.