Вести - архива

Kobson

IP: 34.229.131.158, N/A

2012

Финансирање је већ сада значајно умањено:

 • овогодишњи буџет за набавку је мањи за 11% него што је био у 2011. години;
 • од тог смањеног буџета за 2012. годину, до данас је уплаћено свега 72.9%;
 • непознато је колико средстава је опредељено за финансирање КоБСОНа у 2013. години.

Све наведено нас приморава да неке од извора престанемо да претплаћујемо, а за један нам је приступ већ укинут. Сматрамо да је обједињена претплата убедљиво најекономичнији начин набавке ако посматрамо целокупну истраживачку заједницу Србије, јер:

 • набавка штампаних верзија или појединачних лиценци за приступ електронским верзијама часописа, многоструко је скупља, и
 • набавка појединачних чланака, било куповином од издавача (око 30 ЕУР по чланку) или међубиблиотечком позајмицом (најповољније око 5 ЕУР по чланку), је нерационална – вишеструко је скупља, а набавља се само за једног корисника. Ради поређења, према подацима који се прате на месечном нивоу, цена чланка преузетог преко КоБСОНа у 2011. години је била 0.72 ЕУР.

У току ове, 2012. године, до сада је већ преузето преко 1.900.000 чланака. Приступи индексним базама (Web of Science, SciFinder и Scopus) су такође у порасту. Број приступа КоБСОН веб страницама се усталио на 6.000 на дневном нивоу. Све то указује да се претплаћени извори интензивно користе.

Сматрамо да ће смањење финансирања КоБСОНа, те изостанак претплате на неке од извора, неминовно довести до незадовољства у академској заједници и до смањене доступности савремених извора.

Апелујемо на министарства која су задужена за финансирање да се учини додатни напор и да се обезбеде неопходна средства за даље одржавање претплате на сервисе које пружа КоБСОН. На ресорном Министарству је обавеза да истраживачима од којих се очекује прописани учинак обезбеди и неопходне услове за објављивање квалитетних научних радова, а то је приступ информационим изворима.

Као што са својим корисницима делимо своје ресурсе, тако на овај начин са њима делимо и своју забринутост и проблеме на које наилазимо.

Представници академских библиотека
Републике Србије, оснивача КоБСОНа


Молимо Вас да обавештење прочитате у целини (није дугачко) и обавестите заинтересоване колеге.

(објављено 27.12.2012.)

Магазин "TheScientist" објавио топ листе за 2012. годину

На веб страници магазина "TheScientist" појавиле су се листе "Top Science Scandals of 2012" и "Top Scientists of 2012". Објављена су имена научника који су добили најпрестижније награде у области науке. Такође се наводе примери лоше праксе у области природних наука, са иницијативом за спречавање недоличног понашања у науци.

(објављено 19.12.2012.)

Водичи Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" у Београду

Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" је на својој веб страници поставила упутства и мултимедијалне водиче кроз разне научне области и изворе информација. Водичи су намењени како студентима, тако и истраживачима. Основни циљ њихове израде је да се на једном месту окупе линкови до свеобухватних електронских извора, комерцијалних и оних у отвореном приступу (бесплатних). За сваку научну дисциплину, поред података о постојећој литератури, придружени су и корисни линкови о удружењима, конференцијама и другим релевантним подацима.

 

(објављено 12.12.2012.)

Панел о отвореним стандардима у науци

Поводом десет година постојања отворених правних Creative Commons стандарда, на Математичком факултету Универзитета у Београду одржаће се панел: отворени стандарди у науци. Панел се одржава у четвртак, 13. децембра, од 18х, и има за циљ развој иницијативе за имплементацију иновативних отворених правних модела научне интеракције у складу с европским и светским правним стандардима.

Детаљније

(објављено 12.12.2012.)

Сметње у приступу Science Direct и SCOPUS сервису услед старе верзије Internet Browsera

Elsevier је почетком децембра радио на унапређењу своје платформе. На почетној страници Science Direct и SCOPUS сервиса налази се информација о томе: We have made some improvements, learn more, која упозорава кориснике да измењена платформа има и захтеве за неопходну конфигурацију ("system requirements") који се првенствено односе на верзију Internet Browsera путем које се приступа. Упућујемо Вас да прочитате наведено обавештење и ажурирате Ваш Browser новијом верзијом..

(објављено 10.12.2012.)

Patent Lens - база патената у Open Acces режиму

Patent Lens је платформа путем које је могуће претражити, у пуном тексту, преко 8 милиона патената и апликација, из преко 70 земаља света. Основни циљ ове иницијативе јесте подстицање јавног објављивања проналазака, као и јасно дефинисање истих. Путем ове базе могуће је приступити и великом броју патената из наше земље.

(објављено 07.12.2012.)

Водич за цитирање

На сајту библиотеке Дома културе Студентски град постављена је страница са водичем за цитирање. Детаљно су обрађени најфреквентнији цитатни стилови (APA, MLA, Čikago, CSE), као и теоретска питања о томе шта је цитирање, шта треба цитирати, зашто и како цитирати.

(објављено 07.12.2012.)

Фестивал науке

Шести Фестивал науке одржаће се у Београду од 29.11-2.12.2012. Фестивал је подељен на 6 посебних програмских целина које ће излаћи у сусрет свим узрастима и жељама. Позивамо Вас да поведете децу јер је програм обогаћен многобројним садржајима за најмлађе.

(објављено 27.11.2012.)

Дигитални репозиторијум докторских дисертација Универзитета у Београду

Формиран је дигитални репозиторјум Универзитета у Београду - Phaidra у коме се индексирају и архивирају научни и стручни радови професора и сарадника универзитета. У оквиру њега формиран је и репозиторијум докторских дисертација "е-тезе". Имајући у виду да је тек фромиран, репозиторијум за сада садржи 25 теза са тенденцијом сталног пораста.
На веб страници Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" постоји упутсво за депоновање докторских дисертација.

(објављено 20.11.2012.)

Како да "од куће" приђете пуном тексту чланка преко DOI броја

Поседујете само DOI број, а потребан вам је чланак у пуном тексту?
Желите да знате да ли је тај чланак доступан преко КоБСОН-а?

Приступом линку http://dx.doi.org.proxy.kobson.nb.rs:2048/ отвара се прозор у који се уноси кориснчко име и шифра (за удаљени приступ КоБСОН-у).

doil

 

Исправно унети подаци воде до портала који служи за разрешавање DOI бројева. Уколико је унешени DOI број доступан преко неког од сервиса на које је КоБСОН претплаћен систем ће препознати и омогућити приступ пуном тексту.

doil

(објављено 19.11.2012.)

Публикације Светске банке у Open Access режиму

На Open Access Week-у у Београду, Светска банка је представила свој "Open Knowledge Repository" (OKR). У слободном режиму доступно је више хиљада докумената насталих као резултат истраживачког рада Светске банке:

 • Књиге публиковане 2009-2012
 • Чланци публиковани у World Bank Economic Review (WBER) и World Bank Research Observer (WBRO)
 • Светски извештај о развоју од 1978-2012
 • Годишње извештаје о раду Светске банке
 • Policy Research Working Papers
 • Економски извештаји великог броја земаља
Проширеним и побољшаним приступом својим истраживањима, Светска банка има за циљ да подстакне иновације и развој земаља, као и превазилажење разних проблема живота сиромашних људи широм света.

Сви садржаји ће бити редовно ажурирани, а у плану је и додавање нових.

(објављено 15.11.2012.)

eduroam® (educational roaming) - бесплатан сервис за приступ Интернету

eduroam је сервис који својим корисницима омогућава безбедан, брз и једноставан приступ Интернету широм света. Право на коришћење ове услуге имају студенти, професори, предавачи, научници, истраживачи и сви други запослени у институцијама чланицама Академске мреже Србије (АМРЕС). Институције својим корисницима обезбеђују дигиталне идентитете (корисничко име и лозинку) и/или приступ Интернету бежичним путем. Након отварања налога корисник може бесплатно приступати интернету са било које приступне тачке у свету (близу 60 земаља Европе и света).
Детаљније информације

 

(објављено 15.11.2012.)

Нови домаћи часопис реферисан у WoS-у

Зограф је први часопис из Србије који је почео да се реферише у Arts and Humanities Citation Index што је део базе Web of Science (WoS). Thomson Reuters је обавестио уредништво да ће бити унети сви бројеви изашли од 2008 (свеска 32). Од данас су сви радови наших аутора који су објављени у 2011. години у свесци 35 додати и у наш сервис Наши у WoS.

Уредништву Зографа искрено честитамо. Овим се број наших часописа у WoS повећао и сада их има 22. Листа домаћих часописа реферисаних у WoSу

(објављено 09.11.2012.)

Недеља отвореног приступа (OA – Open Access) на Универзитету у Београду 22 - 28. октобар 2012.

У организацији Универзитетске библиотеке ''Светозар Марковић'' и партнерских институција од 22. до 28. октобра 2012. године на Универзитету у Београду у оквиру Међународне недеље отвореног приступа (ОА Week) биће организован низ активности на промоцији принципа отвореног приступа научним информацијама.

Програм

(објављено 18.10.2012.)

Корекција Импакт фактора за 2011

База ЕлеЧас је ажурирана новим вредностима Импакт фактора (ИФ) и позицијама часописа. Корекција је извршена на основу исправки и допуна које је Thomson Reuters извршио и публиковао у својој бази Journal Citation Report (JCR).

Вредност ИФ часописа који излазе у Србији није се променила.

Од постојећих 226 научних области дошло је до промена у 74 (измене су минималне и односе се на број часописа по дисциплини).


Са првобитне листе (објављене јуна 2012.) изостављена су два наслова:

 • Advances in Neurology (ISSN 0091-3952) и
 • Revista de Neurologia (ISSN 0210-0010).

Списак часописа са ИФ проширен је са пет нових наслова:

 • Bonner Zoologische Monographien (ISSN 0302-671X)
 • Curriculum Matters (ISSN 1177-1828)
 • Estudios Sobre Educacion / ESE (ISSN 1578-7001)
 • Journal of East Asia and International Law (ISSN 1976-9229)
 • Revista Brasileira de Ornitologia (ISSN 0103-5657)

Ово су завршне листе и неће се мењати до јуна 2013.

(објављено 04.10.2012.)

Слободан приступ часописима из области лингвистике

De Gruyter Mouton је својој колекцији додао 8 наслова часописа из лингвистике са радовима из 2001 и 2012. године. За комплетан приступ садржајима потребно је извршити он-лине регистрацију (једноставним попуњавањем електронске форме). Након извршене регистрације корисник на своју е-маил адресу добије конфирмациони линк, чијим се активирањем остварује пуни приступ садржајима.

(објављено 26.09.2012.)

Дигитални уџбеници – предавање у Универзитетској библиотеци "Светозар Марковић"

Позивамо вас на предавање "Digital Textbooks: A Perfect Storm for Higher Learning", које ће одржати Џерард МекКирнан, уважени професор библиотекарства и информатике на Универзитету у Ајови. Предавањe ће обухватити преглед најзначајнијих иницијатива у Америци и у свету, као и питање софтверских решења. Професор је такође један од најпознатијих блогера из области библиотека будућности.

(објављено 20.09.2012.)

Web of Science тренинзи

Услед сталног унапређења Web of Science (WoS) сервиса, издавач (Thomson Reuters) је на својим страницама поставио велики број тренинга у виду презентација које демонстрирају употребу WoS-a. Одржани су тренинзи о: унапређењу сервиса, саветима за успешнију претрагу, претрази цитираности аутора (Cited Reference Search) и други. На страници Web of Knowledge Training налазе се већ одржани тренинзи.
На наведеној страници постоји линк Register for Live Training путем кога се може извршити пријава за неки од најављених тренинга:
• Introduction to Journal Citation Reports (Tuesday, September 18, 2012, 10:00 AM, EDT)
• Endnote Web for Web of Knowledge Users (Wednesday, September 19, 2012, 10:00 AM, EDT)


Упутство за пријаву

(објављено 12.09.2012.)

Researchers of Tomorrow - студија о истраживачким навикама доктораната

Researchers of Tomorrow је највећа студија која је до данас спроведена, а односи се на истраживачке навике доктораната (рођени између 1982 и 1994). Истраживање је трајало три године и укључивало је 17.000 доктораната из 70 универзитета у различитим фазама пројекта.

Истраживања показују:

 • да се докторанти све више ослањају на секундарне истраживачке ресурсе (нпр. чланци у часописима, књигама)
 • приступ релевантним ресурсима је главна препрека за напредак доктораната
 • докторанти су недовољно обучени или информисани да би могли у потпуности да прихвате најновије могућности у дигиталном информационом окружењу

Србија није била укључена у студију, али може се рећи да су докторанти у Србији у предности, захваљујући садржајима који су им доступни преко КоБСОН портала, као и едукацијама које КоБСОН тим, у сарадњи са Министарством науке Републике Србије, већ годинама уназад организује, на самом почетку њихових докторских студија.

Едукација младих истраживача у Србији
Студија Researchers of Tomorrow

(објављено 07.09.2012.)

Илустровано упутство за докторске студије

Сваке јесени, професор Matt Might објасни новим студентима докторских студија шта значи титула доктора наука. Обзиром да му је тешко да то објасни речима, он користи слике. Погледајте:)

(објављено 04.09.2012.)

Нови домаћи часопис реферисан у WoS-у

Од ове недеље у WOS у се реферише још један домаћи часопис:
Publications de l Institut Mathematique-Beograd, са радовима од 2010. године, волумен 88.
Све честитке уредништву, као и ауторима који објављују своје радове у наведеном часопису.

Листа домаћих часописа реферисаних у WoS-у

(објављено 03.09.2012.)

Смернице за изрaду докторских дисертација

На страници Универзитета у Београду постављене су основне смернице за израду докторских дисертација. Такође су постављена документа која је потребно потписати у циљу похрањивања докторских дисертација у Дигитални репозиторијум Универзитета у Београду.

(објављено 31.08.2012.)

Wikiweb апликација за визуелну претрагу

Wikiweb представља веома интересантну апликацију за iPad и iPhone која на интерактиван начин приказује везе између посећених садржаја на Википедији. Ова апликација открива занимљиве чланке путем неочекиваних веза, а такође и омогућава креирање сопствене мреже чланака који се могу делити преко е-маила или твитер-a. Детаљније

 

(објављено 29.08.2012.)

Могуће сметње у приступу Science Direct сервису

Услед рада на унапређењу платформе, Elsevier најављује могуће сметње у приступу SciVerse сервису (Science Direct, Scopus и др.). Радови су најављени за суботу, 25. август, а издавач се уанпред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 23.08.2012.)

Нова социјална мрежа: ScienceAlerts

ScienceAlerts је нова социјална мрежа која приказује најновије основне и примењене научне информације из области биологије, пољопривреде, животне средине, шумарства, географије и здравља. Чланови овог веб сајта прате садржаје преко 4.500 часописа из ових области и у реалном времену обавештавају кориснике о најновијим достигнућима. Обавештавање се врши постављањем садржаја на самом сајту или путем RSS-а. До сада је регистровано преко 20.000 чланова који су открили, и путем сајта поделили, близу милион постова.

(објављено 20.08.2012.)

Предлог категоризације домаћих часописа за 2012 годину

Министарство просвете и науке објавило је Предлог категоризације домаћих научних часописа за 2012. годину. Листе часописа могу се погледати на њиховој веб страници. У складу са резултатима, приговори се могу поднети до 20. августа. Детаљније

(објављено 15.08.2012.)

Opinion: OA Coming of Age

Open-access journals are reaching the same quality levels as their subscription counterparts

Услед сталне недоумице да ли објављивати у часописима Open Access (OA) режима, препоручујемо наведени текст (David Solomon i Bo-Christer Björk).
Резултати истраживања које су спровели аутори (а на основу података из Web of Science), указују на то да је квалитет часописа публикованих у ОА режиму подједнако добар као и оних на које је нужно претплатити се. Од укупног броја анализираних чланака (публикованих у ОА часописима са DOAJ листе) две трећине публиковано је у часописима са JCR листе (дакле има Impact Factor). Висок ниво квалитета ОА часописа обезбеђен је стручном рецензијом, која је осигурана новчаном надокнадом коју аутори плаћају да би у њима објавили (Article processing charges (APCs)). Овај податак указује на то да истраживачи избегавају ОА издаваче ниског квалитета и радије објављују у ОА часописима у којима се плаћа извесна новчана надокнада, али је обезбеђена стручна рецензија која доприноси квалитету часописа.

(објављено 08.08.2012.)

Данас је Дан науке. Прочитајте нешто паметно на КоБСОНу

У Републици Србији Дан науке се обележава 10. јула, на рођендан славног српско-америчког проналазача Николе Тесле (1856-1943).
Више о Дану науке на сајту http://dannauke.cpn.rs/vietdevtrick

(објављено 10.07.2012.)

Зашто часопис нема ИФ за 2011. годину?

Последњих дана од корисника често добијамо иста питања везана за Импакт Фактор (ИФ): Часопис је имао ИФ за 2010. годину а нема га за 2011. годину, молим да ми објасните зашто?

Разлози могу бити следећи:

 • Часопис је суспендован због великог броја самоцитата (часопис је и даље на SCI листи и реферише се у WoS-у)
 • Часопис је избачен "dropped" (часопис више није на SCI листи и не рефереише се у WoS-у)
 • Дошло је до промене наслова или ISSN броја часописа

Упућујемо кориснике да пре него што нам поставе питање сами провере статус часописа на следећим страницама:

Суспендовани: Листа часописа
Dropped: Листа часописа
Промена ISSN-a: Листа часописа
Промена наслова: Листа часописа

(објављено 04.07.2012.)

Објављен Импакт фактор часописа за 2011 годину

Данас су публиковани подаци о Импакт фактору (ИФ) часописа за 2011. годину. Подаци су преузети и објављени на нашем сајту. Након првобитног учитавања података могу се очекивати извесне корекције.
На сајту издавача публикована је и листа часописа за које ове године није израчунат ИФ. Разлог томе су неправилности у цитираности. Детаљно објашњење налази се на страници издавача Thomson Reuters -> Title Suppressions.

(објављено 29.06.2012.)

Објављени су Импакт фактори за 2011

Објављени су импакт фактори за 2011. Подаци за све часописе биће ажурирани у петак 29.06. Издвајамо нове резултате за наше часописе:

Naslov 2007 2008 2009 2010 2011
Acta Veterinaria - Beograd 0.143 0.167 0.179 0.169 0.167
Applicable Analysis and Discrete Mathematics       0.645 0.754
Archives of Biological Sciences     0.238 0.356 0.360
Chemical Industry and Chemical Engineering Quarterly       0.580 0.610
Computer Science and Information Systems       0.324 0.625
Filomat       0.101 0.421
Genetika         0.440
Hemijska industrija     0.117 0.137 0.205
Int Journal of Electrochemical Science     2.175 2.808 3.729
Journal of Medical Biochemistry         0.610
Journal of Mining and Metallurgy: Sec B     0.548 1.294 1.317
Journal of the Serbian Chemical Society 0.536 0.611 0.820 0.725 0.879
MATCH-Comm Math Comp Chemistry 2.580 3.500 3.217 3.291 2.161
Nuclear Technology and Radiation Protection       0.706 1.159
Panoeconomicus       0.078 0.396
Psihologija     0.082 0.141 0.279
Science of Sintering 0.481 0.412 0.486 0.403 0.274
Srpski arhiv za celokupno lekarstvo       0.194 0.190
Thermal Science     0.407 0.706 0.779
Vojnosanitetski pregled       0.199 0.179

 

Сви наши часописи сада имају импакт фактор.

(објављено 28.06.2012.)

Directory of Open Access Books (DOAB)

OAPEN - Open Access Publishing in European Networks је покренуо нови сервис Directory of Open Access Books (DOAB). За сада су на сервису DOAB линкови ка пуним текстовима за преко 800 књига из свих области науке. Претраживање је омогућено по свим информацијама о тим публикацијама.

(објављено 07.06.2012.)

Унапређење Web of Science платформе

Сервис Web of Science (WoS) значајно је унапредио могућности претраге података (See what's new!):

 • омогућена је претрага по DOI броју, при чему је у сваком запису са DOI бројем успостављен линк ка пуном тексту чланка
 • приликом цитатног претраживања (Cited Reference Search) сада је могуће претраживање не само по првом, већ по било ком аутору рада
 • на добијеној листи резултата претраге могућ је приказ свих аутора цитираног рада (опција Show all authors), као и приказ цитираних радова публикованих и у оним публикацијама које нису реферисане у њиховој бази (пример претраге)

(објављено 30.05.2012.)

Корисна предавања

Сва истраживања указују да је Google (са свим својим сервисима) полазна тачка сваког претраживања. Иако се чини да је све јасно у вези претраживања, можда нисте искористили све могућности. Кратки филмови о коришћењу Googla у пуном капацитету налазе се на страници: Search Education.
Посебно препоручујемо тренинг о Google Scholar-у.

(објављено 23.05.2012.)

Мај = месец математике

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ-а, заједно са бројним партнерима, покровитељима и спонзорима, покренули су националну научнопопуларну манифестацију "Мај месец математике". У петнаест градова Србије организован је разноврстан програм који има за циљ да прикаже математику онаквом каква заправо јесте – као игру и страст.
Посетите математичке изложбе, интерактивне математичке експонате и учествујте у бројним радионицама, такмичењима и квизовима. Програм и детаљне информације о манифестацији

(објављено 03.05.2012.)

SciFinder за младе истраживаче

Постаните један од 15 доктораната који ће бити изабран за учешће на манифестацији "SciFinder Future Leaders in Chemistry". Попуните апликацију за пријаву и учествујте у бесплатној недељи у CAS (Chemical Abstracts) кампусу у Колумбусу, Охајо, 12-18 августа 2012. Крајњи рок за пријаву је 4. мај. Детаљи и пропозиције

(објављено 24.04.2012.)

Занимљив спој науке и музике

Симфонија за науку је музички пројекат Џона Д. Босвела, дизајниран да промовише научно знање и бављење науком у форми музичких секвенци. Предлажемо да погледате и уживате.

Symphony of Science

(објављено 18.04.2012.)

У Web of Science објављено преко 5.000 чланака

У најпознатијој светској цитатној бази Web of Science, истраживачи који раде у Србији су у 2011. години објавили 5.187 чланака. Тај високо постављен циљ достигнут је 30. марта 2012, јер се још увек допуњава годиште 2011. Само ради подсећања, у тој бази се индексира 20 часописа који излазе у Србији.

(објављено 02.04.2012.)

Онлајн недеља

Онлајн недеља је кампања ширења писмености у области информационо-комуникационих технологија у којој учествује преко 50 земаља из Европе, Азије и Африке и преко 25.000 организација. Обележава се од 26. до 30. марта (Детаљније: еМрежа).

Проверите Ваше ИТ вештине у пословном окружењу путем е-Виртуоза (Skillage).

Подржите дигиталну укљученост Србије једноставним кликом на бројач!

(објављено 28.03.2012.)

Због нестанка струје онемогућен приступ КоБСОН садржајима

Због најављеног искључења струје, сутра, 22.03., од 8-15ч, сервери Народне библиотеке Србије неће функционисати. Самим тим, приступ КоБСОН порталу биће онемогућен.
Свим корисницима захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 21.03.2012.)

Могуће сметње у приступу Science Direct сервису

Услед рада на унапређењу платформе, Elsevier најављује могуће сметње у приступу SciVerse сервису (Science Direct, Scopus и др.). Радови су најављени за викенд, 17-18 март, а издавач се уанпред захваљује корисницима на разумевању и стрпљењу.

(објављено 14.03.2012.)

Лабораторија славних 2012 - покажи свима колико си луд за науком!

"Лабораторија славних" је међународно такмичење које организује British Council у сарадњи са Фестивалом у Челтнему, а главни партнер у Србији је Радио-телевизија Србије. "Циљ "Лабораторије славних" је да подржи младе научнике да визијом науке двадесетпрвог века инспиришу и изазову машту код публике". Право на учешће у "Лабораторији славних" имају сви студенти или запослени у области природних наука, технике или математике у Србији, који имају између 18 и 35 година, и говоре енглески језик. Детаљније информације о критеријумима и пријави за учешће погледајте на страници FameLab British Council-а.

(објављено 29.02.2012.)

Астрономски часописи поново доступни

Од данас је поново омогућен приступ пуним текстовима радова објављеним у часописима:
The Astronomical Journal,
The Astrophysical Journal,
The Astrophysical Journal Letters i
The Astrophysical Journal Supplement Series.

(Подешавање proxy сервера Универзитета у Београду у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).

(објављено 16.01.2012.)

Часопис Anticancer Research

Од данас можете приступати пуним текстовима радова објављених у часопису Anticancer Research у периоду од 2004-2012.

(Подешавање proxy сервера Универзитета у Београду у Internet Browser-у. Ако имате отворен proxy налог, подешавање није потребно).

(објављено 16.01.2012.)

Највернији КоБСОН корисници

Као и претходних година, КоБСОН тим је и ове године наградио свог првог корисника у Новој години. Награда је КоБСОН кишобран, а освојио ју је наш корисник Др Томо Милошевић са Агрономског факултета из Чачка, који се на КоБСОН страницу пријавио само 2 минута након поноћи. Доделу награде корисник је веома духовито прокоментарисао: "Да сам умро данас пре подне, не бих знао да се у Србији и за "досадјивање" додељују награде".
Ми на то кажемо: "Заиста је изузетно задовољство и част имати и радити за овакве кориснике".

(објављено 11.01.2012.)

The European Library: Oнлајн сервис за истраживаче

The European Library (TEL)обезбеђује директан приступ до око 200 милиона проверених извора из 48 европских националних библиотека. У оквиру портала могу се пронаћи не само текстуални већ и велики број мултимедионалних садржаја.

ТEL обезбеђује и изванредне алатке за претраживање и проналажење извора и истраживачима нуди опцију да пронађену грађу лако и брзо поделе са својим колегама. Регистрованим корисницима омогућено је преузимање сетова података који се могу користити у разне сврхе. Више информација можете пронаћи ОВДЕ

(објављено 11.01.2012.)