Search EBSCO Discovery Service

Search for Publications

Позив на EBSCO предавање

Поштовани библиотекари, позивамо вас на предавање које организујемо у сарадњи са EBSCO-ом у Народној библиотеци Србије (електронска учионица 236), у понедељак, 16. априла у 14 часова. Циљ предавања је представљање две нове колекције:

  •  American Antiquarian Archives Databases
  •  Audiobook Collection EBSCOhost

Поред представљања нових колекција, биће речи и о унапређењу претраге и коришћења EBSCO електронских књига, као и једноставнијег коришћења платформе за обједињену претрагу претплаћених сервиса - Ebsco Discovery Service.
Представник EBSCO информационог сервиса за тренинг и едукацију корисника, господин Мартин Колман, одржаће предавање у трајању од 90 минута.
Молимо вас да путем мејла (на адресу kobson@nb.rs) потврдите своје учешће.

(објављено 10.04.2018.)

Дан слободних докумената 2018.

У Библиотеци "Милутин Бојић", 28. марта обележен је Дан слободних докумената. Поводом овог догађаја, Одељењу за научне информације Народне библиотеке Србије, додељена је плакета за имплементацију Отворених Стандарда која је уручена начелници Одељења за научне информације, Татјани Тимотијевић. Након трибине "Зашто су нам потребни Отворени Стандарди?" уследила је пројекција филма "Revolution OS" редитеља Џеј Т.С. Мура из 2001. године који приказује развој Линукса и идеје Слободног и Отвореног софтвера.

(објављено 29.03.2018.)

Обезбеђен приступ колекцији American Antiquarian Archives

Обавештавамо кориснике да је од сада доступна колекција American Antiquarian Archives преко EBSCO сервиса.

American Antiquarian Archives је дигитална библиотека Američkog antikvarnog društva која документује живот људи из Америке од колонијалне ере кроз грађански рат и реконструкцију. Партнерством са Америчким антикварним друштвом, EBSCO пружа дигитални приступ најсвеобухватнојој збирци америчких часописа издатих од 1684. до 1912. године. Педесет тематских група укључују богат садржај дигитализованих страница америчких часописа који детаљно описују америчку историју и културу. Ове специјализоване колекције покривају рекламне, здравствене, женске теме, науку, историју ропства, индустрију и професије, верска питања, културу и уметност и још много тога.
Истраживачима су доступне мање колекције од по 87 наслова и веће са око 300 наслова. Колекцијама се може приступити на два начина:

(објављено 16.03.2018.)

Обавештење поводом ажурирања базе Наши у WoS

Поштовани корисници, услед великог броја мејлова везаних за ажурирање ауторских имена у бази Наши у WoS, који нам пристижу понедељком и уторком, подсећамо вас да се база Наши у WoS aжурира понедељком. Због великог броја увезених радова и ауторских имена, понекад нисмо у могућности да их све уједначимо у истом дану (због обима послова понекад чак и до средине недеље).

Унапред захваљујемо на стрпљењу и разумевању.

(објављено 06.03.2018.)

Омогућен приступ Wiley књигама

Услед великог интересовања за Wiley електронске књиге, успели смо да купимо 26 најтраженијих наслова (по статистикама одбијених приступа).
Књигама се може приступити путем менија Сервиси -> Електронске књиге -> бирањем опције Wiley из падајућег менија Сервиси. Књигама се такође може приступити и путем пречице ЕлеКњиге.

 

(објављено 28.02.2018.)

Обавештење поводом неопходних подешавања

Већина издавача је прешла на нове "https" платформе. Услед великог броја мејлова везаних за сигурносну заштиту, саветујемо вас да пратите упутства са PDF-а за Mozilla Firefox претраживач и са PDF-a за Google Chrome. Како бисте приступили свим претплаћеним садржајима, неопходно је прихватити наведена подешавања која се у највећем броју случајева јављају приликом приступа сервисима Scopus и Springer.

(објављено 26.02.2018.)