Вести - архива

Kobson

IP: 34.229.131.158, N/A

2016

CAS честитка

CAS честита празнике истраживачкој заједници Србије smile

(објављено 26.12.2016.)

Радионица намењена уредништвима научних часописа из Србије

За среду, 28. децембра 2016. године, заказана је трећа по реду радионица намењена уредништвима научних часописа из Србије. Радионица се реализује у оквиру EIFL пројекта "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia".

Тема радионице је „Open Journal System - Инсталација система за издаваштво и менаџмент научних часописа“ и о њој ће говорити Васо Манојловић из Института за технологију нуклеарних и других минералних сировина.

Open Journal System је софтвер отвореног приступа, који је развила непрофитна иницијатива истраживача Public Knowledge Project са седиштем у Канади с циљем да се понуди платформа за вођење и издаваштво научних часописа. Софтвер задовољава све високе међунардоне стандарде и користи га преко 10.000 часописа отвореног приступа. На овој радионици учесници ће се кроз практичан пример упознати са инсталацијом софтвера, као и са администраторским подешавањима. Поред тога биће приказани примери добре праксе и савети за побољшање изгледа сајта.

Радионица се одржава у Народној библиотеци Србије (електронска учионица 236), са почетком у 11 часова. Време предвиђено за предавање је два сата.

Позивамо све заинтересоване издаваче и уреднике научних часописа да се пријаве путем мејл адресе oacasopisi@nb.rs, слањем својих личних података (име и презиме, мејл адреса) и назива часописа испред кога се пријављују. Број места је ограничен.

(објављено 21.12.2016.)

Десети Фестивал науке у Београду

„Чиста десетка“ је овогодишњи слоган јубиларног 10. Фестивала науке који се одржава од 15. до 18. децембра 2016. године у Београду. У халама 3, 3а и 11 београдског сајма биће представљене 53 премијерне научне поставке. Програм је подељен у више целина (Хала 3 - Наука без престанка, Хала 3а - ЕПС Тесла зона, Хала 11 - Научно-фантастична бина, Хала 3, галерија - Експертинејџери), а доста садржаја намењено је и најмлађима (Хала 3, приземље испод галерије - Мала зона).

Детаљније информације можете пронаћи на званичној веб страници Фестивала, као и на Facebook-у, Twitter-у и Youtube каналу.

(објављено 12.12.2016.)

Бесплатно интернет издање „Увод у објављивање научних публикација“

Центар за промоцију науке (ЦПН) објавио је бесплатно интернет издање „Увод у објављивање научних публикација“ Андреаса Екснера с циљем да помогне младим истраживачима у процесу објављивања научних резултата.
Публикација се налази на адреси nauka.cpn.rs и у целости је у отвореном приступу. Намењена је пре свега докторандима и младим истраживачима и представља незаменљиви водич у свет научног издаваштва. Предност интернет издања у односу на штампано је и у потпуности интегрисан индекс појмова, чиме је навигација књигом лака и брза.
Оригинално издање објавио је један од највећих светских издвача - Springer Nature. У оквиру публикације дају се одговори на честа питања као што су: како се вреднује учинак истраживача? Како функционише „отворени приступ“? Колико кошта? Како функционишу највеће цитатне базе?

Рецензију превода на српски језик вршиле су Татјана Тимотијевић, начелник Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије и национални координатор КоБСОН конзорцијума, као и др Невена Буђевац, доцент на Учитељском факултету у Београду и помоћник уредника међународног часописа European Journal of Psychology of Education. Стручну редакцију превода урадила је Милица Шевкушић, председник Секције библиотекара и књижњичара Заједнице института Србије и национални координатор за отворени приступ.

„Увод у објављивање научних публикација“ је део едиције „Научна комуникација“, која за циљ има подршку ширењу научних идеја и резултата у Србији, а претходно издање у овој едицији била је „Научна комуникација“ Пјера Ласла.

Детаље везане за интернет издање публикације прочитајте на званичном вебсајту ЦПН-а.

(објављено 08.12.2016.)

Домаћи часописи прихваћени за реферисање у Scopus индексној бази

Два домаћа часописа, Serbian Јournal of Еlectrical Еngineering ISSN 1451-4869 и Theoretical and Applied Mechanics ISSN 1450-5584, прихваћена су и ускоро ће бити реферисани у Scopus индексној бази Elsevier издавача.

Уредништвима честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеним часописима.

(објављено 08.12.2016.)

Вебинар на тему праћења и евалуације утицаја часописа у отвореном приступу

У организацији ASSAf-а (Academy of Science of South Africa) је за петак, 25. новембар 2016. године (у два термина: 08h и 13h), заказан вебинар на тему “Monitoring and evaluating the usage/impact of your Open Access journal”. У оквиру вебинара говориће се о Open Journal System-у (OJS), а теме које ће бити обрађене су:
- општи алати (Ina Smith)
- специфични алати везани за платформу (Louise van Heerden)
- специфични алати везани за часопис (Nadine Wubbeling и Linda Fick)

На следећем линку се налазе детаљне информације о протеклим вебинарима (презентације и видео записи) као и предстојећим.

(објављено 24.11.2016.)

Радионица намењена уредништвима научних часописа из Србије

За уторак, 29. новембра 2016. године, заказана је друга по реду радионица намењена уредништвима научних часописа из Србије. Радионица се реализује у оквиру EIFL пројекта "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia".

Тема радионице је „Како унапредити вебсајтове домаћих часописа“ о којој ће говорити Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ; национални координатор за отворени приступ при EIFL-у. У оквиру ове теме биће обрађене следеће подтеме:

 • Метаподаци у складу са Dublin Core стандардом на сајтовима часописа (статични сајтови, Wordpress, Joomla)
 • XML мапа сајта и Webmaster Tools
 • Исправност линкова
 • Праћење посећености сајта (Google Analytics)
 • Шта је responsive design?

Радионица се одржава у Народној библиотеци Србије (електронска учионица 236), са почетком у 11 часова. Време предвиђено за предавање је два сата.

Позивамо све заинтересоване издаваче и уреднике научних часописа да се пријаве путем мејл адресе oacasopisi@nb.rs, слањем својих личних података (име и презиме, мејл адреса) и назива часописа испред кога се пријављују. Број места је ограничен.

(објављено 22.11.2016.)

Корекције Импакт фактора за 2015.

Thomson Reuters је извршио и публиковао исправке и допуне у својој бази Journal Citation Reports (JCR) у новембру 2016. године (наслови часописа који су добили импакт фактор за 2015. годину у новембру 2016. године, а били су изостављени из JCR-а објављеног у јуну 2016).

База ЕлеЧас је ажурирана са новим вредностима Импакт Фактора (ИФ) и позицијама часописа.

(објављено 21.11.2016.)

Обезбеђен пробни период за CAB Abstracts базу

Обавештавамо кориснике да је CAB Abstracts (записи од 1973. до данас) преко EBSCOhost-а на бесплатном пробном периоду почевши од четвртка, 17. новембра до 31. децембра 2016. године.

CAB Abstracts у издању CABI Publishing, садржи врло значајну литературу у квалитетним сажецима и пуном тексту о истраживањима и достигнућима примењених наука, укључујући и пољопривреду, шумарство, људску исхрану, ветерину и заштиту животне средине. Покривеност литературе у пуном тексту датира од 1973. године до данас.

Садржај укључује:

 • преко 9,1 милиона записа од 1973. године до данас
 • преко 232,000 чланака у пуном тексту, извештаја и зборника радова
 • издања из преко 116 земаља на преко 50 језика
 • индексирање за више од 10,000 академских часописа, књига, зборника радова и извештаја посебно одабраних и прегледаних од стране стручњака у свим наведеним областима

CAB Abstracts биће доступан на EBSCO претраживачкој платформи, као и кроз EBSCO Discovery Service.

Више информација о овој стручној бази података, можете наћи на EBSCOhost веб страници.

(објављено 15.11.2016.)

Радионица намењена уредништвима научних часописа из Србије

За понедељак, 07. новембра, 2016. године, заказана је радионица намењена уредништвима научних часописа из Србије. Радионица се реализује у оквиру EIFL пројекта "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia".

Биће обрађене следеће теме:

 • Елементи електронског часописа, Александра Кужет (Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије)
 • Највећи проблеми домаћих часописа идентификовани на основу анкете; значај редакцијске документације, Милица Шевкушић (Институт техничких наука САНУ)
  Метаподаци у електронским часописима, Милица Шевкушић (Институт техничких наука САНУ)
 • Библиометријски подаци, Милица Шевкушић (Институт техничких наука САНУ)
 • Индексирање часописа у различитим базама података, Катарина Перић (Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије)

Радионица се одржава у Народној библиотеци Србије (електронска учионица 236), са почетком у 11 часова. Време предвиђено за предавања је два сата.

Позивамо све заинтересоване издаваче и уреднике научних часописа да се пријаве путем мејл адресе oacasopisi@nb.rs, слањем својих личних података (име и презиме, мејл адреса) и назива часописа испред кога се пријављују. Број места је ограничен.

(објављено 03.11.2016.)

КоБСОН тим на Сајму књига

И ове године, КоБСОН тим ће се представљати на Сајму књига. У суботу, 29. октобра, на штанду Центра за промоцију науке (Хала 2а) имаћете прилике да се упознате са свим услугама и сервисима које нудимо, али и да се упознате и дискутујете са нашим члановима. Презентација почиње у 19 часова, али вас позивамо да нам се на штанду придружите и раније, већ у 18 часова, за када је заказана промоција једног новог издања Центра за промоцију науке. Реч је о представљању књиге ”Увод у објављивање научних публикација” аутора Андреаса Екснера, која је објавељена и у штампаном и у електронском издању, у режиму отвореног приступа. На представљању књиге говоре: академик Зоран Поповић, проф. др Владимир Поповић, Милица Шевкушић, Татјана Тимотијевић и Иван Умељић.
Добро нам дошли!

(објављено 28.10.2016.)

Пет НЕ научног издаваштва

У сарадњи неколико институција из Кине (CAST (The Chinese Association for Science and Technology), Министарство просвете Кине, Министарство науке и технологије Кине итд.) објављена је политика „Пет НЕ научног издаваштва“ што представља суштину сваког озбиљног научно-истраживачког рада и уколико их се аутори придржавају неће имати проблема са етичким кодексом који научни часописи прописују. У оквиру ових „пет НЕ“ налаже се да аутори не треба да ангажују трећу особу која ће рад писати у њихово име, која ће рад послати уредништву у ауторово име, која ће мењати на било који начин садржај рада и сл.
Линк ка целој објави може се пронаћи на следећој страни, као и линк ка пдф-у политике.

(објављено 21.10.2016.)

Open Access Week 2016

Тема девете по реду међународне недеље отвореног приступа (Open Access Week) која ће трајати од 24.10. до 30.10.2016. године је "Open in action". Организатор ове манифестације SPARC (The Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) најављује да је овогодишња Недеља отвореног приступа посвећена конкретним акцијама ка отвореном приступу и да треба позвати све да учествују.
Направљен је портал где се може указати које конкретне кораке сте спремни да предузмете као чин подршке овогодишњој манифиестацији.
Више информација налази се на званичном сајту манифестације www.openaccessweek.org, док на порталу OpenAIRE можете пронаћи листу оранизованих вебинара заказаних за целу недељу.

(објављено 20.10.2016.)

Thomson Reuters предавање намењено уредништвима научних часописа

У Народној библиотеци Србије је за среду, 19. октобра, 2016. године, с почетком у 13 часова, заказана радионица на тему „Thomson Reuters solutions for supporting the journal selection process and best research publication practices for research performance evaluation in Serbia“ коју организује Одељење за научне информације у сарадњи са представницима издавачке куће Thomson Reuters. Радионица је намењена уредништвима научних часописа. Предавач, др Evangelia Lipitakis, говориће о важности процеса одабира научнх часописа и истовремено ће указати на најбоље праксе у самом процесу евалуације.

Након излагања представника Thomson Reuters-а, предавање ће одржати и др Енес Сукић, о процесу пријаве/аплицирања часописа у DOAJ базу и на шта треба обратити пажњу. Додатно ће бити речи и о најбољим решењима за регистрацију DOI бројева.

Заинтересовани се могу пријавити путем мејл адресе, слањем својих личних података (име и презиме, мејл адреса) и назива часописа испред кога се пријављују.

(објављено 13.10.2016.)

Scopus радионица за уредништва научних часописа

У Народној библиотеци Србије је 04. октобра 2016. године Oдељење за научне информације у сарадњи са представницима издавачке куће Elsevier одржало успешну радионицу намењену уредништвима научних часописа под називом - „To See and To Be Seen“ – Scopus Workshop for Journal Editors. 

Предавање је одржао Peter Porosz (Solution Manager Elsevier), а обрађене су теме у вези Scopus сервиса као што су:
• The Elsevier Research Intelligence - Вредновање
• Увод
• Одабир садржаја: принципи и пракса
• Специфичности садржаја за Србију и централну и Источну Европу


Презентација са предавања је постављена нашој страници у одељку Предавања, а слике на нашој фејсбук страници.

(објављено 04.10.2016.)

Истражи, прикажи, знање потражи

Ноћ истраживача 2016.

Последњег петка у месецу септембру, 30. 09. 2016. године, у више од 250 европских градова одржава се међународна научнопопуларна манифестација „Ноћ истраживача“. Ноћ истраживача се у свету одржава 11 пут по реду, док се у Србији ова манифестација одржава већ седам година. Под слоганом „Истражи, прикажи, знање потражи“ у Србији је Ноћ истраживача организована у 12 градова.
Циљ манифестације јесте да се пре свега младима приближи посао истраживача и укаже на значајност науке за друштво. Овом приликом за посетиоце је организован велики број експеримената, посета истраживачким лабораторијама, научно-популаризованих предавања, али и активности за децу, разне игре и такмичења са истраживачима.
Ноћ истраживача финансирана је из програма „HORIZON 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру потпрограма Марија Склодовска Кири.

Локације и програм манифестације погледајте на званичној веб страници nocistrazivaca.rs.

(објављено 23.09.2016.)

Деликатесни понедељак - Ноћ истраживача

Седма по реду Ноћ истраживача у Србији нам се приближава, и њој у сусрет данас у 19 часова организује се дешавање у КЦ граду под називом "Деликатесни понедељак". Сви заинтересовани имаће прилику да сазнају више о пројекту „ReFocuS“ Ноћи истраживача који ће последњег петка у септембру (30.9.) од 17 до 22 часа у Београд донети могућност за упознавање научника и њихових истраживања, али могућност да сви заинтересовани кроз разне радионице, експерименте и такмичења добију доказ колико је наука важна.

Више о данашњем дешавању.

(објављено 19.09.2016.)

Peer Review Week - Недеља процеса рецензије

Недеља процеса рецензије представља глобални догађај чија је суштина истицање улоге поступка рецензије у очувању квалитета научног издаваштва. Ове године, од 19. до 25. септембра, се одржава друга по реду Недеља процеса резенције.
Тема овогодишњег догађаја јесте Признање за преглед (енг. Recognition for Review), односно на које начине треба препознати и признати допринос оних који врше рецензију. Планирана дешавања су, поред радионица и састанака, и разни вебинари који ће се бавити разним темама везаних за поступак рецензије.

На сајту peerreviewweek.wordpress.com можете пронаћи детаљне информације о теми, датуму и времену одржавања вебинара.

(објављено 15.09.2016.)

Обука докторанада: обликовање докторске дисертације

Обука докторанада „Обликовање докторске дисертације“ поново се организује у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“. Први наредни термин је 22. септембар, са почеком у 18 часова, а о одржавању обуке током осталих месеци заинтересовани ће моћи да се информишу на сајту Универзитетске библиотеке, као и у одељку Едукације корисника на КоБСОН сајту.
Пријављивање је обавезно и врши се путем онлајн формулара.
Детаље о месту и времену одржавања видети у програму.

(објављено 12.09.2016.)

Иновативне идеје у три минута

У КЦ Граду се 25. септембра одржава такмичење у представљању иновативних идеја под именом “Falling Walls Lab”. Организује га Фондација “Falling Walls” у сарадњи са Немачком службом за академску размену (DAAD) и фондацијом Конард Аденауер.
Такмичење је замишљено тако да сви који учествују, од истраживача до предузетника, у оквиру три минута представе своју идеју жирију. С једне стране обликовати неку тему у тзв. “elevator pitch” представља изазов, али са друге стране и могућност да се нагласи сама суштина.
Финале се одржава 8. новембра у Берлину, а победник такмичења у КЦ Граду ће имати прилику да отпутује не само на финале такмичења, већ ће добити и улазницу за конференцију Falling Walls, која се одржава 9. новембра. На овој конференицији присутни ће имати прилику да слушају угледне научнике из разних дисциплина како представљају резултате својих истраживања и покушавају да одговоре на питање “Који зидови следећи падају?


Више информација о Falling Walls конференцији прочитајте на следећем линку.
Више информација о такмичењу прочитајте на следећем линку.
Регистрацију за такмичење можете пронаћи на следећем линку (рок за пријаву је 11. септембар).

(објављено 07.09.2016.)

Пројекат "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia"

Досадашње активности и достигнућа

На блогу међународног конзорцијума EIFL објављен је текст о "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia" - пројекту који је финансиран од стране овог међународног конзорцијума, а који у Србији реализује КоБСОН. Милица Шевкушић, библиотекар Института техничких наука САНУ, као вођа пројектa говори о подршци научним часописима из Србије и каква су досадашња искуства. Једна од првих активности која је спроведена на пројекту јесте анкета која је послата свим научним часописима у Србији (што је више од 500). Анкету је попунило 250, што је око половине активних часописа и ова цифра представља велики успех.
Више о активностима и досадашњим достигнућима прочитајте на EIFL блогу.

(објављено 29.08.2016.)

Нов часопис у отвореном приступу издавача RSC

Препоручујемо нов часопис у отвореном приступу - Materials Chemistry Frontiers (ISSN: 2052-1537) је часопис издавача Royal Society of Chemistry (RSC) и од јула ове године објављују радове у OnlineFrist режиму, док се прва свеска очекује следеће године. Објављене свеске прве две године (2017. и 2018. године) ће бити у отвореном приступу што обезбеђује максималну видљивост ауторских радова, и додатно пријава радова ће у овом периоду бити бесплатна.

На веб страници часописа можете пронаћи детаљне информације о часопису, као и радове у отвореном приступу.

(објављено 26.08.2016.)

Шангајска листа за 2016. годину

Универзитет у Београду се ове године нашао међу 300 најбољих светских универзитета на престижној Шангајској листи. Ова листа нема формални карактер, али представља ствар престижа у вези са научно-истраживачким радом и утицајем на науку појединачних универзитета на светском нивоу. Сазнајте више на: The 2016 Academic Ranking of World Universities.

(објављено 15.08.2016.)

Објављивање у научним часописима

По некима, најтежи део није истраживање и писање рада већ оно што следи након тога, односно објава рада у престижном научном часопису. У раду намењеном за студенте докторских студија и младе истраживаче (7 steps to publishing in a scientific journal), аутор наводи уобичајне замке и нуди решења како припремити што утицајнији рад. Постоје одређени кораци који се морају проћи пре слања рада у циљу добијања позитивног одговора уредника.
Додатне савете везане за писање и објаву радова можете пронаћи на Elsevier-овој страници.

(објављено 02.08.2016.)

Истраживачи у дигиталном окружењу

Један важан аспект академске каријере је бити присутан и на мрежи. Друштвене мреже заузимају све већу улогу у различитим областима рада, па тако све већи значај добијају и у области научно-истраживачког рада. У академском свету углед истраживача је повезан са његовим публикацијама и постоји потреба за јединственом идентификацијом аутора, односно да се публиковани радови групишу на једном месту и припишу једном аутору.
Сервис ORCiD има важну улогу у задовољавању ове потребе научно-истраживачке заједнице. Чак и ако се промени име или се рад објави у часописима са различитим конвенцијама именовања, можете искористити ORCiD и повезати све радове на мрежи. Истраживачи имају могућност да креирају и уређују своје профиле у оквиру сервиса, и ови профили обухватају личне податке, афилијације, списак публикација, област истраживања, кључне речи итд. Омогућена је размена података са Scopus-ом и RecearcherID-ом.
Више о овој теми прочитајте на следећем линку, док презентацију о Јединственој идентификацији аутора погледајте овде.

У издавачкој кући Emerald, у вези са овом темом, а као подршку истраживачима креирали су кратко упутство за ефективно коришћење друштвених мрежа, у оквиру ког су дати упути који могу помоћи у вези коришћењем доступних платформи друштвених мрежа на најбољи начин. Континуираним коришћењем друштвених мрежа истраживачи могу повећати фактор утицаја истраживачког рада у оквиру области истраживања (више о томе).

(објављено 25.07.2016.)

Проширен садржај у EBSCO Discovery Service-у

EBSCO Discovery Service (EDS) је допуњен са три новa садржаја: Economena Document Library, NASA Technical Reports i Techniques de l'Ingénieur.

Economena Document Library омогућава претрагу и анализу инвестиција из региона Средњег истока и Северне Африке, при чему пружа алате и услугу подршке истраживачким професионалацима у региону, али и широм света. EDS корисници могу претраживати мета податке докумената. NASA Technical Reports је вредан ресурс за истраживаче који омогућава приступ актуелној и архивској стручној литератури и резултатима NASA -е. Публикације у отвореном приступу доступне у оквиру ове базе претраживе су посредством EDS -а. Techniques de l'Ingénieur је база података на француском језику за инжењере и техничаре, а такође може бити од помоћи истраживачима који траже концизне и ажуриране информације о сличним научним, техничким и индустријским темама. EDS корисници могу претраживати мета податке докумената.

(објављено 20.07.2016.)

Измене на КоБСОН порталу у складу са новим Правилником о вредновању

Обавештавамо кориснике да су према инструкцијама Министарства науке, а на основу Правилника о поступку и начину вредновања, и квантитативном исказивању научноистраживачких резултата истраживача, "Сл. гласник РС", бр. 24/2016, извршене потребне измене и допуне на КоБСОН страници.

Измене које су извршене у бази ЕлеЧас односе се на нов начин категоризације научних часописа у односу на вредност ИФ и ранг у Journal Citation Reports (JCR) бази.

С обзиром да је новим Правилником предвиђена и категоризација часописа на основу реферисања у оквиру сервиса SJR - SCImago Journal & Country Rank, на КоБСОН порталу оформљена је нова страница, у оквиру одељка Можда вам затреба - Вредновање - SJR - SCImago, на којој се налазе значајне информације у вези SJR - SCImago сервиса, табела часописа из Србије реферисаних у SJR - SCImago, као и комплетне листе часописа реферисаних у овој бази од 1999. године. 

(објављено 11.07.2016.)

Како идентификовати најутицајније часописе?

Анализирајући цитиране референце Journal Citaton Report (JCR) мери утицај истраживања и часописа у оквиру одређене области. Ово је веома значајан алат за анализу утицајности часописа, и треба га искористити на најбољи начин. У оквиру видео материјала Journal Citaton Reports: Impact Factor дати су неки корисни савети везани за поређење часописа из одређених области по њиховим импакт факторима (IF).

Thomson Reuters организује Вебинар на тему "Measuring Journal Impact" који је заказан за сутра, 06. јула у два термина:

09:00 часова (8:00 ам БСТ)

18:00 часова (12:00 пм ЕДТ)

Линкови за регистрацију се налазе на страници Thomson Reuters-а.

(објављено 05.07.2016.)

Дан науке

Дан науке у Србији обележава се 10. јула у вези са рођењем славног проналазача Николе Тесле. Већ шесту годину за редом Центар за промоцију науке (ЦПН) припрема разноврстан научно-популарни програм широм Србије. Програм обухвата радионице, изложбе, уличне експерименте, научну потрагу за благом и бројне друге садржаје. У организацији београдске Ноћи истраживача, од 06. до 09. јула у Научном камиону, као увод у Дан науке, одржава се манифестација Истражи, покажи, лето потражи.

Детаљније информације на ЦПН порталу.

(објављено 04.07.2016.)

Oбавештење o RSC сервису

Обавештавамо кориснике да ће, услед рада на редовном одржавању платформе, коришћење Royal Society of Chemistry (RSC) садржаја бити отежано 02.07.2016. године.
Унапред се захваљујемо корисницима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 01.07.2016.)

Бесплатни садржаји издавачке куће Royal Society of Chemistry (RSC)

Поред ресурса који се налазе у претплати, Royal Society of Chemistry (RSC) развија и омогућава коришћење бесплатних садржаја и алата из области хемије. Доступни су одређени нови часописи у ограниченом временском интервалу: Environmental Science: Water Research & Technology 2015 – 2016, Molecular Systems Design & Engineering 2016 – 2017, Nanoscale Horizons 2016 – 2017, Reaction Chemistry & Engineering 2016 – 2017, Materials Chemistry Frontiers   (још увек није публикован први број, али је отворен за пријаву радова) 2017 – 2018.

Learn Chemistry је секција где се могу пронаћи садржаји из области хемије у слободном приступу за све нивое едукације – од основног образовања до универзитетског, за професоре и студенте, укључујући интерактиван периодни систем, експерименте, водиче како читати и објављивати научне радове и много других корисних информација.

Један од значајнијих бесплатних алата је ChemSpider - портал за претрагу хемијских структура. Тренутно је омогућена брза претрага преко 50 милиона хемијских структура, у оквиру више од 500 извора података. Доступне су две врсте претраге: текстуална претрага - по имену хемијске структуре (стандардно име, синоним, стручни назив, идентификатор у бази) и претрага по хемијској структури (креирање упита заснованих на структури, цртање структуре у оквиру предвиђеног поља, коришћење структурног фајла из рачунара). Претрага је интерактивна и омогућава сужавање по утврђеним значајним критеријумима. Такође, могу се пронаћи и друге значајне информације из ове области. Овај ресурс је отворен за приступ и коришћење, а значајно је да постоји и развијена мобилна апликација.

(објављено 23.06.2016.)

Објављене корекције импакт фактора за 2015.

Thomson Reuters (TR) је на својој страници објавио корекције импакт фактора. Постављена је листа часописа која ће се, до септембра, ажурирати на недељном нивоу. Након закључивања обраде података, и публиковања коначних листа на TR страници, у Journal Citation Reports-u (JCR), ми ћемо ажурирати податке у ЕлеЧас-у.

Подаци публиковани на овој страници могу се сматрати званичним JCR подацима.

(објављено 22.06.2016.)

Ново у DOAJ-у

DOAJ (Directory of Open Access Journals) је проширио свој сервис индексирањем више од 180 000 чланака из PLoS (Public Library of Science) базе и наставиће са "харвестовањем" (аутоматизовано преузимање садржаја из других репозиторијума) нових чланака.
PLoS представља најзначајнију и најуспешнију мрежу за обједињавање часописа у ОА режиму. Од свог оснивања 2001. организација је врло брзо, већ 2003. године прешла у воде издаваштва и од тада пропагира издаваштво у отвореном приступу. PLoS користи Creative Commons Attribution (CC BY) лиценце на радовима које објављује и свако може бесплатно користити ауторски рад, уз обавезу да коректно цитира оригиналног аутора.

Детаље прочитајте на следећем линку.

(објављено 21.06.2016.)

Вики-маратон посвећен домаћим научним часописима

У уторак, 28. јуна, од 10-14h, у сарадњи са Универзитетском библиотеком “Светозар Марковић“ организује се Википедијин уређивачки маратон посвећен домаћим научним часописима. Идеја је да представници часописа сами припреме текстове (пре свега на српском, а ако желе, и на другим језицима) о својим часописима и да их током радионице уз помоћ библиотекара који учествују у пројекту Вики-библиотекар поставе на Википедију.

Пројекат Вики-библиотекар реализује Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ у Београду у сарадњи са Математичким факултетом Универзитета у Београду, Викимедијом Србије и Институтом техничких наука САНУ.

Услед ограниченог броја места (15 полазника) молимо редакције које желе да се укључе у ову акцију да обавезно пошаљу своју пријаву на адресу oacasopisi@nb.rs.

Уколико буде интересовања, Вики-маратон ћемо организовати и у додатном термину.

Детаљи места одржавања: Едукациони центар, други спрат, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Булевар краља Александра 71, контакт особа из Универзитетске библиотеке Александра Поповић (емаил: popovic@unilib.rs), начелник Сектора за научне информације и развој.

(објављено 15.06.2016.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2015. годину

Данас је Thomson Reuters у бази Journal Citation Reports (JCR) објавио податке о импакт фактору (ИФ) часописа за 2015. годину. Подаци су преузети и објављени на нашем сајту. Након првобитног учитавања података могу се очекивати извесне корекције.

На сајту издавача публикована је и листа часописа за које ове године није израчунат ИФ. Разлог томе су неправилности у цитираности. Детаљно објашњење налази се на страници издавача Thomson Reuters -> Title Suppressions.

Часописи које је Thomson Reuters престао да реферише у WoS- у у претходних 12 месеци:
Arts & Humanities Citation Index (AHCI)
Science Citation Index Expanded (SCIe)
Social Sciences Citation Index (SSCI)

Неки часописи су задржали импакт фактор, али су променили наслов:
Листа часописа

или је промењен ISSN:
Листа часописа

(објављено 14.06.2016.)

Импакт фактори за наше часописе у 2015. години

Naslov 2011 2012 2013 2014 2015
Acta Veterinaria - Beograd 0.167 0.258 0.133 0.375 0.741
Applicable Analysis and Discrete Mathematics 0.754 0.887 0.708 0.860 0.787
Archives of Biological Sciences 0.360 0.791 0.607 0.718 0.367
Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly 0.610 0.533 0.659 0.892 0.617
Computer Science and Information Systems 0.625 0.549 0.575 0.477 0.623
Filomat 0.421 0.714 0.753 0.638 0.603
Genetika 0.440 0.372 0.492 0.347 0.308
Hemijska industrija 0.205 0.463 0.562 0.364 0.437
Int Journal of Electrochemical Science 3.729 Title Suppressions 1.956 1.500 1.692
Journal of Medical Biochemistry 0.610 1.084 0.721 1.045 0.742
Journal of Mining and Metallurgy: Sec B 1.317 1.435 1.135 0.832 1.239
Journal of the Serbian Chemical Society 0.879 0.912 0.889 0.871 0.970
MATCH-Comm Math Comp Chemistry 2.161 1.768 1.829 1.466 3.858
Nuclear Technology and Radiation Protection 1.159 1.000 Title Suppressions 0.560 0.372
Panoeconomicus 0.396 0.400 0.778 0.770 0.412
Processing and Application of Ceramics         0.944
Psihologija 0.279 0.292 0.188 0.232 0.474
Publications de l Institut Mathematique-Beograd   0.195 0.152 0.270 Dropped
Science of Sintering 0.274 0.278 0.444 0.575 0.781
Serbian Astronomical Journal     1.100 0.704 0.429
Srpski arhiv za celokupno lekarstvo 0.190 0.228 0.169 0.233 0.277
Thermal Science 0.779 0.838 0.962 1.222 0.939
Vojnosanitetski pregled 0.179 0.210 0.269 0.292 0.355

 

Више о Journal Citation Report-у и импакт фактору.

(објављено 14.06.2016.)

Поново успостављен приступ ACS (American Chemical Society) садржајима

Обавештавамо кориснике да је приступ ACS садржајима поново успостављен и нормализован. Захваљујемо се свима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 13.06.2016.)

Oбавештење o Emerald сервису

Обавештавамо кориснике да ће, услед рада на редовном одржавању платформе, коришћење Emerald садржаја бити отежано 07.06.2016. године.
Унапред се захваљујемо корисницима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 06.06.2016.)

European Open Science Cloud (EOSC)

Европска комисија има намеру да креира нови European Open Science Cloud (EOSC) који ће представљати виртуелни простор за смештање, дељење и поновно коришћење података од стране 1.7 милиона истраживача и 70 милиона професионалаца из области науке и технологије, а све у циљу пружања подстицаја Open Science (OS) у Европи. Овај сервис ће бити заснован на  European Data Infrastructure, широко-пропусној мрежи, великим складиштима података и рачунарима изузетних капацитета - неопходних за ефикасни приступ и обраду велике количине података који ће се налазити у "cloud-u".
Дигитализација науке има утицаја на цео истраживачки циклус. Данашње процедуре истраживања и процес објављивања су фундаментално промењени. Путем отвореног приступа публикацијама и резултатима истраживања транспарентност истих се повећава, као и процедура за осигурање и процену квалитета, што може имати глобално позитивне ефекте.

(објављено 06.06.2016.)

Центар за промоцију науке: Нови конкурс за насловну страну

Група за издаваштво Центра за промоцију науке расписује конкурс за визуелно решење предње и задње корице, клапне и рикне књиге "Увод у публиковање научних радова".

Рок за слање радова је уторак 07. 06. 2016. godine до 16 часова.

Један аутор може послати више решења. О избору победничког решења одлучује жири састављен од еминентних научника, графичких дизајнера и представника Групе за издаваштво Центра за промоцију науке. Победничко решење биће награђено са 15.000 динара.

Детаљније информације на сајту Центра за промоцију науке.

 

(објављено 31.05.2016.)

EBSCO е-књиге

Обавештавамо кориснике да је EBSCO у оквиру колекције eBook Academic Subscription Collection додао преко 5 хиљада нових наслова електронских књига.

Подсећамо да је претрагу колекције могуће изршити на неколико начина: основна претрага преко поља за претрагу, напредна претрага на основу имена аутора, наслова, језика и слично, и на основу категорије, односно предмета. Такође претрагу је могуће извршити преко сервиса ЕлеКњиге на КоБСОН порталу.

(објављено 19.05.2016.)

Најцитираније публикације према Google Scholar-у

Професор Елиот Грин (LSE - London School of Economics and Political Science), издвојио је најцитираније публикације у области друштвених наука, формирајући при томе листу од 25 књига као и 10 чланака из научних часописа. Листе садрже само оне публикације које имају више од 20 хиљада цитата. Аутор каже да је "дошло до повећања фокуса на цитатима као мерила академске продуктивности у последњих неколико година, делимично због лакоће приступа подацима из Google Scholar-а, који је покренут 2004. године."
Цео чланак и листе најцитиранијих публикација можете прочитати на блогу LSE.

(објављено 19.05.2016.)

Савети уредника за објављивање радова у научним часописима

Уредник часописа Technological Forecasting & Social Change издавача Springer, Фред Филипс, нуди корисне савете који се односе на садржај радова, бирање часописа, стил писања итд., а све проистиче из личног искуства које је стекао у свом дугогодишњем раду.
Publishing In An International Scholarly Journal: Tips From An Editor је назив чланка, и ови савети могу увелико помоћи истраживачима чији матерњи језик није енглески.

(објављено 17.05.2016.)

Вебинар о ауторским профилима у оквиру Scopus сервиса

Scopus организује вебинар на тему ауторских профила - How Author Profiles work and how they can help showcase your research. Вебинар ће покрити значајне теме везане за креирање ауторских профила, релевантне како за истраживаче (кориснике Scopus базе), тако и за библиотекаре.
Регистрацију можете извршити путем следећег линка, а вебинар је заказан за 19. мај 2016. године с почетком у 18 часова.

(објављено 10.05.2016.)

Мај месец математике – Лица математике

Мај месец математике (М3), пета по реду национална научнопопуларна манифестација посвећена математици у организацији Центра за промоцију науке (ЦПН) и Математичког института САНУ, трајаће од 12. до 31. маја 2016. године. Овогодишња тема је Лица математике. ЦПН је путем конкурса намењеног свим наставницима и професорима широм Србије изабрао десет Лица математике која имају добру праксу у својој настави и која ће јавности представити интересантне математичке методе кроз неформално образовање. Лица математике ће током манифестације деци, студентима, наставницима и осталим заинтересованим посетиоцима приказати добре примере из своје праксе и занимљиве математичке идеје. Уз ходајућа лица математике током маја ће бити популаризована и Лица математике путем графита са лицима познатих математичара на зидовима настајуће мреже Научних клубова, који се отварају широм Србије. Отварање је 12. маја у 10.45 на Студентском тргу.

Програм можете видети на сајту манифестације м3.цпн.рс.

(објављено 09.05.2016.)

Рад нашег колеге о сарадњи истраживача република бивше Југославије

Библиометријска анализа радова и сарадње између истраживача република бивше Југославије у периоду 1970-2014 се може пронаћи у раду који је објављен у часопису Scientometrics: Analysis of scientific productivity and cooperation in the republics of former Yugoslavia before, during and after the Yugoslav wars (Драган Ивановић, Факултет техничких наука у Новом Саду).

Анализа укључује 223.135 научних радова индексираних у бази Web of Science (WoS) издавача Thomson Reuters. Анализирани су продуктивност и степен сарадње између истраживача бивших Југословенских република у четири различита периода: пре Југословенског рата (1970-1990), у декади у време рата (1991-1999), у првој декади након рата (2000-2009), и у последњих пет година анализираних података (2010-2014).

Истраживање је показало да је грађански Југословенски рат у различитом степену утицао на продуктивност и научну кооперацију у републикама бивше Југославије. Рат и социјална криза су највише утицали на научну делатност у Србији и Босни и Херцеговини, док су најмање утицали на научну делатност у Словенији и Македонији, које су и биле најмање погођене ратом.

У последњем анализираном периоду (2010-2014), анализа је показала да продуктивност и научна сарадња поново личи на ону пре Југословенских ратова, односно да је Србија повратила лидерску позицију у броју научних радова и количини научне сарадње међу земљама бивше Југославије.

(објављено 09.05.2016.)

Започните истраживање уз помоћ EndNote-а

Референсни менаџер који је креирао Thomson Reuters - EndNote помаже вам при креирању персоналних библиографија.
Након креирања EndNote библиотеке на Thomson Reuters страници моћи ћете да организујете ваше референце у оквиру фолдера што вам може умногоме олакшати будући рад. Ваше референце моћи ћете да додате у EndNote директно са Web of Science странице у стилу који одаберете; најновија могућност јесте помоћ при одабиру одговарајућег часописа - Find the Best Fit Journals for your Manuscript.

Све што је потребно за коришћење јесте да се региструјете на Thomson Reuters страници.

У наставку се налазе кратка видео упутства за креирање и организовање EndNote налога.

Креирање EndNote налога
Прикупљање референци
Организовање референци
Инсталирање Plug-In-а за Windows
Цитирање референци
Дељење референци
Три типа налога
Проналажење одговарајућег часописа
Увоз текст докумената

(објављено 22.04.2016.)

Wiley предавање намењено истраживачима

Са великим задовољством позивамо све заинтересоване истраживаче на присуство предавању Learn how to get your work published in international journals које организује Одељење за научне информације Народне библиотеке Србије (КоБСОН) у сарадњи са издавачем научних информација Wiley. Предавање је заказано за 12. април 2016. године са почетком у 14 часова у Амфитеатру Народне библиотеке Србије. Предвиђено је да сви полазници добију сертификат o похађању. Програм и форма за обавезну пријаву налазе се на посебно оформљеној страници за овај догађај Wiley – Free workshop for Researchers. Број расположивих места је ограничен те сугеришемо да што пре извршите пријављивање посредством дате форме.

(објављено 12.04.2016.)

Поново успостављен приступ ACS садржајима

Обавештавамо кориснике да је приступ ACS садржајима поново успостављен и нормализован. 

(објављено 06.04.2016.)

Проширен садржај у EBSCO Discovery Service-у

EBSCO Discovery Service (EDS) је допуњен са три нове колекције: JoVE Science Education Database, ORBi i Shamaa.

JoVE (Journal of Visualized Experiments) је први научни видео часопис основан 2006. године у оквиру ког се објављују научна истраживања у визуелном формату (видео материјали). EDS корисници могу претраживати мета податке експериментата. ORBi (Open Repository and Bibliography) је пројекат белгијског Универзитета у Лијежу. Публикације доступне у оквиру ове базе претраживе су до нивоа мета података посредством EDS-a,  док је приступ пуном тексту омогућен на порталу издавача. Shamaa (Arab Educational Information Network) обухвата научне радове објављене у арапским земљама, као и научне радове доступне посредством кооперације Shamaa-e и других интернационалних организација. Ове публикације су доступне у пуном тексту у оквиру EDS-a.

(објављено 05.04.2016.)

Приступ ACS (American Chemical Society) садржајима

Обавештавамо кориснике да је привремено онемогућен приступ ACS (American Chemical Society) садржајима. Интервенисали смо код издавача и очекујемо одговор у току дана, стога вас молимо за стрпљење и унапред захваљујемо на разумевању.

(објављено 01.04.2016.)

Вебинар на тему Алтметрике

Позивамо уредништва научних часописа да се региструју и присуствују вебинару Алтметрика за уреднике научних часописа: ангажовање, утицајност и аутори.
Алтметрика или алтернативна метрика се све више усваја код издавача, финансијера пројеката и од стране различитих научних институција као нови начин праћења и извештавања о online активностима објављених научних радова. У овом вебинару истражиће се могућности које алтметрички показатељи нуде уредницима часописа - укључујући и то како се алтметрички подаци прикупљају и како их треба тумачити.
Вебинар је заказан за сутра, 30. марта у 16 часова - линк за регистрацију и детаљне информације.

(објављено 29.03.2016.)

Савети научницима за обраћање медијима

У чланку Top tips from science writers — before you speak to the media наведени су практични савети истраживача у вези са давањем изјава медијима. Испитани су истраживачи из целог света на годишњем сусрету American Association for the Advancement of Science у Вашингтону и изведено је 10 практичних савета на ову тему: Будите упознати ко ће Вас испитивати и ко су читаоци тог медија, Не одговарајте истог тренутка, Одговорите и на наочиглед ''глупо'' питање, Одговорите на питање тако да Вас новинар заиста разуме, Не размишљајте о томе шта ће колеге мислити о Вашем одговору итд.

(објављено 24.03.2016.)

Altmetric предавање за библиотекаре

Позивамо све заинтересоване библиотекаре да присуствују предавању Милице Шевкушић (Институт техничких наука САНУ) и Зорице Јанковић (Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић“) о сервису Almetric.com. Предавање је заказано за уторак, 22. март 2016. у Народној библиотеци Србије, с почетком у 11 часова (сала 105).
Almetric.com је један од (делимично) комерцијалних сервиса који утицај научних чланака, часописа или аутора мере праћењем извора на интернету, а нарочито друштвених мрежа: уз помоћ сложених алгоритама региструје се када се неки чланак/часопис/аутор помене на блогу, Twitter-у, Facebook-у или Мendely-у. Ти подаци данас све чешће служе као допуна традиционалној библиометрији.

(објављено 16.03.2016.)

Недеља отвореног образовања 2016.

Недеља отвореног образовања (Open Education Week) представља глобалну манифестацију намењену подизању свести о бесплатном и отвореном образовњу. Ове године се обележава од 07-11. марта у великом броју држава. Детаљније информације о самој манифестацији, о слободном образовању, и о томе зашто је оно важно можете прочитати на страници Open Education Week 2016.

Са задовољством вас обавештавамо да, поводом обележавања Недеље отвореног образовања 2016., Универзитетска Библиотека "Светозар Марковић", Београд, Секција библиотекара и књижничара Заједнице института Србије и КоБСОН, у периоду од 07-11. марта, организују предавања и радионице намењене студентима, докторандима, истраживачима, научницима и библиотекарима.

Детаљаније информације о програму предавања можете наћи у одељку Предавања, као и у програму предавања.

Добродошли!

(објављено 07.03.2016.)

Поново успостављен приступ ACS (American Chemical Society) садржајима

Обавештавамо кориснике да су проблеми отклоњени и да је приступ АЦС садржајима поново успостављен и нормализован.  

(објављено 04.03.2016.)

Заједница аутора, истраживача, рецензената и уредника на твитеру

Издавачка кућа Wiley у оквиру твитер налога @WileyResearchers нуди низ алата и информација које су корисне за једну научно-истраживачку заједницу. Разлози због којих препоручујемо да пратите овај налог су ти што је за напредак научно-истраживачке заједнице неопходно информисати се о актуелним темама, као што су стратегије за припрему радова за објаву и његову промоцију, послови рецензије, предности отвореног приступа, друштвене мреже за истраживаче итд. Лична искуства и обавештења о најновијим достигнућима преносе еминентни светски истраживачи и уредници, а на вама је само да креирате твитер налог, уколико га немате, и свакодневно ћете моћи да се информишете о разним темама.

(објављено 04.03.2016.)

Приступ ACS (American Chemical Society) садржајима

Обавештавамо кориснике да је привремено онемогућен приступ ACS (American Chemical Society) садржајима. Интервенисали смо код издавача и очекујемо одговор у току дана, стога вас молимо за стрпљење и унапред захваљујемо на разумевању.

(објављено 03.03.2016.)

Домаћи часопис Processing and Application of Ceramics реферисан у WoS-у

Од протекле недеље још један домаћи часопис Processing and Application of Ceramics ISSN 1820-6131 почео је да се реферише у бази Web of Science (WoS) издавача Thomson Reuters у оквиру колекција: Science Citation Index Expanded (SCIE), Current Contents/Physical, Chemical & Earth Sciences, Current Contents/Engineering, Computing & Technology. Унети су сви бројеви публиковани од 2013. године (свеска 7, број 1).

Уредништву честитамо, као и ауторима који објављују радове у наведеном часопису.

(објављено 01.03.2016.)

Коришћење нове платформе Journal Citation Reports-а

Услед честих питања корисника обавештавамо вас да је након измене платформе Journal Citation Reports-a (JCR) дошло до измена у начину приступа. Наиме, за приступ JCR платформи потребно је извршити бесплатну регистрацију на Web of Science (WoS) порталу. У наставку се налази кратко упутство за коришћење JCR-a преко нове платформе.

(објављено 29.02.2016.)

Нова листа часописа на Web of Science сервису - Emerging Sources Citation Index (ESCI)

Услед честих питања корисника обавештавамо вас се у бази Web of Science реферише додатна листа часописа Emerging Sources Citation Index (ESCI). ESCI листа привремено окупља часописе чији процес евалуације је још увек у току. То је дакле листа часописа који су прошли само први корак евалуације и још нису укључени на SCI листе (SCIe, SSCI, AHCI). Поједини часописи се у неком тренутку евалуације искључују са ове листе са формулацијом "Dropped", а неки нови се додају. Радови из ових часописа се не укључују у сервис Наши у WoS. Тек након што часопис прође комплетан процес евалуције и буде прикључен некој од SCI листа, радови публиковани у њему биће преузети и видљиви у Наши у WoS.

Листа часописа реферисаних на ESCI листи

(објављено 19.02.2016.)

ЦПН у сарадњи са КоБСОН-ом у оснивању Научних клубова

Центар за промоцију науке (ЦПН) је покренуо први Научни клуб у Београду, који је радио од 2013. до 2015. године. Представљен је као место у коме сви заинтересовани за науку и технологију имају прилику да се упознају, размењују искуства, дискутују о научним темама и тако проширују знања и видике.

У мисији обиласка дванаест градова у Србији у којима ће се при Регионалним центрима за стручно усавршавање ове године отворити Научни клуб, придружио се и КоБСОН у циљу популаризације науке и приближавању научних тема појединцима. Отварање научних клубова је покренуто у Лесковцу, Чачку, Ужицу, Нишу, Књажевцу, Крагујевцу, Смедереву, Крушевцу, Кикинди, Новом Пазару, Кањижи и Шапцу. Више о отвореним Научним клубовима прочитајте на званичној страници ЦПН-а.

Слике одржаних предавања погледајте на нашој фејсбук страници.

(објављено 08.02.2016.)

Истраживачка станица "Петница" и КоБСОН

Презентација КоБСОН за младе истраживаче и сараднике у настави је и ове године одржана у истраживачкој станици "Петница", у суботу 06. фебруара. На предавању су новој генерацији студената-сарадника представљене теме:

 • Научне информације на КоБСОН-у - доступност и начини приступа,
 • Научне информације - индексне базе, еКњиге и еТезе.

Материјал са предавања можете пронаћи на нашем порталу у одељку Предавања, а слике можете погледати на нашој фејсбук страници.

(објављено 08.02.2016.)

EBSCO е-књиге

Обавештавамо кориснике да је EBSCO у оквиру колекције eBook Academic Subscription Collection додао 11,255 нових наслова електронских књига. 

Подсећамо да је претрагу колекције могуће изршити на неколико начина: основна претрага преко поља за претрагу, напредна претрага на основу имена аутора, наслова, језика и слично, и на основу категорије, односно предмета.

(објављено 08.02.2016.)

КоБСОН међу 50 најбољих...

PC Press је и ове године објавио листу 50 најбољих српских сајтова. Наш сајт се нашао међу 5 најбољих у категорији База знања. Прочитајте вест о томе на страници PC Press-a, и погледајте листу награђених сајтова - PC Press top50 2015. Слике са доделе признања можете погледати на нашој фејсбук страници.

Захваљујемо корисницима на указаном поверењу и подршци.

(објављено 05.02.2016.)

Поново успостављен приступ RSC садржајима

Обавештавамо кориснике да су проблеми отклоњени и да је приступ RSC садржајима поново успостављен и нормализован. 

(објављено 05.02.2016.)

Приступ RSC садржајима

Обавештавамо кориснике да је привремено онемогућен приступ садржајима сервиса Royal Society of Chemistry (RSC) објављених у 2016. Интервенисали смо код издавача и очекујемо одговор у току дана, стога вас молимо за стрпљење и унапред захваљујемо на разумевању.

(објављено 04.02.2016.)

Поново успостављен приступ Project Muse сервису

Обaвештавамо кориснике да су отклоњени проблеми на сервису Project Muse и да је приступ садржајима овог сервиса поново успостављен и нормализован. 

(објављено 02.02.2016.)

Пронађите идеалан часопис за ваш чланак

Један од водећих издавача научне литературе Elsevier нуди својим корисницима помоћ при проналажењу идеалног часописа коме би могли да пошаљу свој рад. Све што је потребно је да на страници journalfinder.elsevier.com укуцате назив свог рада, сажетак и област истраживања. Ово може бити од велике користи с обзиром на то да број часописа свакодневно расте и постаје све теже донети одлуку ком часопису послати свој рад. Такође се у оквиру Упутства - како објавити рад у научном часопису, можете информисати шта чинити корак по корак приликом проналажења часописа, писања рада и промовисања истог.

(објављено 01.02.2016.)

Приступ Project MUSE садржајима

Обавештавамо кориснике да је привремено онемогућен приступ Project MUSE садржајима. Интервенисали смо код издавача и очекујемо одговор у току дана, стога вас молимо за стрпљење и унапред захваљујемо на разумевању.

(објављено 01.02.2016.)

DOAJ и DOAB

Обавештавамо кориснике да је DOAJ и DOAB базе сада могуће претражити директно са странице КоБСОН-а. Преко форме за брзо претраживање пођите у претрагу часописа и књига у отвореном приступу.

Како то све изгледа погледајте на следећим линковима:

Search Directory of Open Access Journals
Search Directory of Open Access Books

а више о овој новини прочитајте на страници doajournals.wordpress.com.

(објављено 28.01.2016.)

Најутицајнији научници на основу анализе цитираности

Сваке године преко 9 милиона истраживача објављује своје резултате истраживања у научним часописима којих, према неким проценама, има преко 2 милиона. Са таквом продуктивношћу вредновање научно-истраживачког рада представља изазов. 

У последњем извештају Thomson Reuters-а “The World’s Most Influential Scientific Minds” покривене су главне области науке представљајући истраживаче који у својим областима имају највишу цитираност у протеклих десет година.

Детаљније податке и комплетан извештај можете пронаћи на сајту Thomson Reuters-а.

(објављено 25.01.2016.)

Народна библиотека Србије и doiSerbia на блогу Еуропеана

На блогу Еуропеана је објављен занимљив текст о читању чаја - "Tea Reading". У тексту се осврћу на информације које нуде националне библиотеке широм света, међу којима се наводи и Народна библиотека Србије - која свог репозиторијума doiSerbia нуди чланак из часописа Генетика под називом "Impacts of flushing and fermentation times on the quality of black tea".
Текст можете прочитати на блогу Еуропеана, а чланак је доступан преко веб странице European Library и преко doiSerbia портала.

(објављено 21.01.2016.)

Преглед 2015. - Година у науци

Прошла година остаће упамћена као година када се стигло до најудаљеније планете у Сунчевом систему - Плутон. Напредак у роботици, као и бројна открића у свету медицине учинила су 2015. годину веома значајном за науку.

Бројна дешавања и открића објавио је BBC - Review 2015: The Year in Science - BBC News

(објављено 21.01.2016.)

Споразум из Маракеша преведен на српски језик

Године 2013. усвојен је „Споразум из Маракеша о олакшавању приступа објављеним делима за особе које су слепе, слабовиде или са другим потешкоћама у читању“ од стране држава чланица WIPO (Светска организација за интелектуалну својину). Циљ споразума је уклањање препрека које ствара Закон о ауторском праву, зарад универзалног права на читање за особе с потешкоћама у читању.
Захваљујући Драгани Милуновић, EIFL координатору за ауторска права и библиотекару саветнику у Одељењу за пружање услуга слепим и слабовидим корисницима Народне библиотеке Србије, Споразум је преведен на српски језик.

Више о томе прочитајте на сајту EIFL организације, и погледајте превод Споразума.

(објављено 19.01.2016.)

Ко користи КоБСОН у новогодишњој ноћи?

По вишегодишњој традицији КоБСОН тим награђује своје прве кориснике у новој години. Ове године КоБСОН кишобраном рекламираће нас кориснице са Медицинског и Природно-математичког факултета у Нишу, које су се на нашу страницу пријавиле тачно у поноћ.
Честитамо :)

(објављено 11.01.2016.)

Поново успостављен приступ ACS сервису

Обaвештавамо кориснике да је издавач ACS отклонио техничке проблеме на сервису и да је приступ садржајима овог сервиса поново успостављен и нормализован.

(објављено 06.01.2016.)

Приступ ACS садржајима

Привремено је, из техничких разлога, онемогућен приступ ACS (American Chemical Society) садржајима. Интервенисали смо код издавача и требало би да у току дана приступ поново буде омогућен 

(објављено 05.01.2016.)

 

(објављено 01.01.2016.)