Vesti - arhiva

2017

Predavanje Auduna Farbruta Društveni mediji: šta i kako?

U utorak, 18. aprila, u 19 sati, u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije zakazano je predavanje Auduna Farbruta - „Društveni mediji: šta i kako?“. Povod predavanja je njegova objavljena knjiga „Društvene mreže za istraživače, PR konsultante i eksperte“. Na predavanju će biti reči o društvenim mrežama kao glavnom izazovu savremene nauke i istraživačkog rada u raznim drugim disciplinama.

Tom prilikom, biće razmotrena sledeća pitanja:

- Kako pronaći vreme za društvene mreže;
- Facebook, Twitter i Linkedin kao mreže za deljenje znanja;
- Kako izgraditi stručni identitet na internetu;
- Kako pridobiti pažnju čitalaca na internetu;
- Skrivene zamke Društvenih mreža.

Nakon izlaganja, predviđena je i diskusija.

Prevod sa norveškog je obezbeđen. 

 

(objavljeno 13.04.2017.)

Nedelja otvorenog obrazovanja 2017.

Nedelja otvorenog obrazovanja (Open Education Week) predstavlja globalnu manifestaciju namenjenu podizanju svesti o besplatnom i otvorenom obrazovnju. Ove godine se obeležava od 27. do 31. marta u velikom broju država. Detaljnije informacije o samoj manifestaciji, o slobodnom obrazovanju i o tome zašto je ono važno možete pročitati na stranici Open Education Week 2017.

(objavljeno 23.03.2017.)

Domaći časopis International Journal of Cognitive Research in Science, Engineering and Education / IJCRSEE referisan u Scopus-u

Domaći časopis International Journal of Cognitive Research in Science, Engineering and Education / IJCRSEE ISSN 2334-847X počeo je da se referiše u bazi Scopus izdavača Elsevier. Uneti su svi brojevi publikovani od 2013. godine.

Uredništvu čestitamo, kao i autorima koji objavljuju radove u navedenom časopisu.

(objavljeno 13.03.2017.)

Seminari o naučnoj komunikaciji i naučnim informacijama

KoBSON i Centar za promociju nauke (CPN) organizovali su niz seminara pod nazivom „Seminari o naučnoj komunikaciji i naučnim informacijama“ za mlade istraživače u Univerzitetskim bibliotekama širom Srbije. Prvi seminar je održan 24. februara u Novom Sadu, a naredna dva seminara 1. marta u Nišu i 2. marta u Kragujevcu.
Seminari su organizovani u cilju da zainteresovane istraživače upute u procese objavljivanja naučnih rezultata kao i da predstave nova izdanja CPN-a. Predavači na seminarima bili su Tatjana Timotijević, načelnica Odeljenja za naučne informacije Narodne biblioteke Srbije i Ivan Umeljić, urednik izdanja Centra za promociju nauke, zajedno sa gostima.
Od publikacija predstavljena je knjiga „Uvod u objavljivanje naučnih publikacija“ čije je srpsko izdanje objavio Centar za promociju nauke u toku Sajma knjiga 2016. godine, a krajem godine je objavio i besplatno onlajn izdanje u otvorenom pristupu, i još tri izdanja Centra za promociju nauke: knjiga „Naučna komunikacija“ Pjera Lasla, „Odravnjivanje“ Nika Suzenisa, prvi doktorat u stripu, kao i tzv. eksperiment u naučnoj komunikaciji, knjiga „Doktorati u prozi: Ilustrovane priče“.

Termin održavanja seminara u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ biće naknadno objavljen.

Fotografije možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

(objavljeno 02.03.2017.)

Izložba "Srbija u Horizontu"

U Galeriji nauke i tehnike SANU, Centar za promociju nauke (CPN), organizuje izložbu "Srbija u Horizontu". Postavka namenjena doktorandima i mladim istraživačima biće predstavljena u petak, 3. marta sa početkom u 13:30 časova. Pored organizatora, posetiocima će se obratiti i Jan Smits, generalni direktor evropske komisije zadužen za nauku.                                                                                                         

Detaljan program

(objavljeno 02.03.2017.)

Istraživačka stanica "Petnica" i KoBSON

Prezentacija KoBSON za mlade istraživače i saradnike u nastavi je i ove godine održana u istraživačkoj stanici "Petnica", u petak 13. januara. Na predavanju su novoj generaciji studenata-saradnika predstavljene teme:

  • Naučne informacije na KoBSON-u- dostupnost i načini pristupa,
  • Naučne informacije - indeksne baze, eKnjige i eTeze.

Materijal sa predavanja možete pronaći na našem portalu u odeljku Predavanja, a slike možete pogledati na našoj fejsbuk stranici.

(objavljeno 17.01.2017.)

Ko koristi KoBSON u novogodišnjoj noći?

Po višegodišnjoj tradiciji KoBSON tim nagrađuje svoje prve korisnike u novoj godini. Ove godine KoBSON kišobranom reklamiraće nas korisnik sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu koji se na našu stranicu prijavio tačno u ponoć. Čestitamo :)

(objavljeno 09.01.2017.)

Radionica namenjena uredništvima naučnih časopisa iz Srbije

Za sredu, 11. januara 2017. godine, zakazana je četvrta po redu radionica namenjena uredništvima naučnih časopisa iz Srbije. Radionica se realizuje u okviru EIFL projekta "Revisiting Open Access Journal Policies and Practices in Serbia".

Tema radionice je „Open Journal System - Instalacija sistema za izdavaštvo i menadžment naučnih časopisa“ i o njoj će govoriti Zorica Janković iz Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i Vaso Manojlović iz Instituta za tehnologiju nuklearnih i drugih mineralnih sirovina.

Open Journal System je softver otvorenog pristupa, koji je razvila neprofitna inicijativa istraživača Public Knowledge Project sa sedištem u Kanadi s ciljem da se ponudi platforma za vođenje  i izdavaštvo naučnih časopisa. Softver zadovoljava sve visoke međunardone standarde i koristi ga preko 10.000 časopisa otvorenog pristupa. Na prvoj radionici vezanoj za ovaj sistem učesnici su se kroz praktičan primer upoznali sa instalacijom softvera, kao i sa administratorskim podešavanjima, dok se ova radionica bavi time kako jedan urednik obavlja svoje zadatke u okviru ovog sistema.

Radionica se održava u Narodnoj biblioteci Srbije (elektronska učionica 236), sa početkom u 11 časova. Vreme predviđeno za predavanje je dva sata.

Pozivamo sve zainteresovane izdavače i urednike naučnih časopisa da se prijave putem mejl adrese oacasopisi@nb.rs, slanjem svojih ličnih podataka (ime i prezime, mejl adresa) i naziva časopisa ispred koga se prijavljuju. Broj mesta je ograničen.

(objavljeno 04.01.2017.)