Vesti - arhiva

2022

Poziv istraživačima za prijavu projekata

U okviru projekta NI4OS-Europe, koji finansira Evropska komisija kroz program Horizon 2020, formiran je katalog servisa u kom se može naći širok spektar repozitorijuma i generičkih i tematskih servisa namenjenih istraživačima.

NI4OS-Europe poziva istraživače iz akademskih i naučnoistraživačkih institucija u Evropskoj uniji i pridruženim zemljama, uključujući i Srbiju, da prijave istraživačke projekte u okviru kojih bi koristili i testirali neke od servisa iz kataloga NI4OS-Europe. Prednost će imati projekti u oblasti bioloških nauka, klimatologije, digitalizacije kulturne baštine i računarske fizike.

Rok za podnošenje prijava je 11. maj 2022, a rezultati će biti objavljeni tokom jula 2022. godine.

Korisni linkovi:

(objavljeno 05.05.2022.)

Vebinar: Oxford Journals

Pozivamo sve zainteresovane da se prijave na besplatan vebinar o korišćenju elektronskih časopisa u organizaciji izdavačke kuće Oxford University Press (OUP). Vebinar je zakazan za petak, 08. april 2022. godine u 12:00 časova po lokalnom vremenu.

Prijavljivanje se može izvršiti putem sledećeg linka.

(objavljeno 30.03.2022.)

Pristup KoBSON sajtu

Obaveštavamo korisnike da će sutra, 22. marta 2022. godine, od 17 od 20 časova doći do prekida na mreži Narodne biblioteke Srbije zbog radova na osavremenjavanju mrežne infrastrukture. U tom periodu će biti onemogućen pristup KoBSON sajtu.

Unapred se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju.

(objavljeno 21.03.2022.)

Za uredništva naučnih časopisa - serija vebinara o uređivanju Open Access časopisa

Sa velikim zadovoljstvom pozivamo zainteresovane da prisustvuju zanimljivoj i korisnoj seriji vebinara na temu publikovanja Open Access časopisa koje organizuje Međunarodni konzorcijum EIFL (Electronic Information for Libraries) u saradnji sa AJOL (African Journals Online), ASSAf (Academy of Science South Africa), DOAJ (Directory of Open Access Journals), LIBSENSE and UCT (University of Cape Town).

Tokom februara i marta zakazano je sedam vebinara koji će obrađivati razne teme namenjene urednicima i izdavačima OA časopisa, ali i bibliotekarima koji im pružaju podršku. Na vebinarima će biti pokrivene razne teme - od značajnosti referisanja u DOAJ repozitorijumu, do problema sa predatorskim izdavačima.

Registracija je obavezna, i u nastavku su navedeni nazivi svih vebinara, kao i datum, vreme i link ka stranici za registraciju (na kojoj se nalazi i detaljni opis predavanja):

  1. "DOAJ introduction and overview" održaće se u četvrtak, 10. februara 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  2. "Open access journals editorial processes and business models" održaće se u četvrtak, 17. februara 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  3. "Copyright and licensing in open access journals" održaće se u četvrtak, 24. februara 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  4. "Open access journals best practices" održaće se u četvrtak, 3. marta 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  5. "Journal indexing, other publishing platforms related issues with breakouts for OJS, AJOL and SciELO South Africa" održaće se u četvrtak, 10. marta 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  6. "Addressing predatory publishing issues" održaće se u četvrtak, 17. marta 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)
  7. "New ways to assess the quality of science and scientists and the role of African open access journals" održaće se u četvrtak, 24. marta 2022. godine, u 11 časova (link za registraciju)

(objavljeno 03.02.2022.)

Onemogućeno slanje i primanje imejlova

Obaveštavamo korisnike da je u toku zamena imejl sertifikata i trenutno nismo u mogućnosti da primamo imejlove i da na njih odgovaramo. Nakon ažuriranja odgovorićemo na sve primljene imejlove, a istovremeno molimo korisnike da nam ponovo pošalju svoje zahteve ukoliko do kraja nedelje ne dobiju odgovor, jer verovatno njihov zahtev nije ni primljen.

Unapred se zahvaljujemo na razumevanju i strpljenju.

(objavljeno 19.01.2022.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nas korisnica sa Akademije strukovnih studija Južna Srbija koja se na našu stranicu prijavila minut posle ponoći. Čestitamo :)

(objavljeno 04.01.2022.)